Menšík trápil světovou devítku. Nosková v Melbourne zvítězila, Lehečka neuspěl

  0:55aktualizováno  18:09
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Grandslamový turnaj Australian Open má za sebou pátý hrací den. Na kurtech se postupně objevili čtyři čeští tenisté, z postupu do třetího kola dvouhry se však radovala pouze Linda Nosková, která porazila Američanku McCartney Kesslerovou 6:3, 1:6, 6:4. Jakub Menšík dlouho a srdnatě bojoval proti Hubertu Hurkaczovi z Polska, nicméně hvězdnému soupeři nakonec podlehl 7:6, 1:6, 7:5, 1:6 a 3:6. Na turnaji skončili také Jiří Lehečka a Kateřina Siniaková.

Nosková vítězstvím posunula své kariérní maximum, poprvé se totiž dostala do třetího kola grandslamového turnaje. Proti Kesslerové se ale pořádně nadřela, nepříjemnou soupeřku udolala ve třech setech.

Úvod zápasu přitom české tenistce vyšel. V Kia Areně sice musela hned při svém úvodním servisu odvracet dva brejkboly, první krizovou chvilku ale zvládla.

Kesslerová vs. Nosková

Reportáž z utkání

Američanka, hrající v Melbourne na divokou kartu, jí pak sama dvojchybou nabídla vedení 4:2, které už Nosková úspěšně dotáhla k zisku sady 6:3.

Ve druhé ale úplně vypadla z rytmu.

Přestalo se jí dařit na podání, její často uspěchané údery končily v autu nebo v síti a těžkou nepohodu stvrdila druhým ztraceným servisem v řadě bez zisku bodu. Kesslerové i dvanácti nevynucenými chybami usnadnila zisk sady poměrem 6:1, a tak rozhodoval až třetí set.

Linda Nosková returnuje ve druhém kole Australian Open.
Úder Američanky McCartney Kesslerové ve druhém kole Australian Open.

V něm už se Nosková opět zlepšila, dokázala si držet své podání. Velký boj se pak odehrál při jejím vedení 4:3. Mírně trpělivější Češka už tolik netlačila na vítězné údery, nechala občas kazit i soupeřku, ani jeden ze čtyř brejkbolů však nevyužila. A promarnila i pátou příležitost, kterou měla po krátké, ale prudké dešťové přeháňce.

Drama vrcholilo. Nosková krásným kraťasem uhájila servis a za stavu 5:4 si při podání Američanky vybojovala mečbolovou šanci. A přes druhé podání soupeřky ji krásným obouručným bekhendem k lajně hned využila, čímž téměř dvouhodinový boj definitivně ukončila.

Úleva i radost. Nechci čekat na chyby, líčí Nosková a vyhlíží světovou jedničku

„Byl to náročný zápas v těžkých podmínkách. Hodně foukalo, přerušovalo se kvůli dešti, o to víc mě postup těší. První set se mi povedl, udržela jsem si servis a hrála docela dobře. Ve druhém jsem ale možná i kvůli větru mnohem více chybovala,“ uvedla Nosková po zápase v rozhovoru na kurtu.

O osmifinále zabojuje proti světové jedničce Ize Šwiatekové z Polska, která proti Američance Danielle Collinsové otočila třetí set z 1:4 na 6:4.

Menšík zatápěl soupeři z první desítky

Ze všech Čechů, kteří ve čtvrtek figurovali v programu dvouhry, měl papírově nejtěžšího soupeře osmnáctiletý Menšík. Na Poláka Hurkacze, světovou devítku, sice nevyzrál, zaujal však svou zarputilostí.

Menšík vs. Hurkacz

Reportáž z utkání

První set mu vyšel skvěle, díky odvážnému a sebevědomému výkonu byl Hurkaczovi rovnocenným soupeřem. Český tenista pustil protivníka do jediné brejkové šance, kterou odvrátil, a v důležitých chvílích si pomáhal vítěznými údery.

A zatímco v tiebreaku dokázal zůstat koncentrovaný, rozladěný Polák vlastními nepřesnostmi v závěru pomohl českému mladíkovi do vedení.

