mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  17.01.2024 11:36:00

Švédsko je na prvním místě ve využívání obnovitelné energie v EU

Švédsko je na prvním místě ve využívání obnovitelné energie v EU

17.01.2024 / 11:31 | Aktualizováno: 17.01.2024 / 11:36

Švédsko využívá nejvíce obnovitelné energie ve srovnání s ostatními zeměmi EU. Téměř dvě třetiny konečné spotřeby energie ve Švédsku pochází z obnovitelných zdrojů. Švédsko je také v obnovitelných zdrojích v čele technologického vývoje, což nabízí řadu zajímavých příležitostí ke spolupráci.

Švédsko je dlouhodobě na prvním místě v EU, pokud jde o využívání obnovitelné energie. Na základě nedávno uveřejněné zprávy Eurostatu podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě se ve Švédsku zvýšil na 66 %. To výrazně převyšuje současný průměr vyžívání obnovitelných zdrojů v EU, který dosahuje 23 %. Švédsko se v obnovitelných zdrojích spoléhá především na vodní, větrnou energii, pevná a kapalná biopaliva a na tepelná čerpadla. Jaderná energie, kterou chce Švédsko v následujících letech výrazně rozvíjet a která nyní tvoří asi 30 % švédské výroby elektřiny, je významným zdrojem bezemisní energie, do obnovitelné energie se ale nepočítá.

Průlom švédské sodíkové iontové baterie by mohl snížit závislost na lithiu

Švédsko je v oblasti obnovitelných zdrojů na čele technologického vývoje v řadě oblastí. Švédské znalosti, investice a inovace v oblasti výroby baterií, větrných, solárních a vodíkových technologií či chytrých přenosových sítí patří mezi světovou špičku. Pro Českou republiku je efektivní spolupráce na vývoji a komercionalizaci čistých technologií ve Švédsku velmi dobrým příkladem a inspirací, což se české startupy, firmy a výzkumníci snaží stále více využívat.

Rychlá elektrifikace švédské společnosti zvyšuje poptávku po dodávkách a službách pro budování nabíjecí infrastruktury a udržitelně vyráběných bateriích. Průkopníkem udržitelného modelu výroby baterií je švédská společnost Northvolt, která dodává baterie ze své gigafactory Northvolt Ett ve Skelleftea ve Švédsku. Northvolt koncem roku 2023 mimo jiné oznámil významný průlom ve vývoji sodíkovo-iontových baterií. Jejich nová sodíkovo-iontová baterie představuje levnější a udržitelnější způsob skladování elektrické energie – bez použití lithia, niklu, grafitu a kobaltu jako je tomu u většiny ostatních baterií. Větší využití této baterie by do budoucna mohlo znamenat výrazné snížení závislosti na lithiu.

Příležitosti ke spolupráci jsou v tradičních i moderních obnovitelných zdrojích

České firmy se mohou uplatnit jak v tradičních, tak moderních oblastech obnovitelných zdrojů. Pokud jde o tradiční obnovitelné zdroje, největší cca 35% podíl na výrobě elektřiny ve Švédskuvodní energetika. Expanze vodní energetiky je zajišťována především navyšováním výkonu a účinnosti existujících elektráren. Prostor pro možnou spolupráci existuje zejména v oblasti modernizací, rozšiřování a rekonstrukcí stávajících vodních elektráren. Z ostatních sektorů se nejdynamičtěji rozvíjí sektor větrné energetiky, k čemuž přispívají nové technologie a snižování výrobních nákladů. Výroba elektrické energie z větrných zdrojů by do roku 2030 měla vzrůst více než dvojnásobně na cca 80 TWh. Podíl solární energie je ve Švédsku relativně omezený, odvětví se ale začíná postupně rozvíjet zejména v důsledku vládního financování a investiční podpory.

Velmi dobré příležitosti spolupráce pro české firmy také existují při modernizaci chytrých přenosových sítí, na což švédská vláda vyčlenila dodatečné vládní zdroje 60 mld. SEK (cca 130 mld. CZK). V oblasti moderních obnovitelných zdrojů se čeští výzkumníci a společnosti například mohou zapojit do ambiciózních projektů využívání obnovitelného vodíku ve Švédsku v dopravě či při výrobě bezfosilní oceli.

Martin Bašta, zástupce velvyslance a ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Stockholmu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688