chmi.cz (ČHMÚ)
16.01.2024 09:04:00

Elektronická verze knížky „Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší“ je na světě. V populárně-naučné publikaci najdete řadu zajímavých a možná nečekaných informací o počasí, klimatu, vodě a ovzduší

💻📚 Elektronická verze knížky „Mýty a fakta o počasí, vodě a ovzduší“ je na světě!

🌦🌊🌍🌬 V populárně-naučné publikaci najdete řadu zajímavých a možná nečekaných informací o počasí, klimatu, vodě a ovzduší. Poutavou knížku plnou zajímavostí pro veřejnost jsme pro vás zpracovali formou internetové stránky a najdete ji na našich informačních stránkách v sekci „Online publikace“.


🎁 V této verzi knížky máme pro vás i něco navíc: Oproti tištěné publikaci zde naleznete více obrázků, grafů, textů nebo taky animace.

❓ Může voda téct do kopce? Co nejvíce znečišťuje ovzduší – průmysl, doprava, nebo snad něco úplně jiného? Kouří se od pusy, jen když mrzne? Kdy bývá během dne nejtepleji a kdy naopak nejchladněji? Proč je dnes kvalita ovzduší často lepší ve velkoměstech než na vesnicích? Je rak říční nebo průhledná voda indikátorem její čistoty? Nastává stoletá povodeň jednou za sto let? Má tajfun horší následky než hurikán? Vytváří dnes předpověď počasí numerické modely nebo meteorologové?

👨‍👩‍👧‍👦 Můžete se těšit na zodpovězení řady otázek, na které se lidé odborníků často ptají. A nechybí ani zajímavá témata z praxe a ze zkušeností expertů.

🔎❓ Napadají vás ještě další témata, která by bylo dobré doplnit? Vrtá vám hlavou nějaká otázka kolem počasí, vody nebo ovzduší?

❤️ Rádi materiály rozšíříme a těšíme se na zpětnou vazbu od vás.

💻📚 Autoři knihy: Jáchym Brzezina, Ivana Černá, Jarmila Halířová, Jana Ivančicová a Petr Münster.

👉 Na knize spolupracovala i řada dalších odborníků z ČHMÚ, jejichž seznam najdete na webu v sekci „O projektu“.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty