Hlavní obsah
Názory a úvahy

Místo se zeleným křížkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Funkce zeleného křížku v MHD.

Článek

V MHD mi vadí, že mladí bezohledné obsazují místa označené zeleným křížkem - vyhrazené pro lidi, kteří si potřebují sednout. Dost často tam sedí mladí, neustále řešící, co je v jejich mobilu. Stojí nad nimi staří lidé, kteří ještě nepochopili (a také je jim trapné o místo prosit), že v dnešní době mladí nebyli vychováváni, že tato místa jsou přednostně vyhrazena lidem, se zdravotními problémy.

Jela jsem autobusem z konečné, přišla tam skupina asi patnácti dětí s paní učitelkou, a ta říkala, ať si hned sednou. Přijel malý dvoudveřový autobus a děti se draly obojími dveřmi jako o život. Zamířila jsem k čtyřem sedadlům označeným křížkem, kde už byla tři obsazená a dobíhala k nim další školačka, naštěstí jsem byla rychlejší než ona, tak jsem si sedla. Jedna holčička se tam tvářila, že jí držela kamarádka místo. Řekla jsem jí, zda ví, co znamená zelený křížek, koukala s otevřenou pusou - tak říkám, že to značí místo pro starší a nemocné. Nevydržela jsem k tomu dodat, chápu, že je bolí nohy ze školy, ale nedá se nic dělat. Paní učitelka mne propichovala zlým pohledem, nevolala jsem na ni, protože stála ode mne daleko. Co takhle osvěta paní učitelko? Jen jsem poznamenala.

Pokud má učitelka starost, že jí nějaký školák upadne - mám taky starost, že upadnu a určitě by to dopadlo hůře ve věku 70+.

Další věc, nízkopodlažní autobusek má od vyznačených míst další volná místa po zdolání dalších schodů, které musí projít starý člověk, protože místa dole jsou obsazená. Je to osvětou nebo mladí nemohou do schodů? I některé nízkopodlažní tramvaje mají místa dole i přes schod(y) taktéž většinou obsazenými lidmi, kterým určitě neublíží udělat krok do schodů. Jaksi se vytratila nějaká ohleduplnost mezi lidmi. Například lidé s ohromnými batohy na zádech v MHD a vozící tašky zabírající místo na sedadle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám