Svědí vás pokožka hlavy, anebo máte dokonce lupy?

Sponzorované odkazy:

Svědí vás pokožka hlavy, anebo máte dokonce lupy?

Přetopené místnosti, zima, mráz, čepice, kapuce, neustálé střídání teplot – to vše se dokáže během zimy podepsat – nejen na vzhledu vašich vlasů, ale také na jejich pokožce. Pozorujete poslední dobou „zasněžená“ ramena u zimního kabátu, i když sníh nepadá? Pak jste jistě nešťastná z toho, že máte opět lupy. V zimě na ně trpí i lidé, kteří s nimi obvykle problém nemají. Na vině je nejen počasí a suchý vzduch v místnostech, ale také častější nemocnost, užívání antibiotik, pokrývky hlavy, ale i to, že během zimy méně pijeme. Jedno se přidá k druhému a nepěkné lupy jsou na světě.

Určitě vás nebudeme nabádat, abyste chodili v zimě bez čepice, či jiné pokrývky hlavy, ale máme pro vás pár triků, jak se přehnaného šupinatění zbavit. Lupy jsou otravné i tím, že vás svědí pokožka hlavy, neustálé drbání a škrábání tento problém může ještě zhoršit, a pokud máte dlouhé nehty, můžete si zadělat na (ne)pěknou infekci.

Co s tím?

Určitě si vlasy myjte méně často. Zajděte si do lékárny pro kvalitní šampón a kondicionér, který vám pomůže se šupinkami bojovat. Pozor! Spousta lidí používá zbytečně mnoho šampónu a při mytí vlasů jej ještě nedbale oplachují. Na vlasové pokožce se pak hromadí zbytky šampónu, kondicionéru a nejrůznějších tužidel a gelů, které potíže s lupy jen a jen zhoršují. Takže recept zní: málo chemie a dostatek vody na opláchnutí!

Určitě nepoužívejte šampóny plné chemie, zejména silikony vlasy zbytečně zatěžují. Přehnaná parfemace také nenasvědčuje nic o kvalitě vlasové kosmetiky, spíše škodí nejen vašim vlasům, ale celkově vašemu zdraví.

Máte-li rádi domácí recepty, vsaďte na masáž ricinovým, či rozmarýnovým olejem. Někdo doporučuje kokosový, ale spoustě lidí kokosový olej naopak potíže zhoršil. Araganový olej je také skvělým pomocníkem pro masáž pokožky hlavy. Naše babičky léčily lupy pomocí oplachů octovou vodou. To necháme na vašem zvážení, nicméně pokožka hlavy, která má kyselé pH, nemívá lupy. Dodejte do vaší stravy potraviny bohaté na zinek, zvažte užívání potravinových doplňků se zinkem a vitamíny skupiny B. Ostatně zinek pomáhá nejen na pokožku, ale i na boj s nachlazením, takže vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Pokud váš boj se šupinatěním nebude úspěšný ani se speciálními přípravky z lékárny, neváhejte se poradit s dermatologem, mohlo by se jednat o počínající lupénku. Navíc vám kožní lékař může předepsat šampóny s účinnějšími látkami.

Článek Svědí vás pokožka hlavy, anebo máte dokonce lupy? byl publikován 17. ledna 2024 v 07.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...