Polští dopravci dali vládě důvěru, ale nekapitulují. Protest na hranicích do března přeruší

Polští automobiloví dopravci, kteří od listopadu blokují některé hraniční přechody s Ukrajinou, se dohodli s vládou a ve středu v poledne svůj protest do 1. března přeruší. Po podpisu dohody s dopravci to avizoval ministr dopravy Dariusz Klimczak, ještě předtím o přestávce v protestech mluvil jejich organizátor.

„Nebude to konec, ale protest přerušíme,“ přislíbil organizátor Tomasz Borkowski. „Dohodli jsme se na určitých podmínkách a dáme vládě čas na práci, protože je to nová vláda,“ dodal.

„Protest bude přerušen do 1. března,“ předeslal ministr Klimczak podle televize TVN 24. „Neznamená to konec dialogu, spíše naopak. Začínáme velmi intenzivní, konstruktivní rozhovory, které mají vést ke konkrétnímu výsledku. K realizaci toho, na čem jsme se dohodli. Je před námi hodně práce,“ prohlásil. Problémy dopravců byly léta opomíjené a netýkají se jen resortu dopravy, ale sahají i do domácí a zahraniční politiky, míní podle serveru Onet Klimczak.

„Jestli se nepodaří dohodnout se na řešení problémů, vrátíme se na hranice,“ varoval další z vůdců protestu Rafal Mekler podle serveru Onet. „Dáváme ministerstvu mandát důvěry. Ale není to kapitulace,“ dodal.

Polští řidiči kamionů blokují některé hraniční přechody s Ukrajinou už od 6. listopadu s požadavkem, aby Evropská unie obnovila pro ukrajinské společnosti povinná povolení pro činnost v unijních zemích. Ke konci listopadu se k nim na přechodu Medyka přidali zemědělci. Ti svůj protest ukončili před deseti dny poté, co se vláda zavázala splnit jejich požadavky. Dopravci nicméně pokračovali v blokádě tří jiných hraničních přechodů.