Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Rusku dramaticky přibývá leteckých nehod. Aerolinkám kvůli sankcím chybí náhradní díly

Autor: ČTK - 
16. ledna 2024
21:34

V Rusku jsou v poslední době na denním pořádku nehody dopravních letadel, všímají si média. Nedávné incidenty sice neskončily smrtí pasažérů, svědčí ale o vzrůstajícím nebezpečí cestování letadlem v Rusku, napsal dnes americký list The Washington Post (WP). Do Ruska, které kvůli invazi na Ukrajinu už téměř dva roky čelí západním sankcím, se s obtížemi dostávají náhradní díly.

Minulý měsíc byl na letecké incidenty v Rusku obzvlášť bohatý. Od 1. do 24. prosince se totiž nenašel ve statistice ani jediný den, který by se obešel bez nehody, nouzového přistání nebo přerušení vzletu kvůli technickým problémům, vypočítala dříve stanice Rádio Svobodná Evropa. Na některé dny přitom připadalo podobných incidentů i více.

Představitelé ruského leteckého průmyslu ale i tak podle stanice ujišťují, že bezpečnost ruských letadel se nijak nezhoršila. Aby byl totiž letecký incident v Rusku klasifikován jako nehoda, musel by při něm někdo zemřít nebo by letadlo muselo utrpět zásadní škody. A ruští pasažéři sice v uplynulé době nezřídka křičeli v letadle strachy, zůstali ale naživu.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Hlasitou ránu uslyšeli při startu například 8. prosince cestující na palubě Boeingu 737 na lince z Novosibirsku do Moskvy. Oba motory letounu se vznítily a začaly chrlit plameny. Stejný den nouzově přistál Airbus A319 mířící do Petrohradu poté, co krátce po startu z letiště Miněralnyje vody na jihu Ruska došlo ke ztrátě tlaku v kabině. Videozáznamy zveřejněné na platformě Telegram ale ukázaly cestující, jak plakali a křičeli, když se ze stropu spustily kyslíkové masky, připomněl The Washington Post.

Nikdo z 31 lidí na palubě nezemřel ani loni 9. ledna, když ve výšce 2900 metrů poklesl tlak v kabině letadla An-26 mířícího do Magadanu a z nákladní části vypadlo několik zavazadel. Bez obětí se obešel také incident z 12. září, kdy kvůli selhání hydraulických systémů přistál Airbus A320 přímo na kukuřičném poli v Novosibirské oblasti, a mnohé další nehody dopravních letadel v loňském roce.

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu západní země zakázaly vývoz náhradních dílů do Ruska, ale i poskytování údržby, pojištění nebo aktualizování software u strojů ruské letecké flotily. Ta přitom na západních letadlech závisí. Ruské dopravní lety podle WP z 95 procent obsluhují západní letadla.

Někteří ruští analytici po vzoru ruské vlády minimalizují nebezpečí, které by mohlo u letů ruských aerolinií hrozit. Další ale připouštějí, že sankce se začínají na ruském leteckém průmyslu neblaze podepisovat.

„Samozřejmě, že sankce ovlivňují bezpečnost letů,“ sdělil podle WP jednom z rozhovorů ruský novinář Andrej Meňšenin, který se zaměřuje na letectví. „Situace s bezpečnostní letů v Rusku je ale mnohem lepší, než jaké byly předpovědi a očekávání na začátku roku 2022,“ dodal.

Ruské aerolinky podle novináře zmírňují dopady sankcí tím, že dovážejí náhradní díly nebo repasované motory ze zemí střední Asie, Turecka, Singapuru, Íránu a dalších zemí. Piloti se ale nezřídka dostávají pod tlak, když musejí v případě selhání techniky dělat rozhodnutí, na nichž závisí životy cestujících, připouští Meňšenin.

Další ruský odborník na bezpečnost letectví Andrej Patrakov je ohledně stavu ruských letadel mnohem skeptičtější. Patrakov upozorňuje, že ruské úřady nechávají aerolinky, aby využívaly součástky dlouho po uplynutí jejich životnosti, čímž se zvyšuje nebezpečí jejich selhání za letu. Už před západními sankcemi byla bezpečnost ruského letectví podle Patrakova „absolutně katastrofická“. Mnoho letadel by podle něj nyní potřebovalo údržbu, ta ale nepřichází, protože kvůli sankcím chybí součástky. „Když mluvím o problémech, není mým cílem lidi znervózňovat, dělám to pro jejich bezpečí. Někdy je to s leteckou bezpečností velký problém a lidé by mohli nakonec zemřít. Mým posláním je tyto lidi uchránit,“ citoval také americký deník Patrakova.

Video  Exploze letadla v africkém Mali: Na palubě byli i wagnerovští žoldáci.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa