Foto: Depositphotos

Nemocnicím musíme pomoci okamžitě. Za reformu německé nemocniční sítě plédují už i komunální politici

Zdravotní péče v Německu stojí na rozcestí. A to jak v oblasti péče lůžkové, tak ambulantní. Proto je nutné urychleně jednat a doladit poslední kroky v dlouho připravované reformě nemocniční sítě. Než se tak ale stane, německé nemocnice musí od spolkové vlády získat okamžitou finanční pomoc, jinak hrozí riziko spuštění vlny jejich bankrotů. „Uzavření některých nemocnic se přesto nevyhneme,“ cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt Uweho Brandla, předsedu Německého svazu měst a obcí.

Nemocnice v Německu potřebují okamžitou finanční pomoc od spolkové vlády. K tomu na pondělní tiskové konferenci se spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem (SPD) vyzvali Uwe Brandl, předseda Německého svazu měst a obcí (DStGB – Deutsche Städte- und Gemeindebund), a Reinhard Sager, předseda Německého svazu okresů (DLT – Deutsche Landkreistag).

„Zdravotní péče v Německu stojí na rozcestí, což se týká jak lůžkové, tak ambulantní části péče,“ uvedl Brandl. Podle něho je zapotřebí implementovat nové procesy plánování a financování. „Navíc je třeba jednat rychle, protože v nemocničním sektoru hrozí vlna bankrotů. Nemůžeme si nadále dovolit stávající systém. Těžiště péče musí ležet na pacientech a personálu. To také bude znamenat, že uzavření některých nemocnic se nejspíše nevyhneme,“ pokračoval Uwe Brandl.

Je reforma dostatečná?

Šéf Německého svazu měst a obcí si ale není jistý, zda dosavadní návrhy zákonů, jež fakticky reformu německé nemocniční sítě uskutečňují, jsou dostatečné. „Je potřeba do systému spíše dostat nové, čerstvé peníze, a to prostřednictvím transformačního fondu, který bude reformu nemocnic doprovázet,“ vysvětloval Brandl.

Podle něho je ale správné, že se zvýší hodnota základního případu, podle něhož se odvíjí objem peněžních prostředků plynoucí nemocnicím za provedenou péči. „Toto opatření by mohlo postavit systém na zdravé základy,“ odhadl.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) totiž rovněž v pondělí oznámil, že chce v příštích letech spolu se spolkovými zeměmi vytvořit transformační fond pro realizaci nemocniční reformy, od kterého by spolková vláda, zemské vlády a zdravotní pojišťovny vložily desítky miliard eur. Podle Lauterbacha v současné době probíhají příslušná jednání.

Riziko zavírání nemocnic na venkově

Také šéf Německého svazu okresů Reinhard Sager je připravované nemocniční reformě otevřený. Zároveň ale uvedl, že je to pro něho stále „černá skříňka“, jelikož zatím není jasné, co se v reformním balíku všechno nachází. Sager však stejně jako Brandl zdůraznil, že je nutné, aby spolková vláda neotálela s finanční pomocí nemocnicím. „Politici by neměli ztrácet ze zřetele venkovské oblasti. Obávám se, že právě tam budou nemocnice zejména zavírány,“ uvedl Sager.

Karl Lauterbach na tiskové konferenci na požadavky obou politiků ohledně dalších peněz pro nemocnice nereagoval. Zopakoval ale svůj slib, že nemocniční reforma bude brzy spuštěna. V jejím rámci dojde ke změně financování tak, že velké vlně insolvencí zabrání. „Bez reformy by letos hrozil krach více než stovce nemocnic,“ uvedl Karl Lauterbach s odkazem na interní ministerské analýzy a na zprávu Německé asociace evangelických nemocnic.

Reinhard Sager na to konto varoval před „centralizační tendencí z Berlína“. Podle něho totiž hrozí, že si spolková úroveň v rámci nemocniční reformy bude uzurpovat některé pravomoci na úkor spolkových zemí.

Lauterbach věří v brzkou dohodu

Narážel tak na sporný bod zákona o transparentnosti nemocnic, na jehož základě chce spolková vláda vytvořit přehled plánovaných skupin služeb včetně seznamu, které nemocnice je budou od letošního října nabízet.

Jenže proces vytváření skupin služeb se zadrhává a trvá podstatně déle, než se čekalo. Podle Sagera tak hrozí, že spolková vláda proto provede jakýsi provizorní seznam nemocnic, které budou uvedené služby nabízet, což může mít podstatný (a tedy negativní) vliv na skutečnou alokaci nemocniční péče.

Karl Lauterbach však v pondělí vyjádřil naději, že na finálním seznamu dojde k brzké shodě a že Spolková rada (horní komora německého parlamentu) definitivně zákon o transparentnosti nemocnic schválí. Jednat by o něm měla 2. února.

Zdeňka Musilová