Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prožívám deziluzi, podkopává to vnímání justice, říká o podmínce za znásilňování nezletilé žalobce, který případ od začátku vedl

Ilustrační foto: Fotolia.com
Ilustrační foto: Fotolia.com

„Sedím teď ve své kanceláři ve Vyškově a prožívám deziluzi z toho, jak to dopadlo,“ řekl Deníku N státní zástupce Ondřej Šrámek ke kontroverzní podmínce pro muže, který mnoho let znásilňoval svou nevlastní dceru. Šrámek případ vedl jako žalobce od začátku a u soudu první instance navrhoval vězení, které soud ve Vyškově také uložil. Žalobce Deníku N řekl, že pachatel nebyl bezúhonný, nýbrž v minulosti už jednou trestaný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak se žalobce dívá na verdikt odvolacího soudu v Brně?
  • S čím konkrétně v rozsudku nesouhlasí?
  • Proč odvolací soud vyslyšel tvrzení pachatele?
  • Jak probíhalo přípravné řízení případu?
  • Proč znalec dospěl k závěru, že jednání pachatele nemá na poškozenou „zásadní negativní dopad“?
  • Podkopává verdikt pohled veřejnosti na českou justici?

Jak vnímáte výsledek odvolacího soudu?

Rozsudek odvolacího soudu jsem neviděl a jednání jsem se neúčastnil, neboť případ převzala má kolegyně z Krajského státního zastupitelství v Brně. Celý případ jsem ale dozoroval v přípravném řízení a v době, kdy se jím začal zabývat soud první instance. Kvůli tomu, že jsem rozhodnutí nečetl, se tedy nemohu vyjadřovat ke konkrétním důvodům, proč soud takto rozhodl.

Volal jsem si s kolegyní, která intervenovala u veřejného zasedání u odvolacího soudu a mohu k tomu říct, že rozsudek byl v naprostém rozporu s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Justice

Rozhovory

Sexuální násilí a obtěžování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější