Hotely a chalupy se před biatlonovým MS rychle plní, zbývají poslední lůžka

  14:12
Mistrovství světa (MS) v biatlonu, jehož se účastní desetitisíce návštěvníků z tuzemska i zahraničí, začíná v novoměstské Vysočina Areně již za tři týdny. A mizí nejen vstupenky, ale i volné pokoje v hotelech, penzionech a ubytovacích zařízeních. Na dračku jdou hlavně místa v nejbližším okolí dějiště šampionátu.

Ani opozdilci ale zoufat nemusejí, pořád totiž ještě mají možnost sehnat volné pokoje. „Naplněnost ubytování se v současné době pohybuje kolem 80 až 90 procent, bavíme-li se o místech do třiceti minut jízdy od Vysočina Areny,“ odhadl David Štěpánek, ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny.

K sehnání jsou podle něj lůžka v různých typech ubytovacích zařízení, a tedy i různých cenových kategorií. „Jde mimo jiné o místa pro méně náročné návštěvníky, třeba ve sportovní ubytovně na žďárském zimním stadionu nebo v tamním Hotelovém domu Morava, dále například na internátu zemědělské školy v Bystřici nad Pernštejnem,“ uvedl několik možností Štěpánek.

Po vzniku Vysočina Areny už není hotel Ski tak dominantní, stále však má důležitou úlohu při všech světových akcích.

Naproti tomu luxusnější ubytování ve stylových pokojích nabízí Zámek Žďár, na čtyřhvězdičkový hotel zase láká Zábavní park Šikland u Zvole na Bystřicku. K dispozici je dle Štěpánka také dost chalup pro ubytování v soukromí; většina ve Žďárských vrších.

Zcela v centru závodního ruchu se nachází legendární Ski hotel, který však tradičně primárně obsazují samotní závodníci a jejich realizační týmy. Na dobu konání MS je tam nyní již 98 procent míst zamluveno.

„Máme poslední pokoje v řádu jednotek, které budou v prodeji i pro individuální hosty a návštěvníky závodu, nicméně jedná se o všední dny v prvním závodním týdnu,“ upřesnila v úterý obchodní manažerka Ski hotelu Romana Zbořilová. Samotný hotel disponuje 136 lůžky, doplňují je ještě bungalovy s dalšími čtyřiadvaceti místy.

Ubytovatelé silně preferují delší pobyty

Téměř plno hlásí v termínu biatlonového klání z Penzionu Sykovec ve Třech Studních, obci vzdálené zhruba pět kilometrů od Nového Města.

„Zájem o ubytování je velký. Budeme tu mít realizační týmy, které zůstanou na celé dva týdny, ale i fanoušky, co pobudou jen pár dní, podle toho, na kdy mají vstupenky. Z větší části jde o cizince,“ nastínil Jiří Kaplan, provozní manažer Penzionu Sykovec. Nějaká volná lůžka z celkové kapacity, jež přesahuje sto míst, k dispozici v penzionu dosud jsou, spíše ale ve vícelůžkových pokojích. Podmínkou je ubytování na více nocí.

Delší pobyty preferují rovněž v nedalekém Hotelu Medlov u Fryšavy pod Žákovou horou. Zařízení na břehu Medlovského rybníka, nabízející ubytování pro bezmála tři stovky osob, má na dobu konání šampionátu zatím zamluveno zhruba 60 procent lůžek. Větší zájem je o druhý závodní týden.

Měli jsme nastavená poměrně přísná kritéria, zpočátku podmínku alespoň deseti nocí, což jsme postupně změnili na sedm. Teď už přijímáme i rezervace na dvě noci.

Jana Kakačováprodukční Hotelu Medlov

„Měli jsme nastavená poměrně přísná kritéria, zpočátku podmínku alespoň deseti nocí, což jsme postupně změnili na sedm. Teď už přijímáme i rezervace na dvě noci,“ popsala Jana Kakačová, produkční Hotelu Medlov.

Větší množství krátkodobých pobytů je podle ní pro personál velmi náročné, jak ukázaly zkušenosti z podobných akcí, proto přistoupili k omezení. „Nemusíme mít nutně plno, protože naše kapacita je opravdu obrovská. Důležitější jsou pro nás pobyty na více nocí,“ shrnula Kakačová.

Mezi nahlášenými hosty zatím dominují návštěvníci z Česka, Německa a Norska, dále pak i z Itálie či Rakouska. Konání velkých závodů je dle produkční pro hotel vítaným přilepšením, a to obzvláště nyní v zimě, kdy areál není využíván tolik jako v létě.

Je skoro vyprodáno, lístky na místě nebudou

To potvrzuje i Jiří Kaplan z Penzionu Sykovec. „Taková akce zajistí naplněnost penzionu, i když není sníh. Realizační týmy i fanoušci přijíždí, na rozdíl od většiny běžných návštěvníků, bez ohledu na počasí. Navíc na biatlon máme kolikrát ubytování objednané i rok dopředu,“ zhodnotil Kaplan. Díky konání šampionátu hosté využívají i rekreační střediska, pro něž je jinak únor, vyjma jarních prázdnin, v podstatě „mrtvým“ obdobím.

Táborový areál u obce Zubří, od Vysočina Areny vzdálený asi devět kilometrů, disponuje přibližně šedesátkou lůžek ve zděných chatkách. I tam budou pobývat fandové biatlonu. „Úplně obsazeno ale není, nějaké chatky máme ještě volné,“ sdělila Eva Rosecká, předsedkyně odborové svazu podniku Žďas, který středisko provozuje. V případě většího zájmu je areál schopen nabídnout i kolem 50 lůžek ve srubových chatkách.

Billboardy, opravené silnice i větší parkoviště. Nové Město už vyhlíží MS

S provozovateli ubytovacích zařízení je pravidelně v kontaktu Koruna Vysočiny. Aktuální zprávy o tom, kde jsou ještě k mání volná lůžka, zveřejňuje mimo jiné na svých sociálních sítích. „Údaje předáváme i kolegům v informačních centrech, kam se návštěvníci biatlonu často s prosbou o doporučení obrací,“ zmínil Štěpánek. Dodal, že v plánu je i zveřejnění infoservisu volnočasového vyžití během šampionátu, a pro Vysočinské tak zároveň i na jarní prázdniny.

Organizátoři MS očekávají velký zájem fanoušků, včetně těch z ciziny. Na některé atraktivní dny už jsou vstupenky vyprodané. Lidé, kteří si je ještě chtějí pořídit, by měli co nejdřív zamířit na web závodu. „Při samotném mistrovství lístky už fyzicky prodávat určitě nebudeme. Všichni si je musí koupit na internetu,“ zdůraznil Jiří Hamza, šéf organizačního výboru MS a prezident Českého svazu biatlonu.