Traoré urval výhru pro Burkinu Faso v nastavení, Namibie šokovala historickým triumfem nad Tuniskem

Traoré urval výhru pro Burkinu Faso v nastavení, Namibie šokovala historickým triumfem nad Tuniskem
AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Burkiny Faso na 13. pokus zvítězili ve svém úvodním střetnutí na Africkém poháru, když ve skupině D porazili Mauritánii 1:0. Outsider duelu byl zejména v první půli překvapivě aktivnějším celkem, a to navzdory brzkému zranění asi největší ofenzivní hvězdy Aboubakara Kamary, bývalého útočníka Fulhamu. Výborně ale zachytal Hervé Koffi, jenž hráče Mourabitounes obral v jejich historicky sedmém klání na šampionátu černého kontinentu o teprve druhou radost ze vstřeleného gólu. Spokojení nakonec byli Hřebci, kterým zajistil výhru proměněnou penaltou v 96. minutě Bertrand Traoré.

Hráči Burkiny Faso chtěli navázat na povedené výkony z předchozího ročníku Afrického poháru, ve kterém zaskočili několik favoritů a došli si pro čtvrté místo. Zároveň si přáli prolomit neuspokojivou bilanci, když ani jednou v historii turnaje nezískali ve svém úvodním utkání všechny body. Ke zlomení tohoto prokletí měli Hřebci skvělé předpoklady, postavila se jim totiž Mauritánie, jež ve skupině této soutěže ještě nikdy nezvítězila.

Na první nebezpečnou střelu si museli diváci počkat do 19. minuty. Cedric Badolo si na hranici pokutového území zpracoval skákavý balon, s ničím se nepáral a vyslal razantní projektil, jenž pouze těsně proletěl nad horní tyčí branky mauritánského gólmana. Po odehrané půlhodině měla na druhé straně hřiště šanci skórovat země ze západního pobřeží Afriky. Idrissa Thiam se ujal rozehrání volného přímého kopu, který poslal razantně doprostřed brány, kde však stál připravený Koffi. Ve zbytku poločasu si islámská země vytvořila ještě několik dobrých střeleckých pozic, z nichž ale nebyla dostatečně razantní nebo přesná.

Do druhého dějství vstoupila aktivněji Burkina Faso. Měla převahu v držení míče a vytvářela si zajímavé příležitosti, které ovšem nedokázala přetavit ve svůj prospěch. Mnohem nebezpečnější pokus vyslal v 77. minutě Sidi Bouna Amar, jenž se uvolnil před velkým vápnem a zamířil na zadní tyč, jenže skvělý zákrok vytáhl Koffi. O několik minut později předvedl své umění v brance také Babacar Niasse, když dokázal zlikvidovat technickou střelu z kopačky Traorého. Křídelník Aston Villy si ale spravil chuť v nastavení, kdy si po faulu na Issu Kaborého, kmenového hráče Manchesteru City, postavil míč na penaltový puntík a nekompromisně zakončil do levé části branky.

Burkina Faso tak zápas zvládla a připsala si první tři body do tabulky. Další kolo je pro obě reprezentace na programu 20. ledna. Hřebci se střetnou s Alžírskem, Mauritánie změří síly s Angolou.

Namibie v souboji severu proti jihu šokovala historickou výhrou Tunisko

Premiérové střetnutí Tuniska a Namibie v rámci Afrického poháru přineslo na úvod skupiny E překvapivou výhru země z jižního cípu kontinentu 1:0. Čtvrtfinalista posledních čtyř ročníků navázal na trápení Nigérie, Egyptu či Kamerunu z předchozích dnů a s výrazným outsiderem sehrál vyrovnanou partii. Ta nakonec v závěru dostala nečekané rozuzlení, když v 88. minutě rozvlnil síť Deon Hotto, jenž se posunul na dělenou třetí příčku v počtu nejvíce nastřílených branek v namibijské historii. Jeho zásah znamenal pro zemi omývanou Atlantským oceánem vůbec první vítězství v dějinách šampionátu. 

Orly z Kartága zdobila po celou kvalifikaci především obrana, která inkasovala v šesti zápasech pouze jeden gól. Pevnou defenzivu si diváci mohli pamatovat i z utkání na mistrovství světa proti Francii, které arabská země vyhrála 1:0. Podobně působivý výkon chtěli její hráči předvést i proti papírovému outsiderovi, jehož ofenzivní opory sbíraly zkušenosti v nejvyšší jihoafrické soutěži.

Hned v úvodu utkání měla země severní Afriky možnost otevřít skóre, Lloyd Junior Kazapua však hlavičku, kterou vyslal Taha Yassine Khenissi, dokázal zneškodit. O několik minut později měli hráči Namibie na druhé straně hřiště také dvě velké příležitosti ke skórování, avšak ani jednu ze svých střel nedokázal Peter Shalulile dostat do sítě. Po akčním začátku se hra zklidnila a hrálo se především mezi šestnáctkami bez výraznějších šancí, což znamenalo, že hráči odcházeli do šaten za bezbrankového stavu.

