TOPlist

Máte Galaxy S23 či Flip 5? Samsung prozradil, jak to bude s Galaxy AI pro starší modely

Samsung Galaxy S24 Ultra a funkce využívající umělé inteligence
  • Samsung a Google oznámují nové partnerství ohledně využívání technologií pro AI
  • Do výbavy telefonů řady Samsung Galaxy S24 patří technologie Google Gemini Pro a Imagen 2 pro tvorbu textů, hlasových zpráv a obrazového obsahu
  • Letos se vybraných funkcí Galaxy AI dočkají i starší modely Galaxy S23 či Galaxy Z Flip 5/Fold 5

Společnosti Samsung Electronics a Google Cloud zahájily nové dlouhodobé partnerství, které nabídne generativní umělou inteligenci z produkce Google Cloud uživatelům chytrých telefonů Samsungu. První vlaštovkou, v níž se nová technologie objeví, je právě odhalená řada Samsung Galaxy S24. Samsung se tak stane prvním partnerem Google Cloud, který ve svých telefonech prostřednictvím cloudových služeb nabídne technologie Gemini Pro a Imagen 2 na softwarové platformě Vertex AI.

Galaxy S24 Ultra a funkce Live Translate
Galaxy S24 Ultra a funkce Live Translate, která využívá umělé inteligence

„Google a Samsung dlouhodobě sdílejí tytéž hodnoty týkající se užitečnosti a všeobecné přístupnosti moderních technologií. Jsme moc rádi, že telefony řady Galaxy S24 jako první v historii disponují technologiemi Gemini Pro a Imagen 2 na platformě Vertex AI,“ řekl Janghyun Yoon, korporátní viceprezident a ředitel softwarového oddělení divize Mobile eXperience v Samsung Electronics. „Dnešnímu dni předcházely dlouhé měsíce spolupráce týmů z obou firem, přísné testování a hodnocení. Výsledkem je špičková umělá inteligence, kterou si budou moci vychutnat všichni majitelé nové řady Galaxy.“

Umělá inteligence přichází s řadou Galaxy S24

Samsung je vůbec prvním partnerem Google Cloud, který technologii Gemini Pro na softwarové platformě Vertex AI nabízí. Multimodální technologie Gemini dokáže generalizovat, chápat, zpracovávat a kombinovat různé typy informací, mimo jiné texty, kódy, fotografie či videa. Ze všeho nejdříve se představí v nativních aplikacích Samsungu, tedy v poznámkovém bloku Notes, v Záznamníku a v Samsung klávesnici, nicméně v některých případech ještě není možné využívat češtinu, což by se ale mělo změnit během následujících měsíců. Gemini Pro na platformě Vertex AI poskytuje telefonům Samsung nejdůležitější funkce Google Cloud, mezi něž patří zabezpečení, ochrana osobních údajů či kompatibilita dat s nejrůznějšími požadavky a standardy.

Vyhledávání v obrázcích gesty

Uživatelé řady Galaxy S24 budou moci nově využívat technologii Imagen 2, dosud nejvyspělejší nástroj Googlu pro inteligentní úpravu obrazových materiálů z laboratoře Google DeepMind. Také technologie Imagen 2 je součástí platformy Vertex AI a uživatelům nových Samsungů se díky ní dostanou do rukou bezpečné a intuitivní funkce pro hrátky s fotografiemi. Dostupné jsou skrze nabídku Generativní úpravy v nativní aplikaci Galerie.



Samsung Galaxy S24 Ultra v rukou redaktora



Nepřehlédněte

Samsung Galaxy S24 Ultra má extrémní výbavu. Vyzkoušeli jsme i umělou inteligenci!

V rámci partnerství také Samsung patří k vůbec prvním firmám, které si mohou vyzkoušet dosud největší model Googlu pro řešení složitých úkolů nazvaný Gemini Ultra. Kromě toho se v řadě S24 setkáme i s jazykovým (LLM) modelem Gemini Nano, který je součástí operačního systému Android 14. Jde o dosud nejúčinnější model třídy Gemini pro řešení úkolů přímo v zařízení.



Nově odhalená řada smartphonů Samsung Galaxy S24



Nepřehlédněte

Galaxy S24 nejvýhodněji: máme pro vás české ceny i tip, jak ušetřit tisíce

„Společně se Samsungem vidí společnost Google Cloud obrovskou příležitost k rozvoji generativní umělé inteligence, díky níž lze uživatelům chytrých telefonů po celém světě nabídnout převratné a smysluplné mobilní zážitky,“ vysvětlil Thomas Kurian, generální ředitel společnosti Google Cloud. „S technologií Gemini mohou vývojáři Samsungu dosáhnout špičkové infrastruktury, výkonu i flexibility. Bezpečná, spolehlivá a atraktivní generativní umělá inteligence tak vylepší řadu aplikací na chytrých telefonech Samsung.“

Galaxy AI pro starší smartphony

Na tiskové konferenci v kalifornském San Jose Samsung oznámil, že se vybraných funkcí spojených s Galaxy AI dočkají i vybrané starší modely. Konkrétně jde o smartphony řady Galaxy S23 (včetně Galaxy S23 FE), skládačky Galaxy Z Flip 5 a Galaxy Z Fold 5 a tablety Galaxy Tab S9. Oznámení ale bylo poměrně stručné a Samsung neupřesnil, o které funkce konkrétně půjde a kdy přesně se majitelé zmíněných modelů updatu dočkají. Z úst přednášejícího zaznělo pouze strohé „In the first half of this year…“.

Galaxy AI se dostane i na minulou generaci zařízení

Server SamMobile.com nicméně přinesl upřesnění, že by se majitelé výše zmíněných smartphonů mohli updatu na One UI 6.1 přinášejícího umělou inteligenci dočkat ještě v průběhu prvního kvartálu letošního roku.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku