Lednový Newsletter pro členy ŠSČR

Davida Navara mistrem Evropy v bleskovém šachu! 

V termínu od 13. do 17. prosince 2023 se v chorvatském Záhřebu konalo mistrovství Evropy v rapid a bleskovém šachu. Českou republiku zastupovalo celkem 7 hráčů. Tuzemské fanoušky potěšil velmistr David Navara, který vybojoval mezi 559 hráči celkové vítězství a stal se mistrem Evropy v bleskovém šachu! Stříbrnou medaili získal legendární Ukrajinec Vasilij Ivančuk a bronz mladý Denis Kadrič. Významného úspěchu dosáhl ještě další náš hráč. V doprovodné kategorii do 12 let vybojoval bronzovou medaili Jiří Bouška. 

 

Stupně vítězů ME v bleskovém šachu. Zleva Ivančuk, Navara a Kadrič. Fotografie: ECU 

 

Více informací k akci se dočtete na našem webu.

 

Výroční ceny ŠSČR 

Šachový svaz ČR stejně jako v předchozích letech udělil před Vánoci své Výroční ceny. Vyzdvihl tak úspěšné hráče, hráčky, trenéry i významné osobnosti, které se zasloužily o rozvoj šachu v České republice. V jednotlivých kategoriích byli oceněni David Navara, Julia Movsesian, Jáchym Němec, Lukáš Vlasák, Petr Herejk a Karel Mokrý. 

Předávání cen proběhlo v rámci tradičního Mistrovství České republiky v bleskovém šachu, které se konalo v sobotu 9. prosince 2023 v Pardubicích. Skleněné trofeje ve tvaru figurky krále stejně jako v předchozích letech vznikly ve sklárně Novotný Glass. 

 

 

Zásluhy oceněných včetně jejich fotografií na našem webu. 

 

Extraliga po 3. a 4. kole 

Nejvyšší česká soutěž družstev pokračovala ve dnech 16.—17. 12. 2023 třetím a čtvrtým kolem. Nutno však dodat, že v lehce drobnějším složení, jelikož dvojzápasy 1. Novoborského ŠK, ŠK Dopravního podniku, Zikudy Turnov a Výstaviště Lysá nad Labem se následně odehrály 6.—7. 1. 2024. 

Diváci se jistě těšili především na souboj mezi extraligovou stálicí Novým Borem a silnou Lysou nad Labem. Zápas byl velkým dramatem, kdy pouhé tři partie skončily remízou. Většinu výher se podařilo získat Lysé, což vyústilo v první porážku 1. Novoborského ŠK v této sezóně. 

Úspěšný víkend zaznamenaly i celky BŠŠ Frýdek-Místek a Šachový klub Moravská Slavia. Tato družstva svá 3. kola vyhrála a v následném 4. kole se spolu utkala. Souboj skončil nerozhodně. Oba týmy mají na svém kontě 10 bodů, což jim prozatím oproti ostatním zaručuje nejlepší vyhlídky pro zisk titulu. 

 Na posledních místech tabulky se naopak bojovalo o cenné body, jež by mohly pomoci k záchraně extraligových výběrů. ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess se nadále trápí, na svém kontě má 0. Šachy Hošťálková si díky první výhře na domácí půdě právě nad Unichessem polepšila. 

 

Tabulka po 3. a 4. kole 

 

Další kola nejvyšší české šachové soutěže se odehrají ve dnech 27.—28. 1. 2024. 

Více informací: 

 

Vlastimil Hort slaví 80 let! 

Dne 12. ledna oslavila 80. narozeniny šachová legenda – velmistr Vlastimil Hort. Osobnost, kterou nejspíše zná každý český šachista. Během kariéry dosáhl na nespočet šachových milníků. V roce 1977 byl v žebříčku FIDE na 6. místě na světě, což je dosud nejlepší umístění československého nebo českého šachisty. Při simultánce proti 636 soupeřům, která se hrála v roce 1985 v Kölnu, se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Vlastimil Hort také získal stříbrnou medaile ze Šachové olympiády (celkem reprezentoval na 14 olympiádách) roku 1982 v Lucernu, kde hrál na první šachovnici. Získal celkem 16 medailí z republikových přeborů, další poté v zahraničí. V neposlední řadě se v roce 2009 stal mistrem světa ve Fischerových šachách. Dále je autorem mnoha úspěšných šachových publikací.

 

Vlastimil Hort vpravo, MČR v bleskovém šachu 2015, autor Vladimír Jagr 

 

Jménem Šachového svazu ČR přejeme Vlastimilu Hortovi hlavně hodně zdraví, pohody, optimizmu a samozřejmě také radosti s královskou hrou, která ho provází celým životem! 

Kompletní článek naleznete zde.

 

Ze světa

Samarkand hostil MS v rapidu a blesku 

Ve dnech 26.—30. 12. 2023 se v uzbeckém Samarkandu odehrálo MS v rapidu a bleskovém šachu. Českou republiku v kategorii Open reprezentoval velmistr Štěpán Žilka. V rapid sekci se našemu reprezentantovi úplně nedařilo. V silné konkurenci to se ziskem 6 bodů znamenalo 132. místo. V dalších dnech se konal blitz šampionát. Ani v něm se Štěpánu Žilkovi nepovedlo ukázat svou sílu, a tak po 21 kolech obsadil až 188. příčku.

 

Štěpán Žilka v pohádkovém prostředí Uzbekistánu 

 

V Openech vyhrál svůj další double Magnus Carlsen. U žen se mohli diváci dočkat milého překvapení, kdy rapid formát vyhrála Anastasia Bodnaruk. V bleskovému šachu kralovala Valentina Gunina.  

K ohlédnutí se za kvalitně uspořádanými šampionáty vám poslouží tyto odkazy: 

 

Diagram k zapřemýšlení z FIDE World Blitz Chess Championship 2023 

Praggnanandhaa, Rameshbabu (IND) – Dubov, Daniil (FIDE)

Dokážete najít vynikající tah za černé figury?

 

Rubrika jednou větou

 

A na závěr pro vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:   

11.–15. 1. 2024    European Women’s Rapid&Blitz Chess Championships 
13.–20. 1. 2024    XXI. OPEN MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 
14. 1. 2024    2. ligy – 6. kolo 
20. 1. 2024    Ostrava K-Trio Open 2024 
21. 1. 2024    1. ligy – 6. kolo 
27.–28. 1. 2024    Extraliga – 5.—6. kolo 
28. 1. 2024    2. ligy – 7. kolo 
29. 1. 2024    O šachového krále a královnu BBéčka 3/5 
4. 2. 2024    1. ligy – 7. kolo 
10.–11. 2. 2024    Extraliga – 7.—8. kolo 
11. 2. 2024    2. ligy – 8. kolo 

 

Kompletní kalendář naleznete na webu ŠSČR.

Ať se Vám daří na šachovnici i mimo ni,
krásný leden Vám přeje

Šachový svaz České republiky