Sériový monogamista: Na první pohled ideální partner, který si nese traumata předchozích vztahů

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Zamilovana dvojice
Zdroj: puhhha / Shutterstock.com

Každý jsme při seznamování nějaký. Někdo se hned otevře, jiný je rezervovanější. A pak zde máme sériové monogamisty. Jejich popis zní ideálně: jsou to lidé, kteří jsou oddaní a věrní jen jedné osobě a každý vztah berou velmi vážně. Ale má to svá úskalí.

Obvyklá mylná představa kolem sériových monogamistů je, že randí s mnoha lidmi a procházejí mnoha vztahy v krátkém čase. To nemusí být nutně pravda.

Sérioví monogamisté hledají závazek, ne rozmanitost. Většina preferuje kvalitu před kvantitou.

Ideální partner? Ani moc ne

Kdo je to vlastně sériový monogamista? Je to člověk, který přechází ze vztahu do vztahu a neumí být sám. Jeho hlavním znakem je, že se nechce citově angažovat.

Zjednodušeně řečeno, nechce být sám, ale milovat plnohodnotně druhé moc neumí. Zpočátku to na něm nepoznáte, ale jak se váš vztah stává vážnější, začnou se objevovat první známky toho, že něco není úplně v pořádku.

„Pro sériové monogamisty je totiž typické, že se cítí nejpohodlněji ve vztazích. Jejich posedlost vztahy ale dospěla do takových rozměrů, že mezi jednotlivými vztahy nedělají nutné přestávky a s chutí skáčou ze vztahu do vztahu,“ vysvětlila podle Novinek psycholožka Vivian Dillerová.

Zároveň to ale nejsou lidé, kteří by dokázali s někým strávit celý život. Jejich vztahy jsou řetězcem navazujících vztahů.

Znaky monogamistů

Jak takového monogamistu nebo monogamistku poznat? Server Consaltacatarina popisuje 5 hlavních znaků. V jeho partnerském životopise se vyskytují jen dlouhé a vážné vztahy. Do každého vztahu totiž skáče doslova po hlavě a hned má touhu z nich udělat vážnou záležitost.

Pro mnohé je velmi nepříjemné, když v novém vztahu musí mluvit o svých minulých vztazích a přiznávat nějaké neúspěchy. U sériového monogamisty vás toto nečeká. Je mu totiž jedno, jaký byl váš život předtím, než jste se potkali.

Třetím znakem pak je, že jsou na vás závislí. Musí být neustále s vámi, všechno podnikají s vámi a sami se nedokážou ani rozhodnout, co si dát k večeři.

Zároveň je však vůbec nezajímá váš názor na politické dění nebo prostě na cokoliv jiného než na váš vztah. Sériovému monogamistovi je totiž úplně jedno, jak se cítíte. Důležité je, jak se cítí on a že není sám, tečka.

Ale jakmile se vy nezájímáte o to, jak se cítí on, a neuspokojujete jeho představy, je zle. Server Zoosk tyto znaky doplňuje o ten nejvíce prokazatelný. Sériový monogamista nedělá pauzy mezi vztahy.

Ze vztahu do vztahu bez pauzy

Takový člověk nemá problém ukončit vztah, ve kterém byl například už i zasnoubený, a za měsíc žádat o ruku někoho jiného.

„Je třeba rozchod přijmout, uvědomit si, co vám vztah dal i vzal. Zaměřte se na aktivitu, která vás v životě těší, kontaktujte přátele. Důležité je zpracovat emoce,“ vysvětlila pro Český rozhlas Dvojka psycholožka Dagmar Kožinová.

Sérioví monogamisté nemají ale možnost emoce zpracovat.

V důsledku toho si s sebou nosí zátěž ze svých předchozích vztahů. Ať už si to uvědomují, nebo ne, často pak o svých bývalých partnerech mluví v novém vztahu.

Pokud máte pocit, že patříte mezi sériové monogamisty nebo s takovým žijete, doporučuje se vyhledat poradnu, kde si ujasníte, co vlastně od vztahu chcete.

Zdroje: Novinky, Colsantacatarina, Zoosk, Rozhlas Dvojka,

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články