V dalším pokračování se devátý hráč světa zklidnil, zlepšil return a hned v úvodu druhé sady dal jasně najevo, že nemíní pouštět soka do výrazného náskoku. Menšík ztratil hned své první podání, a protože se mu to později stalo ještě jednou, padl během pětadvaceti minut poměrem 1:6.

Dřina se vyplácí. Menšík čelil dlouhánovi s nejlepším servisem: Na špičku mám

Hurkacz si svou euforii přenesl i do začátku třetího setu a po dalším brejku se ihned ujal vedení. Pak se ale Menšík vzepřel, osmi získanými fiftýny v řadě manko smazal a opět se držel v kontaktu.

Vývoj skóre pomalu směřoval k dalšímu tiebreaku, avšak v závěru vyrovnané sady mladý Čech úspěšně zaútočil! Za stavu 6:5 si při podání Poláka postupně vypracoval dva setboly, ten druhý proměnil a podruhé se dostal do vedení.

Jenže silný Polák i tentokrát zareagoval dominantním způsobem. Menšíka ve čtvrtém setu brzy dostal pod tlak a nutil ho chybovat. Český mladík zprvu odolával, odvrátil pět brejkbolů soupeře. Pak už ale kapituloval na 1:2, čehož Hurkacz dokonale využil – v dalším pokračování obral Menšíka o podání ještě dvakrát a podruhé zápas srovnal.

Jakub Menšík se natahuje po balonku během zápasu druhého kola Australian Open.
Hubert Hurkacz z Polska servíruje ve druhém kole Australian Open.

Rozhodující pátý set patřil opět k dramatičtějším pasážím zápasu. Určujícím momentem se stal šestý game, v němž Menšík za stavu 2:3 ztratil podání a nabral ztrátu, kterou se mu ve zbytku duelu už nepodařilo smazat.

V dalších minutách sice mladý Čech ještě několikrát soka potrápil, Hurkacz však dostál svému žebříčkovému postavení a zbytek utkání si pohlídal. Po téměř třech a půl hodinách Menšík padl výsledkem 7:6, 1:6, 7:5, 1:6, 3:6 a s turnajem se loučí ve druhém kole.

Lehečka nestačil na amerického teenagera

Těžkou práci měl ve druhém kole Lehečka. Mladý Američan Michelsen, hrající své první Australian Open, se i přes nižší žebříčkové postavení ukázal jako zdatný soupeř a v prvních třech setech moc nechyboval.

Michelsen vs. Lehečka

Reportáž z utkání

Už první set naznačil, že to nebude pro Čecha jednoduchá šichta. Lehečka sice čistou hrou brzy potvrdil brejk na 3:1, v koncovce však místo doservírování sady přišla první ztráta podání a následné snížení až na 5:4.

Druhou šanci ukončit set už sice česká jednička využila, ale ani výhra 6:4 nepřekryla potíže. Lehečkovi se nedařil hlavně první servis, dělal i dost chyb a sám se kvůli tomu na kurtu rozčiloval. Michelsen šel naopak za svou šancí a výhrou 6:3 stav setů srovnal.

Do osudu utkání pak začal výrazně zasahovat déšť. Poprvé byl kvůli rychlé přeháňce duel přerušen za stavu 2:2 a 40:30, hned po návratu na kurt ale Lehečka servis neudržel a nabral ztrátu 2:4. Obrat se mu nepovedl ani po dalším brzkém přerušení, Američan náskok udržel a před delší pauzou šel odpočívat s vedením 2:1 na sety.

Po odpoledním návratu na kurt se Lehečka sice pokusil o zvrat, ale neměl zkrátka svůj den. Za stavu 4:4 ztratil rozhodující servis, Michelsen naopak udržel svůj výkon na vysoké úrovni a i přes dvojchybu při prvním mečbolu nakonec zvítězil.

Američan Alex Michelsen se raduje z postupu do třetího kola Australian Open, porazil Jiřího Lehečku.

