Van Empelová má z MS v cyklokrosu zlato, juniorka Douděrová byla pátá

foto Mistrovství světa v cyklokrosu - kategorie žen elite, 3. února 2024, Tábor. Fem Van Empelová z Nizozemska.

Tábor - Zlato v závodě cyklokrosařek na mistrovství světa v Táboře obhájila Nizozemka Fem van Empelová. Jednadvacetiletá závodnice zvítězila před krajankami Lucindou Brandovou a Puck Pieterseovou. Češky v elitní kategorii neuspěly. Kateřina Douděrová obsadila páté místo mezi juniorkami. Závod mužů do 23 let ovládl Nizozemec Tibor del Grosso, Jan Zatloukal dojel osmnáctý.

Favorizovaná Van Empelová, která vyhrála takřka všechny závody, do nichž v sezoně nastoupila, odjela soupeřkám hned v prvním ze čtyř okruhů. Nakonec zvítězila s náskokem 80 sekund, Pieterseová na ni ztratila téměř dvě minuty. Nadvládu Nizozemek podtrhla čtvrtým místem šampionka z roku 2020 Ceylin del Carmen Alvaradová.

"Nebylo to tak snadné, jak to vypadalo. Ale všechno šlo dnes dobře," řekla Van Empelová na tiskové konferenci. "Chtěla jsem být hned od začátku v čele a zjistit, jaké soupeřky mám za sebou. Byla jsem jen trošku překvapená, že jsem se ostatním začala vzdalovat tak brzy. Vytvořila jsem si náskok a ten jsem pak dál navyšovala," prohlásila.

Na posledních pěti MS přenechaly Nizozemky soupeřkám jedinou z 15 medailí.

"Snažily jsme se udržet Fem co nejdéle, ale tahle snaha trvala opravdu jen velmi krátce," uvedla čtyřiatřicetiletá Brandová, která byla na stupních vítězů posedmé za sebou. V roce 2021 vyhrála, vedle toho má ve sbírce tři stříbra i bronzy. "Byl to vážně velmi těžký závod. A Fem byla opravdu hodně rychlá," řekla loni druhá Pieterseová.

Z tria českých reprezentantek mezi 33 startujícími byla nejlepší na 28. místě Tereza Tvarůžková, hned za ní skončila Tereza Vaníčková. Obě měly ztrátu jednoho kola. Nikola Nosková během druhého kola odstoupila.

Sedmnáctiletá Douděrová byla na náročné rozbahněné trati v úvodu čtvrtá, pak se před ni dostala Nizozemka Puck Langenbargová, ale pátou příčku už udržela až do cíle. Na vítěznou Francouku Célii Geryovou ztratila minutu a čtvrt, za stupni vítězů zaostala o 58 sekund. Devátá skončila Amálie Gottwaldová. Geryová byla v pátek členkou vítězné štafety Francie.

Douděrová se postarala o historicky nejlepší české umístění v této kategorii. "Jsem strašně spokojená. Doufala jsem, že bude alespoň desítka, protože se mi poslední dobou nezávodilo nejlépe. Jsem šťastná, jak to dopadlo," řekla.

Závodu mužů do 23 let ovlivnil po úvodních metrech hromadný pád, do něhož se připletli takřka všichni Češi. Nejlépe z nich jezdil dlouho Václav Ježek, nakonec obsadil 23. místo. Zatloukal startoval až ze sedmé řady, ale nakonec se mezi 57 jezdci prodral do první dvacítky.

"Nebylo to ideální. Startoval jsem hodně zezadu a při tom karambolu jsem musel zastavit. Narazili jsme tam do sebe. Celý okruh jsem se z toho dostával a dělal jednu chybu za druhou, teprve pak se mi to rozjelo. Musím poděkovat divákům, jak nás povzbuzovali," uvedl Zatloukal.

"Už od rána jsem věděl, že to nebude pro mě. V hlubokém blátu jsem se nikdy moc necítil, ale snažil jsem se dát do toho úplně všechno. Už jen kvůli divákům jsem nemohl nic vypustit, ale od prvního kola jsem cítil, že mi nohy vůbec netočí," posteskl si Ježek.

Dvacetiletý Del Grosso s přehledem potvrdil roli favorita na zlato. Loni druhý Nizozemec vyhrál s takřka půlminutovým náskokem. Stříbro předal prezident Petr Pavel během vyhlášení Emielu Verstryngemu z Belgie, který ve spurtu porazil krajana Jenteho Michelse.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Ženy: 1. Van Empelová 46:19, 2. Brandová -1:20, 3. Pieterseová -1:54, 4. Alvaradová (všechny Niz.) -2:37, 5. Verdonschotová (Belg.) -2:52, 6. Casasolaová (It.) -2:59, ...28. Tvarůžková, 29. Vaníčková obě -1 kolo, Nosková (všechny ČR) nedokončila.

Muži do 23 let: 1. Del Grosso (Niz.) 52:02, 2. Verstrynge, 3. Michels (oba Belg.) oba -27, ...18. Zatloukal -3:44, 23. Ježek -4:28, 32. Fiala -5:40, 45. Černý -8:06, 50. Jindřich -9:34, 51. Kerl (všichni ČR) -10:16.

Juniorky: 1. Geryová (Fr.) 37:01, 2. Fergusonová (Brit.) -5, 3. Chladoňová (SR) -14, ...5. Douděrová -1:12, 9. Gottwaldová -2:06, 19. Hezinová -3:25, 20. Viková -3:31, 42. Panušová -5:59, 43. Sedláčková, 45. Hrdinová (všechny ČR) obě -6:00.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď