Hlavní obsah
Umění a zábava

Poslední (?) let XB-1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindra Strelec

Kdy by to byl řekl, že první číslo XB-1 roku 2024 bude zároveň i definitivně poslední číslo tohoto časopisu v této podobě. Po třiceti čtyřech letech se tak uzavírá jedna etapa domácí fantastiky.

Článek

Časopis, který pod dvěma názvy několikrát přežil svou klinickou smrt by se měl v únoru vrátit v knižní podobě jako sbírka povídek „Edice XB-1“. Nezbývá než doufat, že si v této nové podobě cestu ke svým čtenářům dokáže najít.
Zamáčkněme ale slzu dojetí a mrkněme, co dobrého lednová XB-1 přinesla.

Na obálce je to rozhodně parádní steampunková ilustrace. Vzhledem k tomu, že jsem před pár dny dočetl povídkovou sbírku Mrtvý v parovodu, skvěle se mi trefila do noty.

První zahraniční povídka nás zavede na Triton, který se koupe v bledém svitu Neptunu. Sněhulka, desítky let stará loď, se tento měsíc snaží chránit před kontaminací, kdežto skřítek Kitsune se snaží přežít za každou cenu. A tom vlastně krátká povídka Skrytá síla věcí je.

Oproti tomu Metrika přináší daleko větší rozsah a tím také daleko širší příběh. Dvojčata Pištec a Plátek žijí na Zemi vzdálené od té naší miliony let a ani oni ani nikdo z dalších obyvatel města Septentrion nedoufá, že by ještě někdy mohl spatřit kosmickou loď. Vždyť na obloze nejsou vidět ani žádné hvězdy. Přesto se dočkají. A poselství, které loď přináší je nepříjemné a definitivní. Příběh, který chce zpočátku hodně pozornosti při čtení je trochu symbolicky o zániku a možnosti nového začátku.

Lednové číslo vždy přináší vítěznou povídku poslední ročníku literární ceny Daidalos a nejinak je tomu i letos. Zatím posledním, a doufejme, že ne posledním, jejím laureátem je Miroslav Hokeš za povídku Milenci žijí trochu dýl. Ohledně děje nechci nic ani naznačovat, ale vítězství to bylo nejspíš oprávněné. Povídka je to skvěle napsaná, s velmi originálním námětem. Je to jeden z těch příběhů, kde autor odhaluje její pozadí velmi pozvolna a dělá to velmi dobře. Nezbývá tak než jejímu autorovi gratulovat.

Azhek-Azar-Ahriman nás zavede do historických dob tureckého sultanátu, do útrob samotného paláce a kolem harému i do ložnice sultána Murada. Vyvolávač Jusuf efendi se tak zaplete do hry mocných sil a černé magie. Jeho život je tak v ohrožení od chvíle, kdy následoval palácového eunucha Džavhan agu z bezpečí svého domova. Barbora Bernátová touto povídkou dokazuje, že je v osmanských kulisách jako doma.

Radoslav Kalaš se v příběhu Pohřební hlídka: Maxmiliánova lípa nevrací časem tak daleko jako autorka předchozí povídky. Jeho hrdinové totiž žijí své životy zvláštní jednotky kriminální „policie“ za socíku, kdy do sametové revoluce zbývá cca třináct let. O téhle povídce se rozepisovat nebudu. Ne proto, že by byla špatná. Právě naopak (logika češtiny je v tomhle termínu kouzelná). Je skvělá, a tak nechám na čtenáři, aby si jí beze zbytku užil tak jako já a sám zjistil, čím že se to vlastně ta Pohřební stráž uprostřed sedmdesátek zabývá. Jen prozradím, že je to sakra zábava.

Poslední povídkou posledního časopiseckého čísla XB-1 je pak Arcade, pojmenovaná po jedné z jejích hlavních postav a nutno říct, že to není úplně sympaťák. Aleš Tříska nás tak vezme do vesmíru, do pásu asteroidů, kde multimilionář Arcade doufá, že očistí své jméno. Ku pomoci je mu klon Frank a robot řídící jeho luxusní vesmírnou jachtu. Očista se tak trochu vymkne z rukou, ale čtenář dostane další výborný příběh.

V rozhoru určenému vítězi ceny Daidalos Miroslav Hokeš tvrdí, že v XB-1 preferuje domácí povídky, protože ty zahraniční mu „leckdy přijdou jako prázdná forma bez obsahu, s pěknou stylistikou, ale bez příběhu.“ Osobně s tímhle názorem nesouhlasím. Spíš mi přijde, že zahraniční povídky vybírané redakcí XB-1 jsou na rozdíl od těch domácích mnohem vážnější a dost často prostřednictví fantastiky reflektují něco z dějů a událostí kolem nás. Vyžadují pak i mnohem více pozornosti při čtení. Zatímco české a slovenské povídky jsou ve větší míře zábavnější a svižnější. Za posledních x čísel jsem ale nenarazil na žádnou nudnou nebo nezajímavou. Navíc v zahraniční sekci je to v podstatě i taková osvětová činnost, protože se na stránkách mnoha čísel objevily povídky a autoři, ke kterým bych se jinak nedostal. Doufejme, že to tak bude i nadále.

Tak, a je to tady, zvonec a konec…

Hodnocení: 100% (jak jinak)

Obsah čísla:

Gregory Feeley: Skrytá síla věcí
David Moles: Metrika

Miroslav Hokeš: Milenci žijí trochu dýl
Barbora Bernátová: Azhek-Azar-Ahriman
Radoslav Kalaš: Pohřebí stráž: Maxmiliánova lípa
Aleš Tříska: Arcade

Hana Mudrová: Rozhovor s Miroslavem Hokešem
Hana MudrováErika Ena Adamcová: HorrorCon 2023
 Václav Krupička: Další fanouškovské teorie

Františka Vrbenská: Fantastická věda
- Mimozemšťané a dinosauři
- Megapevnosti z doby bronzové
- Psí elixír života

Domovská stránka: Henry´s SF & F web

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz