Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Světelný streetartový happening

    Sedm set metrů dlouhý světelný řetěz z téměř osmi set svíček v pátek 19. ledna protne Náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Každoroční streetartový happening má za cíl připomenout odkaz Jana Palacha. Tentokrát pořádající kulturní centrum Živý Zlín akcentuje hodnotu svobody a ohleduplnosti. Happening se uskuteční v centru krajského města od 16 hodin.

    Foto: archiv projektu

    Hodnoty, které Jan Palach prosazoval, si potřebujeme připomínat i dnes, s ohledem na světové dění i náladu ve společnosti. Máme pocit, že je nutné vnášet do veřejné diskuze témata jako je tolerance, solidarita nebo ohleduplnost a apelovat na to, abychom nebyli lhostejní ani k sobě navzájem, popsala za pořádající organizaci Živý Zlín ředitelka Jana Kubáčová.

    Veřejnost se může k happeningu připojit a pomoci pořadatelům rozmisťovat svíčky v terénu, případně se připojit s vlastními svíčkami v pevném obalu. Termín akce není náhodný. V pátek 19. ledna to bude právě 55 let, co zemřel na následky svých zranění dvacetiletý student Jan Palach, který se tři dny před tím polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Světelný řetěz má připomenout důvody jeho činu.

    Koncept akce vznikl před devíti lety na popud zlínského výtvarníka Petra Dosoudila. Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná, řekl k prvotní myšlence její autor, výtvarník Petr Dosoudil. Po dvou ročnících se Dosoudil spojil s kulturním a kreativním centrem Živý Zlín a tato spolupráce funguje dodnes.

    Foto: archiv projektu

    Také letos atmosféru happeningu doplní saxofonista Zdeněk Marušák a vzhledem k charakteru akce nebude chybět ani světelná odbočka k Lavičce Václava Havla.

    V předchozích letech se akce účastnily stovky lidí. Přes sedm set metrů dlouhý světelný řetěz je nejdelším tohoto druhu v České republice. Svíčky budou k dispozici na místě a účastníci si mohou přinést také vlastní. Veřejnost se může k pořadatelům přidat a v tichosti zapalovat svíčky od 16 hodin v horní části náměstí, pod Památníkem Tomáše Bati. Poslední svíčky povedou až k dolní části Gahurova prospektu. Řetěz by měl být v plném rozsahu vidět z velké vzdálenosti zhruba hodinu a půl. Více informací zde.

    • Autor:
    • Publikováno: 16. ledna 2024

    Komentáře k článku: Světelný streetartový happening

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,