Do Roku české hudby vstupuje festival EuroArt Praha díly Vítězslava Nováka a Karla Husy

Tři studie pro sólový klarinet Karla Husy nebo Smyčcový kvartet č. 1 G dur Vítězslava Nováka zazní 16. ledna v Sále Martinů na koncertě festivalu EuroArt Praha. Program doplní díla francouzských skladatelů Alberta Roussela a Maurice Ravela a část z Mozartova Koncertu pro flétnu a harfu K299.

Stamicovo kvarteto přizvalo na lednový koncert tři špičkové instrumentalisty – harfenistku Janu Bouškovou, flétnistu Václava Kunta a klarinetistku Annu Paulovou. Hosté večera se představí sólově (Anna Paulová v Husových Studiích), i společně, v komorní verzi Introdukce a Allegra pro harfu, flétnu, klarinet a smyčce Maurice Ravela, nebo v části z Mozartova koncertu pro flétnu a harfu K 299. Stamicovo kvarteto koncert doplní Smyčcovým kvartetem Vítězslava Nováka č. 1, zazní i méně hrané trio Alberta Roussela. Koncert začíná v 19.30 v Sále Martinů na Malé Straně.

Mezinárodní festival komorní hudby EuroArt Praha se za dobu svého trvání stal samozřejmou součástí pražského kulturního dění v oblasti komorní hudby. Do metropole i partnerských měst přiváží špičkové zahraniční umělce a dává prostor i domácím souborům a sólistům, často z mladé nastupující generace, kterým otevírá možnost růstu. Uvádí české a světové premiéry a rozvíjí tak znalost a povědomí publika o světové i domácí soudobé komorní tvorbě. Rezidenčním souborem festivalu je od jeho založení Stamicovo kvarteto. Koncerty se konají celoročně v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce na Malé Straně v Praze.

Foto: Anna Paulová (©archiv EuroArt)

Podcast