Hlavní obsah

Firma nabízí školám po tragické střelbě kurzy. Je to zneužití situace, reagují školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Pořadatelé nejrůznějších kurzů pro školy a manažery zareagovali na nedávnou tragickou střelbu na filozofické fakultě v Praze a školám rozesílají nabídku kurzu, jak jednat v případě útoku ve školách. Jedna z nich chce například za jednoho účastníka kurzu trvajícího 3,5 hodiny poplatek 2500 korun a počet účastníků má být minimálně 30 lidí.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Pietní místo za oběti střelby u pražského Karolina

Článek

„V případě nižšího počtu bude cena na osobu proporčně navýšena,“ upozorňují ještě organizátoři, kteří tak za jeden kurz inkasují nejméně 75 tisíc korun. Sami připustili, že reagují na prosincový čin v Praze.

Oslovení ředitelé nemusí na nabídku kývnout, ale mohou se v dané situaci cítit pod tlakem. Jedna z oslovených škol na tuto nabídku upozornila Novinky a deník Právo. „Považujeme to za hodně nemravnou nabídku a rozčílilo nás to, samozřejmě, že to nebudeme akceptovat,“ řekla Právu ředitelka 5. základní školy v Mladé Boleslavi Marcela Pavlíková.

Animace po minutách: Vbíhali střelci do rány, prý šlo o „spontánní evakuaci“

Domácí

Škola se hned obrátila i na ministerstvo školství. „Na základě tragické události na filozofické fakultě a diskuse v médiích, co udělat pro školy a žáky, aby se co nejvíce rizik eliminovalo a učitelé i žáci věděli, jak se v těchto situacích chovat, bychom očekávali, že programy zaměřené na invakuaci (nalezení bezpečného místa uvnitř budovy, pozn. red) nebudou zdrojem nehorázných výdělků některých organizací,“ reagovala v dopisu ministerstvu zástupkyně ředitelky Leona Nováková.

Je to nemorální využívání situace se strachem.
náměstek mladoboleslavského primátora Daniel Marek

Škola je připravená jednat s městem, tedy svým zřizovatelem, a také s jednotkami záchranného systému a policií, aby se k této formě pomoci dostali pracovníci škol zdarma. „Ale kolik škol v této době, době obav a strachu, tuto nehoráznou sumu zaplatí?“ upozornila zástupkyně Nováková. Mnohé školy by mohly v obavě, že něco podcení a budou za to později kritizované, na komerční nabídku kurzu kývnout.

Odmítavý postoj školy posvětila i zdejší radnice. „Je to jedině dobře, že to škola nereflektovala. Je to nemorální využívání situace se strachem,“ mínil náměstek mladoboleslavského primátora odpovědný za oblast školství Daniel Marek (STAN). Na přelomu ledna a února budou mít podle něj s řediteli poradu, kde se bude i toto téma řešit.

„Máme nastavené preventivní programy s policií, žádáme i kraj o příspěvky na program prevence. Školy si pak samy staví program, my jim můžeme něco doporučit, ale ředitelé jsou fundovaní a sami se rozhodují. Kromě toho na takové situace, jaká se stala v Praze, nejde žádný měkký cíl stoprocentně zabezpečit,“ uvedl Marek.

Apel na záchranu dětí

Firma hned v úvodu nabídky pražskou tragickou střelbu výslovně zmínila. „Školy jsou jedny z nejohroženějších míst a zvláště pedagogové a ostatní pracovníci škol, pokud budou schopni jednat profesionálně, mají v takové situaci zásadní vliv na vývoj situace při útoku a na záchranu dětí,“ píše v nabídce adresované přímo mladoboleslavské škole. Kurz na krizovou situaci měli ve svém portfoliu i vloni, nyní ho aktualizovali. Vést jej má voják se zkušenostmi z misí v Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu, někdejší člen útvaru rychlého nasazení.

„Prosincová událost nás přivedla k myšlence informovat o tomto kurzu i školy. Jeho cílem je naučit se v případě napadení účinně a rychle reagovat a pomocí simulace co nejlépe zvládnout vypjatou situaci,“ potvrdila na dotaz Novinek ředitelka organizace Positive Lada Haisová.

„Blíží se pololetní a jarní prázdniny, kdy školy mohou své pracovníky na školení uvolnit a využít pro realizaci takového programu prázdné budovy, proto jsme o kurzu informovali nyní,“ dodala ředitelka, podle níž několik škol o nabídku projevilo zájem. Nabízejí i možnost financování z takzvaných Šablon, tedy ze státních dotací na vzdělávání. Pro školy by to mohlo být lákavější, protože by uspořila, ale odsálo by to peníze od státu na jiné vzdělávací programy. „Většina našich kurzů pro školy je akreditována v rámci dalšího vzdělávání pro pedagogické pracovníky na ministerstvu školství,“ uvedla Lada Haisová.

Ministerstvo: odpovědný je ředitel

Ministerstvo školství se k touto konkrétnímu kurzu nevyjádřilo s upozorněním, že za výběr programů či vzdělávacích aktivit ve škole je odpovědný ředitel. „Ten musí postupovat v souladu se školským zákonem. Ministerstvo nemůže obdobné aktivity zakázat. Zda jsou takové aktivity ve školách vhodné a jsou v souladu se školskou legislativou, prověřuje Česká školní inspekce,“ uvedla mluvčí resortu Tereza Fojtová.

Ministerstvo se podle jejích informací zatím věnovalo hlavně zajištění vysokých škol, na únor je naplánované pracovní setkání zástupců škol s policií, hasiči a dalšími organizacemi, aby se aktualizovala doporučení pro regionální školství.

Těsně před tragédií objednala Karlova univerzita detektory zvuku střelby

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám