Pohled do nitra nevěry a jak s ní zacházet

Jak se vyrovnat s bolestí, porozumět motivaci a hledat cestu k uzdravení po zrazení důvěry. Proč je důležité se naučit odpouštět.

Reklama

Na redakci NašeTéma se obrátila čtenářka Pavla M. (37) z Brna se svým problémem, který nazvala krátce a jasně: nevěra. Nevěrníkem je v jejím případě manžel Richard. Snad by ji jako pár ustáli, kdyby se do toho nezamíchalo těhotenství Richardovy milenky. I když se s ní už rozešel a nadále chce žít s Pavlou, bude muset příchod dítěte řešit.

Povýšení v práci

Pavla si nikdy nemyslela, že by jí její muž mohl být nevěrný. Měla za to, že jejich manželství je v zásadě spokojené. Občas se na obloze objevily nějaké mráčky, ale vždy se jim je podařilo zahnat. Pavla s Richardem vychovávají dvě děti staršího školního věku. Loni před prázdninami Richard v práci povýšil. Začal vydělávat více peněz, ale byl také méně se svou rodinou. Někdy chodil do kanceláře o víkendu. Zprvu Pavlu vůbec nenapadlo, že se ve skutečnosti jedná o nevěru a Richard tráví volnou sobotu nebo neděli se svou mladou milenkou.

Když anonym odhalí pravdu

O Richardově nevěře se Pavla dozvěděla prostřednictvím anonymního psaní. Protože neměla ve zvyku chodit okolo horké kaše, obrátila se s obsahem dopisu na manžela. Ten zprvu odmítal, že by se dopustil nevěry. Ale když mu Pavla ukázala i fotografii, která byla součástí dopisu, řekl pravdu. Zároveň ale dodal, že se nejedná o nic vážného a že rozhodně chce s rodinou zůstat. Ten večer měli Pavla a Richard dlouhou debatu, která skončila tím, že manželství se budou snažit udržet.

Jsem těhotná

Už to vypadalo, že se vše vrátí do starých kolejí, když u dveří bytu zazvonil zvonek a na prahu stála mladá sympatická žena. Představila se jako Kristýna a že si potřebuje s Pavlou promluvit. S jejím manželem totiž čeká dítě. A co jako s tím bude dělat? Teprve nyní se Pavle zhroutil život a ona najednou neví, jak se zachovat. Už navždy tu bude ta připomínka manželovy nevěry. Dítě. A ona se ptá, jak se má nyní rozhodnout.

Cítím se tak zrazeně

„Představa, že nás bude přitahovat pouze jedna osoba, odporuje velkému množství vědeckých důkazů. Myšlenka, že nikdy nejsme v pokušení, je příliš romantická na to, aby byla pravdivá,“ uvádí psycholožka Ph.D. Lucia O’Sullivanová v odborném článku na webu PsychologyToday. Vždy však záleží na tom, jak se k ní oba partneři zachovají, protože nevěra dokáže narušit duševní i fyzickou pohodu. Podváděný partner zažívá pocity zrady, hněvu a ublíženosti.

Důležitá je komunikace

Zajímavá je v tomto ohledu studie publikovaná v časopise Journal of Social and Personal Relations, kterou provedli vědci z Texas Tech University v loňském roce. Věnovali se v ní procesu uzdravování u párů, které nevěru zažili. Většina zkoumaných partnerů prošla individuální nebo párovou terapií. Studie odhalila, že důležitým bodem bylo pochopení důvodů nevěry, z nichž šly vyvodit závěry pro to, jestli má vůbec cenu ve vztahu pokračovat.

Upřímné rozhovory pomáhaly k tomu, aby si partneři k sobě našli opět cestu. Nevěrník zpravidla nevěry litoval, protože najednou viděl, o co všechno by mohl přijít. Od podváděného partnera se vyžadovala ochota odpustit. Studie naznačila, že to jsou základy, na kterých je možné začít stavět obnovený vztah.

Těžké rozhodování

Situace, ve které se nyní paní Pavla nachází, je mnohem složitější. I když už Richardovi odpustila, tak její rodina už nikdy nebude taková, jaká byla dříve. Nemanželské dítě manžela bude mít na svého otce právo, ten bude mít právo o něho pečovat. To znamená minimálně osmnáct let placení výživného na dítě a pochopitelně také jeho návštěvy v rodině.

Placení alimentů může negativně ovlivnit finanční situaci Pavly a Richarda a jejich společných dětí. Navíc je tu ještě jiná žena, která se může snažit skrze dítě Richarda získat pro sebe. Rozhodnutí je proto velmi těžké. Pravdou je, že mnoho žen v této fázi dává přednost rozchodu.

Autor: Jana Surmová – NašeTéma. Zdroje: PsychologyToday, SageJournals.
Pozn. autorky: Příběh zaslala čtenářka Pavla M. (37) z Brna, která redakci poskytla svolení k jeho publikaci.


K článku nás inspirovala naše čtenářka. Máte také příběh, o který se chcete podělit? Chybí v naší nabídce témat právě to vaše? Tak nám napište na e-mail: namety@nasetema.cz. Těšíme se na zajímavé historky a nápady pro náš i váš společný magazín. Redakce NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama