O budoucnosti Juliana Assange bude brzy rozhodnuto

Za několik týdnů padne rozhodnutí, které hodně napoví o stavu demokracie v USA a ve Velké Británii.

Závěrečné slyšení v případu Juliana Assange je naplánováno na 20. a 21. února. Slyšení rozhodne, zda může být zakladatel WikiLeaks vydán do Spojených států. Avšak Assangeovi hrozí sebevražda, pokud britský Nejvyšší soud příští měsíc zamítne jeho poslední odvolání proti vydání, varovala jeho právnička Jennifer Robinsonová. Ta tvrdí, že její klient je na tom psychicky tak špatně, že by vydání pravděpodobně nepřežil, pokud by Nejvyšší soud nerozhodl v jeho prospěch. Assange zůstává v londýnské přísně střežené věznici Belmarsh a zároveň čelí obvinění z vydání kvůli zveřejnění tisíců diplomatických a vojenských dokumentů v roce 2010.

„V důsledku 13 let, kdy byl [Assange] fakticky ve vězení nebo v domácím vězení nebo v nějaké formě omezení svobody uvnitř ekvádorské ambasády, je na tom opravdu špatně,“ řekla Robinsonová. „Kvůli zacházení, kterému byl vystaven, trpí závažným depresivním onemocněním, bylo mu diagnostikováno [autistické] spektrum a podle lékařských důkazů by v případě jeho vydání do Spojených států tyto stavy způsobily, že by spáchal sebevraždu.“

 „V únoru nás čeká poslední odvolání proti jeho vydání, a pokud neuspějeme, pokud nedostaneme povolení k odvolání, je to konec cesty ve Spojeném království a on bude vydán,“ řekla Robinsonová.

Poslední nadějí by mohl být Evropský soud pro lidská práva, ale záruka není.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.