„V posledním setu trochu přestalo foukat a já se mohl dostat ke hře, kterou jsem poslední dobou předváděl. Můj výkon byl pak velice slušný, ale on to dohrál jako hráč. Má za sebou jeden z nejlepších zápasů svého života, nedá se nic dělat,“ mrzelo Čecha.

Lehečka tak po výsledku 6:4, 3:6, 4:6 a 4:6 na Australian Open končí a nenaváže na povedený loňský ročník, v němž došel až do čtvrtfinále.

Siniaková nedotáhla obrat a vypadla

Až večer místního času se svého zápasu dočkala Siniaková. Proti Švýcarce Golubicové se snažila o první výhru ve třetím vzájemném souboji a už pod světly a v chladnějším počasí začala na kurtu číslo sedm lépe.

Jako první získala brejk, pak si však vybrala slabší chvilku při svém podání, během něhož udělala tři dvojchyby, čímž vrátila Golubicovou do zápasu. Za stavu 3:3 sice měla další tři šance na brejkovou odvetu, využít je ale nedokázala.

Siniaková vs. Golubicová

Reportáž z utkání.

Její narůstající nespokojenost s vývojem se pak promítla i do další ztráty servisu a dobře rozjetý set nakonec česká hráčka ztratila 3:6. Hned poté odešla do útrob areálu, zatímco soupeřka se u lavičky snažila protahovat a zahřívat.

Siniakové pauza zjevně prospěla: když důležitý brejk potvrdila čistou hrou, vedla 4:1. Už za okolní tmy pak svůj vzestup potvrdila i v koncovce, odzadu hrála trpělivě, ale dostatečně razantně.

Švýcarka Viktorija Golubicová se raduje ze získané výměny během zápasu druhého...
Kateřina Siniaková se napřahuje k úderu ve druhém kole Australian Open.

Výborným obranným lobem donutila soupeřku při vlastním podání zahrát jen do sítě a následným setbolem na 6:2 poslala zápas do rozhodující sady.

V ní sice Siniaková začala výborně, vedla 2:0 a diktovala tempo hry, jenže defenziva Golubicové byla vytrvalá a nakonec také úspěšná. Aktivnější a agresivnější Češka pak ani nechtěla věřit tomu, že skóre je najednou 2:4, a její frustrace pomalu narůstala.

Soupeřka vrátila skoro všechno, litovala Siniaková. S Macháčem si mix nezahrají

I za podpory několika českých fanoušků se sice Siniaková nevzdala a dokázala ještě vyrovnat na 4:4, pak ale při svém podání neuhrála ani bod. A Švýcarka už nabídnutou šancí nepohrdla. Svůj servis si udržela, takže Siniaková po prohře 3:6, 6:4 a 4:6 ve dvouhře v Melbourne končí.

Rybakinová vypadla po rekordním tiebreaku

Loňská finalistka a světová trojka Jelena Rybakinová z Kazachstánu vypadla ve druhém kole Australian Open po porážce 4:6, 6:4, 6:7 s Ruskou Annou Blinkovovou. Rozhodující více než půlhodinový super tiebreak do deseti bodů vyhrála 57. hráčka žebříčku 22:20.

Rybakinová, přemožitelka Karolíny Plíškové v prvním kole turnaje, měla v super tiebreaku šest mečbolů. Nakonec se ale radovala Blinkovová při svém celkově desátém mečbolu, když Rybakinová poslala bekhendový úder po náběhu k síti do autu.

Obě tenistky sehrály se 42 body nejdelší tiebreak v zápase dvouhry v historii grandslamů. Dosavadní rekord činil 38 bodů.

Polka Iga Šwiateková se natahuje po balonku během utkání druhého kola...
Američanka Jessica Pegulaová opouští kurt po překvapivé prohře ve druhém kole...

Světová jednička Polka Iga Šwiateková porazila ve druhém kole Američanku Danielle Collinsovou 6:4, 3:6 a 6:4. Rodačka z Varšavy zdolala předloňskou finalistku i přesto, že v rozhodující sadě prohrávala 1:4. Duel se hrál kvůli dešti pod zataženou střechou Areny Roda Lavera.

