Nová výstraha před ledovkou. Chůze a jízda autem může být téměř nemožná, varují meteorologové

V pásu od Jizerských hor po Jeseníky na severu České republiky hrozí od středečního večera kvůli ledovce kalamita. Chůze i jízda autem tam může být téměř nemožná, uvedl ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který pro tuto oblast zvýšil stupeň nebezpečí na extrémní.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zima

V oblastech s extrémním nebezpečím ledovky hrozí chodcům úrazy, vysoké bude riziko nehodovosti, uvedli meteorologové (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nově pro většinu území Česka varují meteorologové od čtvrtečního dopoledne před náledím. Zrušili naopak výstrahu před trvalejším sněžením v horských oblastech od Krušných po Jizerské hory, kterou dříve vyhlásili na středeční odpoledne a noc na čtvrtek.

Varování před ledovkou platné od středečního odpoledne do čtvrtečního dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav v úterý. Týká se většiny území Česku, nevztahuje se na Zlínský kraj a východní části Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Spadne nejčastěji mezi dvěma a pěti milimetry srážek, které po dopadu na podchlazené povrchy zmrznou a vytvoří vrstvu ledu.

V noci v Česku silně mrzlo. Na silnicích v horských oblastech zůstává sníh, večer hrozí ledovka

Číst článek

„V horských a podhorských regionech na severu území dosáhnou celkové úhrny sedm až patnáct milimetrů a hrozí tvorba velmi silné ledovky,“ uvedl Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu. „S ohledem na mimořádnost meteorologické situace předpokládáme po celé období komplikace v dopravě a energetice. Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky (nejvyšší stupeň nebezpečí) může nastat kalamitní situace,“ dodal.

V oblastech s extrémním nebezpečím ledovky hrozí chodcům úrazy, vysoké bude riziko nehodovosti, uvedli meteorologové. Lámat vahou ledu se mohou větve i celé stromy a stožáry elektrických vedení.

Varování před náledím

„Pravděpodobné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování i a zdravotnických služeb,“ popsal možné dopady ČHMÚ. Doporučil lidem nevycházet ani nevyjíždět autem. „V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně,“ doplnil.

Srážky budou podle předpovědi ve středu večer a v noci na čtvrtek od jihu slábnout a bude se také významně oteplovat, riziko ledovky tak na jihozápadě Čech postupně pomine.

V Česku hrozí od středečního odpoledne silná ledovka, sever a severozápad Čech zasype sníh

Číst článek

Naopak na západě a především na severu bude trvale pršet po většinu noci a riziko tvorby ledovky tam podle Hanzlíka poleví až ve čtvrtek dopoledne, kdy budou srážky přecházet do sněžení.

„Ve čtvrtek dopoledne a odpoledne bude pásmo sněžení postupovat přes naše území směrem k jihovýchodu a současně se bude razantně ochlazovat. Mokré povrchy a povrchy s odtávající vrstvou sněhu začnou namrzat, postupně se bude vytvářet náledí nebo zmrazky,“ dodal meteorolog.

Český hydrometeorologický ústav proto vydal i varování před náledím platné mezi čtvrtečním a pátečním dopolednem.

Zahrnuje celou Českou republiky s výjimkou jižní poloviny Zlínského a východní části Jihomoravského kraje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme