Hlavní obsah

Zázrak, že jste nikoho nezabil. Soud neměl s opilcem za volantem slitování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Před několika lety byl odsouzen za jízdu pod vlivem alkoholu. Tehdy vezl jako spolujezdce svého syna. Nedlouho poté zpitý na kole způsobil dopravní nehodu. Namol opilý usedl Pavel Kašpar (49) za volant i loni v září. Byl zřízený tak, že nedokázal opustit parkoviště jednoho z obchodních center v Olomouci a havaroval tam. Dvě hodiny poté mu byla v krvi zjištěna hladina alkoholu 3,76 g/kg. Okresní soud v Olomouci, který se tímto případem ve středu zabýval, s ním neměl slitování.

Pavel Kašpar u olomouckého okresního soudu.Video: Petr Marek, Novinky

 
Článek

Potrestal ho šestiměsíční podmínkou se zkušební dobou dvou let. V té navíc nesmí požívat alkohol a zároveň se musí podrobit protialkoholnímu léčení. Musí také zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc korun a dostal i tříletý zákaz řízení všech motorových vozidel.

Nic mu nepomohlo, že právě kvůli zákazu řízení žádal soud o shovívavost s tím, že je skladník a potřebuje řídit vysokozdvižný vozík. Naopak samosoudkyně Kristýna Hradilová mu dokonce uložila vyšší trest, než navrhovala státní zástupkyně. Té stačila pokuta 30 tisíc korun a zákaz řízení na tři roky. Verdikt je pravomocný. Obžalovaný i žalobkyně se vzdali práva na odvolání.

Foto: Petr Marek, Novinky

Pavel Kašpar u Okresního soudu v Olomouci

„Chci věřit, že už jste si uvědomil, jak závažná situace je. Nicméně je to už potřetí, co jste řídil pod vlivem alkoholu, a hodnoty jsou tak vysoké, že nebyla jiná možnost. To, čeho jste se dopustil, je vysoce společensky škodlivá trestná činnost. Že se nikomu nic nestalo, považuji za zázrak. Říkal jste tady, že nikoho zabít nechcete, ale udělal jste pro to všechno. Měl jste obrovské štěstí. Nemůžeme vás nechat řídit, ani nechat v závislosti, v níž jste,“ řekla Kašparovi v rámci zdůvodnění svého verdiktu Hradilová.

Drsná bezohlednost. Zpitý řidič srazil zezadu dvojici seniorů v Brně, nechal je ležet a odjel

Krimi

Zároveň zdůraznila, že uvažovala o nepodmíněném trestu. „Pokud byste neprojevil sebereflexi, uložila bych vám ho,“ konstatovala.

Kašpar loni 20. září na parkovišti obchodního centra opilý při výjezdu narazil do betonových zátaras, porušil dopravní značení a poničil vjezdový stojan, který vyvrátil. Provozovateli obchodního centra tak způsobil škodu ve výši téměř 78 tisíc korun, kterou, jak řekl u soudu, prostřednictvím pojišťovny už uhradil.

Mám slabou vůli

Svého jednání litoval a prohlásil vinu, kterou soud přijal. Sám sebe označil za člověka, který má s alkoholem potíže. Tvrdil, že pije zhruba čtyři dny v týdnu. Prý vždy dvě až tři piva. Tvrdý alkohol jen občas, jednou za 14 dnů. „Do práce jsem ale nikdy opilý nepřišel,“ vypověděl u soudu.

V období před nehodou, za kterou byl ve středu odsouzen, byl prý pod psychickým tlakem. „V práci toho bylo hodně, doma také. Řešili jsme přístavbu, takovou dřevárnu, a žena chtěla, ať ji postavím já. Byl jsem unavený a asi jsem z toho hledal východisko právě v alkoholu,“ uvedl.

„Snažím se nepít, ale stoprocentní to není. Mám slabou vůli. Proto jsem se již přihlásil na protialkoholní léčbu do Bílé Vody,“ dodal. A právě to mu u soudu pomohlo od ještě tvrdšího trestu.

Opilý řidič, který měl přes tři promile, naboural auta v Klatovech

Krimi

Reklama

Související témata:
Okresní soud v Olomouci
Robin Kašpařík

Výběr článků

Načítám