„Ani nevím, jak jsem to otočila. Upřímně, už jsem byla na cestě na letiště. Chtěla jsem však bojovat do konce. Hrála skvěle, ale pro nikoho není lehké udržet tak vysokou úroveň hry, takže jsem chtěla být připravená na případné chyby,“ uvedla Šwiateková.

Vítězka loňského Roland Garros a Turnaje mistryň Šwiateková vyhrála 18. soutěžní zápas v řadě. Dál živí šanci na pátý grandslamový titul v kariéře a první na Australian Open. Vloni dohrála na tvrdých kurtech v Melbourne v osmifinále, nejdál se zde dostala před dvěma lety do semifinále, kde ji porazila právě Collinsová.

V turnaji překvapivě končí světová pětka Jessica Pegulaová ze Spojených států, která podlehla Francouzce Claře Burelové 4:6, 2:6.

Zverev k postupu potřeboval pět setů

Blízko porážce byl šestý nasazený Alexander Zverev, jehož trápil čtyři a půl hodiny slovenský kvalifikant Lukáš Klein. Německý favorit nakonec zvítězil 7:5, 3:6, 4:6, 7:6 a 7:6 Jeho příštím soupeřem bude přemožitel Lehečky Američan Michelsen.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

„Abych byl upřímný, nejspíš si postup zasloužil víc než já. Hrál neuvěřitelně, dával tvrdé údery z obou stran a já často nevěděl, co mám dělat. Ale takhle to holt v tenisu někdy je,“ pochválil svého soupeře Zverev.

Postup slaví také druhý muž světového žebříčku Carlos Alcaraz, Lorenza Sonega z Itálie porazil 6:4, 6:7, 6:3 a 7:6. Dvojnásobný grandslamový šampion, jenž loni v Austrálii chyběl kvůli zranění, postupem do třetího kola vyrovnal svůj nejlepší výsledek v Melbourne.

„S výkonem jsem velmi spokojený. Myslím, že jsme oba hráli na vysoké úrovni s velkou intenzitou. Kvůli větru a slunci to dnes bylo docela ošidné,“ řekl Španěl.

Do třetího kola se dále prodral Rus Daniil Medveděv, jenž zdolal Fina Emila Ruusuvuoriho. Třetí hráč světa svůj zápas nezahájil vůbec dobře, dokázal však obrátit z 0:2 na 3:2. Pětisetový maraton, který se protáhl dlouho do noci, nakonec vyhrál 3:6, 6:7, 6:4, 7:6 a 6:0.

Tenisové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 2. kolo:

Michelsen (USA) - Lehečka (32-ČR) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Hurkacz (9-Pol.) - Menšík (ČR) 6:7 (9:11), 6:1, 5:7, 6:1, 6:3
Alcaraz (2-Šp.) - Sonego (It.) 6:4, 6:7 (3:7), 6:3, 7:6 (7:3)
Medveděv (3-Rus.) - Ruusuvuori (Fin.) 3:6, 6:7 (1:7), 6:4, 7:6 (7:1), 6:0
Zverev (6-Něm.) - Klein (SR) 7:5, 3:6, 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (10:7)
Cazaux (Fr.) - Rune (8-Dán.) 7:6 (7:4), 6:4, 4:6, 6:3
Ruud (11-Nor.) - Purcell (Austr.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 3:6, 7:6 (10:7)
Dimitrov (13-Bulh.) - Kokkinakis (Austr.) 6:3, 6:2, 4:6, 6:4
Paul (14-USA) - Draper (Brit.) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5
Norrie (19-Brit.) - Zeppieri (It.) 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 6:4
Borges (Portug.) - Davidovich (23-Šp.) 7:6 (9:7), 6:3, 6:3
Kecmanovič (Srb.) - Struff (24-Něm.) 6:4, 1:6, 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (11:9)
Humbert (21-Fr.) - Čang Č’-čen (Čína) 6:2, 5:7, 6:1, 7:6 (7:3)
Auger-Aliassime (27-Kan.) - Grenier (Fr.) 6:1, 3:6, 6:1, 6:2
Griekspoor (28-Niz.) - Fils (Fr.) 3:6, 6:1, 7:5, 6:4
Šang Ťün-čcheng (Čína) - Nagal (Indie) 2:6, 6:3, 7:5, 6:4

Ženy
Dvouhra - 2. kolo:

Nosková (ČR) - Kesslerová (USA) 6:3, 1:6, 6:4
Golubicová (Švýc.) - Siniaková (ČR) 6:3, 2:6, 6:4
Šwiateková (1-Pol.) - Collinsová (USA) 6:4, 3:6, 6:4
Blinkovová (Rus.) - Rybakinová (3-Kaz.) 6:4, 4:6, 7:6 (22:20)
Burelová (Fr.) - Pegulaová (5-USA) 6:4, 6:2
Ostapenková (11-Lot.) - Tomljanovicová (Austr.) 6:0, 3:6, 6:4
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Boulterová (Brit.) 6:3, 6:3
Stephensová (USA) - Kasatkinová (14-Rus.) 4:6, 6:3, 6:3
Azarenková (18-Běl.) - Tausonová (Dán.) 6:4, 3:6, 6:2
Svitolinová (19-Ukr.) - Tomovová (Bulh.) 6:1, 6:3
Paoliniová (26-It.) - Mariaová (Něm.) 6:2, 6:3
Navarrová (27-USA) - Cocciarettová (It.) 4:6, 6:3, 6:3
Kalinská (Rus.) - Rusová (Niz.) 6:1, 7:5
Dodinová (Fr.) - Trevisanová (It.) 6:4, 6:4
Wang Ja-fan (Čína) - Raducanuová (Brit.) 6:4, 4:6, 6:4
Jastremská (Ukr.) - Gračovová (Fr.) 6:3, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Siegemundová, Krejčíková (5-Něm./ČR) - Martičová, Boulterová (Chorv./Brit.) 6:2, 6:1
Krawczyková, Šibaharaová (6-USA/Jap.) - Kolodziejová, Chromačovová (ČR/Rus.) 6:1, 6:4
Bucsaová, Panovová (Šp./Rus.) - Bouzková, Sorribesová (12-ČR/Šp.) 6:2, 2:6, 6:4
Dabrowská, Routliffeová (4-Kan./N. Zél.) - L. Fruhvirtová, Kruegerová (ČR/USA) 6:1, 7:5

Páteční program (začátky SEČ)

Arena Roda Lavera (2:00): Curenková (28-Ukr.) - Sabalenková (2-Běl.), Van Assche (Fr.) - Tsitsipas (7-Řec.), 9:00 Djokovič (1-Srb.) - Etcheverry (30-Arg.), Hunterová (Austr.) - Krejčíková (9-ČR).

Arena Margaret Courtové (2:00): Sinner (4-It.) - Báez (26-Arg.), Parksová (USA) - Gauffová (4-USA), 9:00 Timofejevová (Rus.) - Haddadová Maiaová (10-Braz.), Korda (29-USA) - Rubljov (5-Rus.).

Arena Johna Caina (1:00): Anisimovová (USA) - Badosaová (Šp.), Fritz (12-USA) - Marozsan (Maď.), De Minaur (10-Austr.) - Cobolli (It.).

Kia Arena (1:00), 1. zápas: Macháč (ČR) - Chačanov (15-Rus.).

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Návraty ze severu, aktivní Kometa, změny u mistrů i na Kladně

1. května 2024  7:57,  aktualizováno 

Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Švýcarsko má v nominaci do Brna čtyři posily z NHL i rekordmana Ambühla

1. května 2024  18:15

Čtyři posily z NHL představí hokejisté Švýcarska na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Klotenu a...

Furch skončil z osobních důvodů v Brně, na tři roky se upsal Boleslavi

1. května 2024  11:50,  aktualizováno 

Hokejisty Mladé Boleslavi posílil brankář Dominik Furch, jenž odchytal poslední dvě sezony v dresu...

Jak chutná Keita. Šampion Oktagonu se vrací ve vyprodané hale ve Frankfurtu

1. května 2024  17:38

Frankfurt, město zasvěcené MMA. Přehnané? Nikoli. Vždyť hned třikrát už se tamní Festhalle otřásala...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...