Testy s odběrem krve a analýzou laktátu provedl zkušený diagnostik Aleš Řehoř. Vzhledem k vedení tréninku v ideálních zónách aktuální výkonnosti už páté za necelé tři měsíce, postupně tak zaznamenávající vývoj. Zvýšenou zimní intenzitu potvrdily u cyklokrosařů Boroše a Kuby, ten však skončil v terénu nyní mistrovstvím republiky. Už tři tréninkové kempy na španělských silnicích má za sebou značně omlazená sestava. To platí i o sportovním řediteli, 34letém Petru Kaltofenovi, který přešel v listopadu ze sousedního pardubického ATT Investments. A bydlí jen pár minut chůze od sídla (hradeckého) týmu.

IMG_3435.jpeg

"Zátěžové testy probíhaly ve dnech 4.-5. 1. 2024 v Hradci Králové v sídle týmu, kde jsou k tomuto účelu ideální podmínky. Šlo již o páté testování s ohledem na odběr krve a analýzu laktátu. První proběhlo již v listopadu, poté další tři během soustředění ve Španělsku. Mladí závodníci se musí detailně sledovat, aby byl jejich trénink veden v ideálních zónách jejich aktuálního výkonnostního stavu. Během testu byla závodníkům v pravidelných intervalech odebírána krev. Využívali jsme Moxy monitoring a masku VO2 Master pro nejpřesnější určení požadovaných hodnot,“ řekl Kaltofen.

IMG_3436.jpeg

Hromadnou poptávku právě od ATT vyslyšeli po loňském odchodu Jakuba Otruby i Dominik Neuman a Filip Řeha. Doyeny v Elkov/Kasper tak jsou, zní to nečekaně, 31letý Michael Boroš a 30letý Matěj Zahálka, dalším lídrem by mohl být 23letý Lukáš Kubiš, rychlík, který dokáže přejet i kopce. Zbytek tvoří mladé naděje od 18 do 22 let. Tomáš Obdržálek tu začíná už třetí rok, český mistr do 23 let Daniel Mráz, Jan Lukeš a Tomáš Přidal druhý. Nejmladší začnou sbírat první zkušenosti - Daniel Rubeš přišel z SCM z Kolína, Jakub Kuba z Dukly Praha, Adam Kubelka z Roman Kreuziger Academy a Lukáš Sedlák z Force/Fojtík/Willier. Největší posílení by měl přinést návrat 22letého Jakuba Ťoupalíka z development týmu EF Education/Nippo.

IMG_3437.jpeg

„Chceme se opřít o ty zkušenější, vždycky je doplní dva nebo tři mladí, kteří se budou střídat. První rok dva u nich netlačíme na výsledky, mají čas, aby se do toho dostali s perspektivou začínajícího dalšího olympijského cyklu,“ shodují se Kaltofen, šéf týmu Vladimír Vávra i trenér Otakar Fiala. A zároveň oceňují stálou podporu Olympu, sportovního centra ministerstva vnitra.

Jejich závodní program má podobnou osu jako v minulých letech. Začíná se v Chorvatsku a Slovinsku, pokračuje českým pohárem a dvěma závody ve Francii. Čeká se na potvrzení pěti až šesti jedničkových startů, které by se poté měly stát nejvážnější prověrkou.

„Ambice? Bude pro nás těžké obhájit loňskou sezónu,“ ví dobře Petr Kaltofen. „Chceme zapracovat mladé kluky, aby zafungovali v týmu. Za každý slušný výsledek budeme vděční,“ dodává. Zcela jistě dostane větší prostor předloňský český mistr Matěj Zahálka. „Podle testů šel nahoru, můžeme se od něj ještě něčeho dočkat. Budeme taky chtít, aby Boroš objel silniční sezónu plnohodnotně a byl jedním z lídrů,“ říká sportovní ředitel.

IMG_3434.jpeg

Věří i v talent Jakuba Ťoupalíka. „Musí se dostat zpátky, prodělal nemoci, spadnul, má za sebou smolnou sezónu. Ale měl by se dostat na tu úroveň, kde byl. Chce, vypadá dobře, vidí i u bráchy (Adama), že se dá dostat do zahraničí i později (odešel teď v 27 do nizozemského UCI Pro teamu TDT-Unibet, pozn aut.).“

Kaltofen do týmu brzy zapadl, vždyť tu působil tři roky 2008-10 jako závodník. „Známe se všichni velmi dobře, tým funguje dlouhodobě stabilně a kontinuálně. Snad vytvořím i věkově jakýsi mezičlánek mezi vedením týmu a závodníky,“ uvažuje o své úloze. „Něco na kole ještě objedu, ale s našimi kluky nejezdím, to by nebylo profesionální,“ usmívá se.

Jak zvládne kombinaci s další novou rolí reprezentačního šéfa? „Mám na starosti organizačně elitu, mistrovství světa a mistrovství Evropy. Chci ale ve všech kategoriích, aby jezdili ti nejlepší, a mám kolem sebe dobré lidi.“ 

Většina týmu už znovu trénuje společně podle individuálních plánů v týmové základně v Altea u Calpe, kde 1. února začne další společné soustředění.