Filmaři se vracejí do Libereckého kraje, zatím pouze ti domácí

  7:30
Tuzemští filmaři loni utratili v regionech České republiky rekordních 100 milionů korun. Svůj díl z krajíce si ukousl i Liberecký kraj, přestože nemá vlastní filmovou kancelář.

Před libereckou radnicí natáčeli filmaři ke snímku To se vysvětlí, soudruzi! akční scénu. | foto: Stanislav Honzík

V Liberci se natáčel například třetí díl detektivky To se vysvětlí, soudruzi! Hlavní roli ztvárnil liberecký rodák Ladislav Hampl, zahráli si v něm také herci místního divadla. Klíčové scény se odehrávaly v noci před radnicí.

„Je to taková komediální krimi detektivka o institutu v 80. letech, který vyšetřuje paranormální případy po celém Československu,“ přiblížil dříve scenárista Miro Šifra. Česko-německý seriál uvede Česká televize letos.

Liberecký kraj loni podpořil z filmového fondu také historické drama Konec světa, které je situované do doby kolem roku 1968. V něm budou moci pozorní diváci identifikovat záběry z krkonošských Pasek nad Jizerou nebo Sklenařic.

Liberec Film Office (Liberecká filmová kancelář) kromě toho pomáhala vybírat lokaci pro studentský film Bělásek režiséra Petra Vaňka o hledání sebe sama nebo pro absolventský film FAMU režiséra Vojtěcha Novotného a scenáristky Ráchel Absolonové s názvem Bludný kořen.

Zahraniční produkce se vrací pomalu

Podíl na rostoucím zájmu producentů českých filmů a seriálů má podle mluvčí Asociace producentů v audiovizi (APA) Martiny Rekové podpora vycházející z regionů. Přesnou databázi filmů, které se natáčely v Libereckém kraji, ale asociace nemá, protože filmové štáby nemají povinnost své působení v kraji hlásit.

„Máme přehled těch produkcí, jejichž projekt Liberecký kraj doposud podpořil finančně nebo které spolupracovaly s Libereckou filmovou kanceláří,“ vysvětlila Reková, podle níž pandemie covidu zcela zastavila aktivity zahraničních produkcí v regionu. „Zpět k nám se vrací pomalu,“ dodala mluvčí.

V celé České republice funguje mimo hlavní město Praha třináct regionálních filmových kanceláří. Přestože Liberecký kraj jako jeden z mála nemá vlastní, spolu s městem Liberec na podpoře filmařů úzce spolupracuje. Kraj pro ně připravuje dotační výzvu a finančně přispívá na provoz liberecké kanceláře. Ta má na starosti obsluhu filmařů, pečuje o web a napomáhá s vyhledáváním nových lokací.

Musí se nejprve zorientovat

Tvůrci se často potřebují v kraji nejdříve zorientovat. Důležitým faktorem je i to, o jaký typ produkce se jedná. Zjišťují, jak jim může filmová kancelář pomoci nebo zda mohou čerpat finanční podporu. Někteří ještě v lokacích tápají a nechají si poradit, jiní už je mají dopředu vybrané, ale potřebují takzvaně otevřít dveře.

„Představí nám svůj projekt a požádají buď Liberecký kraj, nebo Libereckou filmovou kancelář o partnerství. Společně pak jednáme s dalšími institucemi a pomáháme najít řešení pro všechny strany,“ upřesnila Reková.

A jaké větší filmy se budou v brzké době v Libereckém kraji točit? „V tuto chvíli spolupracujeme na několika zajímavých projektech. Nicméně jsme ve fázi příprav a k nim se váže slib mlčenlivosti, takže bohužel nemůžeme prozradit víc,“ uzavřela Reková.

Peníze i pro animované filmy

V roce 2023 vyčlenil Liberecký kraj ze svého rozpočtu na podporu filmové tvorby v regionu jeden milion korun. Letos budou moci o peníze žádat nově i tvůrci animovaných filmů.

„Nastavujeme pravidla, na základě kterých budou potenciální žadatelé vědět, co musí splňovat, aby byla podpora možná,“ informovala Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu.

Kraj se finančně podílel také na vzniku dvou dílů cestovatelského seriálu Stezka Českem, kterým diváky provází herec Miroslav Vladyka. Desetidílný seriál o dálkovém přechodu podél hranic republiky představí ČT na jaře.

Zatím největším filmovým projektem v regionu v posledních třech letech zůstává celovečerní film Poslední závod Tomáše Hodana.

Střípky z kraje mohli diváci České televize zahlédnout i na Štědrý den, kdy se nejsledovanějším pořadem stala pohádka Klíč svatého Petra, která se mimo jiné natáčela na zámku Sychrov. Příběh zhlédlo 2,32 milionu diváků.

12. února 2022