Část bývalých městských lázní bourá bagr, hlavní budova zůstane zachována

  8:42
Bourací stroje začaly likvidovat zadní část bývalých městských lázní na Denisově nábřeží v Plzni. Na začátku ledna odstartovaly demolice, které jsou součástí plánu Plzeňského kraje rekonstruovat budovu a za ní přistavět objekt, který má sloužit Západočeské galerii. Vzniknout má víceúčelové kulturní a společenské centrum se zázemím pro zájmové aktivity.

Předběžné odhady ceny akce se pohybují kolem dvou miliard korun. Náměstek hejtmana pro investiční a majetkovou oblast Martin Záhoř z ANO řekl, že demolice mají trvat tři měsíce. „Na místě je neustále technický dozor a statik, kteří kontrolují průběh prací, a dělají se tam opatření, aby hlavní budova nebyla demoličním zásahem narušena,“ vysvětlil Martin Záhoř.

Náměstek hejtmana uvedl, že pokud bude vše dobře pokračovat, letos by měl být dokončen výběr zhotovitele stavby. „Předpokládáme, že samotná stavba bude trvat tři roky,“ sdělil.

Vzhledem k náročnosti přípravy a projednávání projektu je podle Záhoře nyní brzy na to, aby bylo možné odhadovat termín zahájení stavby.

Budova bývalých lázní na Denisově nábřeží v Plzni byla dostavěna ve 30. letech minulého století. Od 90. let byla nevyužitá a chátrala. Kraj budovu koupil předloni za 120 milionů korun a rozhodl se tam vybudovat sídlo Západočeské galerie.

Proměna chátrajících lázní bude trvat tři roky

Desítky architektů i jejich profesní komory kritizovaly skutečnost, že na velkou investici a významnou stavbu, kde má být sídlo renomované Západočeské galerie, kraj nevyhlásil architektonickou soutěž. Vadilo jim, že se osvědčenému postupu hejtmanství vyhnulo tím, že zaměstnalo tým architektky Evy Heyworth, a ten připravil studii. Náměstek Záhoř zdůrazňuje, že kraj postupuje zcela legitimním a zákonným způsobem.

7. prosince 2022

Architektům se nezamlouvá také to, že kraj investici řeší metodou Design & Build, kdy zhotovitel stavby připravuje a odpovídá za projekt i jeho realizaci. Upozorňují, že to je forma, která se používá pro dopravní nebo průmyslové stavby, a ne pro stavby, jakou je sídlo galerie.

Martin Záhoř nicméně tvrdí, že o využití metody Design & Build není definitivně rozhodnuto. „Cílem kraje je vysoutěžit to správně. Pokud se objeví a převáží nevýhody Design & Build, pak přistoupíme ke standardní soutěži. Pořád zvažujeme obě možnosti,“ prohlásil.