Zlín si v pátek připomene odkaz Jana Palacha. Gahurův prospekt protne 700 metrů dlouhý světelný řetěz

Foto: Živý Zlín
ZLÍN – Odkaz Jana Palacha připomene ve Zlíně 700 metrů dlouhý světelný řetěz tvořený z téměř osmi set svíček. Každoroční streetartový happening bude letos akcentovat hodnotu svobody a ohleduplnosti. Akce začne v pátek 19. ledna v 16 hodin na Gahurově prospektu.

Hodnoty, které Jan Palach prosazoval, si potřebujeme připomínat i dnes, s ohledem na světové dění i náladu ve společnosti. Máme pocit, že je nutné vnášet do veřejné diskuze témata, jako je tolerance, solidarita nebo ohleduplnost a apelovat na to, abychom nebyli lhostejní ani k sobě navzájem,“ popsala za pořádající organizaci Živý Zlín ředitelka Jana Kubáčová.

Termín akce není náhodný. V pátek 19. ledna to bude právě 55 let, co zemřel na následky svých zranění dvacetiletý student Jan Palach, který se tři dny předtím polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Světelný řetěz má připomenout důvody jeho činu.

Koncept akce vznikl před devíti lety na popud zlínského výtvarníka Petra Dosoudila. „Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ řekl k prvotní myšlence její autor, výtvarník Petr Dosoudil.

Svíčky budou k dispozici na místě a účastníci si mohou přinést také vlastní. Veřejnost se může k pořadatelům přidat a v tichosti zapalovat svíčky od 16 hodin v horní části náměstí, pod Památníkem Tomáše Bati. Poslední svíčky povedou až k dolní části Gahurova prospektu. Řetěz by měl být v plném rozsahu vidět z velké vzdálenosti zhruba hodinu a půl.

V předchozích letech se akce zúčastnily stovky lidí. Přes sedm set metrů dlouhý světelný řetěz je nejdelším tohoto druhu v České republice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x