Zpráva

Lachende Bestien uvedou VOJCKA
vydáno: 17.1.2024
VOJCEK_jednorozměrný člověk s podtitulem “sociální porno z dob pozdního kapitalismu, třeskutá crazykomedie” je nová inscenace Lachende Bestien. Premiéra zpracování kultovní hry Georga Büchnera v režii Michal Háby proběhne 27.1. od 19:30 v Divadle X10.

Po úspěšném uvedení hry Romana Sikory Jako lvi představí Lachende Bestien v prostoru Divadla X10 svou další inscenaci. Namísto současného textu tentokrát pracují s fragmentem dramatu z 19. století a výrazným autorským komentářem ho posouvají do současnosti. Vojckem tak skupina navazuje na své předchozí inscenace jako byl Nepřítel lidu nebo Sezuan.

Hádanka: Co je to, Vojcek? Člověk a věc zároveň? No přece otrok, Vojcek! Ale to už se dnes nenosí. To už je obnošený kostým. Dneska se nekupuje celý člověk, ale jen jeho práce - věk humanity, Vojcek. Nebo ne?
Vedle samotného Büchnerova díla vychází inscenace i z Jednorozměrného člověka Herberta Marcuseho, Adornovy a Horkheimerovy Dialektiky osvícenství a dalších textů tvůrců tzv. “kritické teorie”. Fragment z pera německého dramatika a revolucionáře tak v podání Lachende Bestien otevírá témata kulturní hegemonie, masové kultury nebo odcizení člověka.

„Zdá se to skoro nemístné nebo staromódní, vrhat dnes na jeviště pojmy kritické teorie, ale jak ukázala i nedávno vydaná kniha 'Grandhotel nad propastí', Marcuse, Adorno a další ke dnešku mají stále co říct. Poukazování na iracionální charakter naší zdánlivě racionální civilizace, technicistní přemýšlení (které dělá z vědy nástroj vládnoucí ideologie), pojmy jako zvěčnění, komodifikace a 'reifikace' všeho se stávají platnými nástroji na zpracování témat přítomných v Büchnerově originálu Vojcka. Útlak a ponížení, pošlapávání lidské důstojnosti, které Vojcek zažívá, nevychází ze vzduchoprázdna. Ptáme-li se, kdo je Vojcek dnes, stěží vynecháme zahlcenost dnešního člověka doslova vším - informacemi, prací, zábavou. Stěží vynecháme ‘imperiálnost’, která se nachází ve všem - ve vztahu k přírodě, k člověku, k ženě,“ komentuje režisér inscenace Michal Hába.

Lachende Bestien v inscenaci VOJCEK_jednorozměrný člověk pokračují ve svém kurzu politického divadla, které nepodléhá fascinaci dobovými událostmi, ale naopak se snaží postihnout, co dobu a svět, ve kterém žijeme, zakládá. V brechtovské logice rozrývá stereotypy a zcizuje samozřejmé, aniž by ztrácelo nadhled a humor. „Tento Vojcek se proto neodehrává ani v 19. století, ani v nablýskaném sídle dnešního korporátu. Děje se na jevišti, kam patří. Jestliže je to potřeba, tento Vojcek místo jezení hrachu nebude spát, jestliže je to potřeba, drama z 19.století se spojí s oprášenými pojmy kritické teorie či hitem ‘You better work, bitch’ Britney Spears,“ dodává dramaturgyně Veronika Linka.

Složení inscenačního týmu navazuje na inscenaci Jako lvi aneb Sestup a vzestup pana B. Titulní postavu Vojcka hraje Mark Kristián Hochman. Dále se představí staří známí Kryštof Bartoš, Ondřej Jiráček a Jindřich Čížek, který je tradičně i autorem hudby. Role Marie se zhostí čerstvá absolventka DAMU Marie Machová. Svůj tradiční boj s omezenými finančními prostředky nezávislé divadelní skupiny opět vybojovala autorka výpravy Adriana Černá.

-----
VOJCEK_jednorozměrný člověk
Scénář: Michal Hába podle Georga Büchnera
Hrají: Kryštof Bartoš, Jindřich Čížek, Mark Kristian Hochman, Ondřej Jiráček a Marie Machová
Asistence režie: Veronika Macková
Dramaturgie a produkce: Veronika Linka
Výprava: Adriana Černá
Hudba: Jindřich Čížek
Režie: Michal Hába

Předpremiéra a premiéra inscenace se uskuteční 26. a 27. ledna od 19:30 v Divadle X10. První repríza proběhne v neděli 28. ledna.
Vstupenky je možné zakoupit na webu Divadla X10.


-----
Lachende Bestien jsou divadelní skupina založená roku 2011 v Praze. Ve svých apelativních, politických a společensko-kritických inscenacích otevírá ta nejpalčivější témata dneška. Uskupení soustředěné okolo režiséra Michala Háby se věnuje autorskému divadlu i neotřelé interpretaci (nejen) dramatických textů. V současné době působí v prostoru Divadla X10.