Na začátku druhé půle se po rohovém kopu dostal nejvýše Youssef Msakni, jenž hlavičkoval pod horní tyč, proti jeho pokusu se však blýskl skvělým zákrokem Kazapua. V 50. minutě byli naopak Stateční válečníci velmi blízko první trefě utkání, na poslední chvíli ale dokázal Montassar Talbi odkopnout balon téměř z brankové čáry. Další důležitý zákrok tohoto duelu přidal 10 minut před koncem proti hlavičce Msakniho Kazapua. Naopak na druhé straně hřiště byl bezmocný tuniský gólman v úplném závěru utkání poté, co po přesném centru hlavičkoval z hranice malého vápna osamocený Hotto.

Tunisko tak ve svém úvodním zápase na turnaji nedostálo prognózám a prohrálo. V příštím kole se 20. ledna střetne s Mali, Namibie změří o den později síly s Jihoafrickou republikou.

Selhání Taua sebralo Jižní Africe vítr z plachet. Mali úřadovalo po změně stran

Fotbalisté Mali porazili ve svém úvodním zápase skupiny E Afrického poháru Jihoafrickou republiku 2:0. Outsider utkání mohl v prvním poločase Orly zaskočit, při pokutovém kopu ovšem selhal Percy Tau, jenž poslal míč vysoko nad. Země z oblasti Sahelu potrestala zaváhání útočníka z Al Ahly po změně stran, kdy se v rozmezí šesti minut prosadili Hamari Traoré a Lassine Sinayoko.

Fotbal v Jihoafrické republice představoval pro valnou část evropského publika Siphiwe Tshabalala, od jeho ikonického gólu z domácího mundialu však již uplynulo takřka 14 let. Na další výraznější moment od té doby Bafana Bafana čekali, když například na předchozím africkém šampionátu úplně scházeli. Hvězdou světového formátu nedisponovalo ani Mali, přesto za poslední rok prohrálo jen dvakrát.

Během prvních minut se Orli několikrát dostali do zakončení, avšak žádný z těchto případů nepředstavoval výraznější nebezpečí pro Ronwena Williamse. Mnohem větší příležitost měla Jižní Afrika v 19. minutě poté, co jí hlavní rozhodčí přisoudil pokutový kop po faulu, který měl na svědomí Sikou Niakaté. Míč si na penaltový puntík postavil Tau, jenže místo toho, aby velké příležitosti využil, poslal svou střelu výrazně nad. V závěrečných minutách první půle měla nejjižnější země Afriky několik příležitostí, žádná z nich však nebyla zakončena tak, aby se Djigui Diarra musel strachovat.

Hned v úvodu druhého dějství měl obrovskou příležitost k otevření skóre Amadou Haidara, úplně osamocený v pokutovém území ale přestřelil brankovou konstrukci. Po odehrané hodině hry rozehrál Sekou Koita volný přímý kop zpoza velkého vápna. Jeho pokus sice orazítkoval horní tyč, mrzet ho to ale nemuselo, neboť jako první se dostal k dorážce Traoré, jenž bez potíží dopravil balon do prázdné brány. Netrvalo to dlouho a bývalá francouzská kolonie přidala další přesný zásah poté, co se Sinayoko dostal za obranu a ranou k levé tyči překonal Williamse. Haidara mohl v závěru přidat třetí trefu svého celku, jeho prudké ráně z hranice pokutového území však chyběla přesnost.

První soutěžní střetnutí těchto soupeřů po 10 letech tak ovládlo Mali. To v příštím kole vyzve 20. ledna Tunisko, Jihoafrická republika změří o den později síly s Namibií.

Mistrovství Afriky v Pobřeží slonoviny:

Skupina D:

Burkina Faso - Mauritánie 1:0 (0:0)

Branka: 90.+6 B. Traoré z pen.

Tabulka:

1. Burkina Faso 1 1 0 0 1:0 3
2. Angola 1 0 1 0 1:1 1
2. Alžírsko 1 0 1 0 1:1 1
4. Mauritánie 1 0 0 1 0:1 0

Skupina E:

Tunisko - Namibie 0:1 (0:0)

Branka: 88. Hotto.

Mali - JAR 2:0 (0:0)

Branky: 60. H. Traoré, 66. Sinayoko.

Tabulka:

1. Mali 1 1 0 0 2:0 3
2. Namibie 1 1 0 0 1:0 3
3. Tunisko 1 0 0 0 0:1 0
4. JAR 1 0 0 0 0:2 0