Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lekce truchlení: Jak se vyrovnat se ztrátou a se lží, kterou říkáme, když si nedokážeme připustit pravdu

Z filmu Lekce truchlení. Foto: Jonathan Daniel Pryce, Netflix
Z filmu Lekce truchlení. Foto: Jonathan Daniel Pryce, Netflix

Herec a režisér Dan Levy ve filmu Lekce truchlení hledá správný způsob, jak by měl člověk truchlit. Děj se však nesoustředí jen na zpracování smutku, ale také na oporu v kamarádství. „Už nějaký čas jsem single, a tak si uvědomuji, že právě přátelé mohou do života přinášet ohromnou lásku,“ říká Levy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když herec Dan Levy přišel během pandemie o babičku, přemýšlel nejen o tom, jak se vyrovnat se smutkem, ale položil si i otázku: Existuje vůbec správný způsob, jak by měl člověk truchlit?

Odpověď se pokusil najít psaním. Nepustil se však do psaní deníku či básní, ale vytvořil scénář filmu s názvem Good Grief (volně překládaný jako Lekce truchlení), který od 5. ledna uvádí Netflix. A jelikož měl herec o vizuální podobě romantického dramatu s prvky komedie specifickou představu, zhostil se i režisérské role a zároveň si zahrál hlavní postavu.

Tato trojkombinace může na první dojem působit přehnaně, ale Kanaďan Dan Levy měl podobné zkušenosti už ze seriálu Městečko Schitt’s Creek. Jeho šest sérií, tedy osmdesát epizod, vytvořil se svým otcem, přičemž Eugena Levyho určitě znáte z filmů Prci, prci, prcičky.

Kritiky chválený komediální seriál Městečko Schitt’s Creek nakonec překonal v roce 2020 rekord na předávání cen Emmy, když za jeden večer získal devět sošek. Dan Levy několik epizod také režíroval a celých šest let hrál nejstaršího syna rodiny, která přišla o téměř veškerý majetek. Jeho postava David Rose navíc řešila turbulentní, ale také vtipný vztah s hlavním hrdinou seriálu Patrickem a seriál skončil jejich svatbou.

Ta měla osobní význam i pro Dana Levyho. Coming out s rodiči absolvoval v osmnácti. Jak říká, oba podobnou zprávu čekali, vždy mu však vadilo, že ve filmové a televizní tvorbě není příliš LGBTQ postav. I proto Dan dlouhodobě hraje v různých projektech gay postavy a netflixová novinka Lekce truchlení není výjimkou.

Pět stadií truchlení nahradil pařížský chaos

První minuty filmu nás přenesou na vánoční večírek, který u sebe doma zorganizovali manželé Marc a Oliver. Atmosféra je příjemná, hosté se baví a na pohled dokonalý vztah dvojice vzbuzuje mezi přítomnými žárlivost.

Scéna se ovšem velmi rychle změní. Slavný spisovatel Oliver má být již druhý den v Paříži na autogramiádě, a tak z večírku předčasně odjíždí na letiště. Na něj však nikdy nedorazí, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Film

LGBTQ

Rodina a vztahy

Kultura, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější