Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Tomáš Šolc

    Foto archiv

    Tomáš Šolc

    13. 11. 1937 Týn nad Vltavou – 16. 1. 2024 Praha

    Herec a výtvarník, dlouholetý člen činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni (1965–1998).

    Pocházel z významné a velké herecké rodiny. Jeho dědeček Bohumír byl zakladatelem Šolcovy herecké dynastie a první principál Šolcova divadelního spolku. Jeho otec František Šolc kočírování tohoto spolku ve svých čtyřiadvaceti letech převzal a převedl jeho existenci až do poválečných let. Měl čtyři sestry, které se také věnovaly divadlu.

    V letech 1957 – 1961 absolvoval herectví na brněnské JAMU (spolužáci v ročníku: Bronislav Poloczek, Mirek Suchý, Zdena Vařechová, Eva Kaplerová…). Po škole nastoupil do Státního divadla Ostrava (dnes NDM), kam jej angažoval režisér Miloš Horanský a kde strávil tři roky (1961 – 1964). Následující sezonu byl v angažmá ve VČD Pardubice. Poté (v roce 1965) přešel do DJKT v Plzni. V tomto divadle za svou více než třicetiletou kariéru nastudoval 117 rolí. Ztvárnil například Lorda Babberleyho z Charleyovy tety, Puka ze Snu noci svatojánské, Hadriána z Hadriána z Římsů, Chlestakova z Revizora, Plancheta z Nezvalových Tří mušketýrů, Mercuzia v Romeovi a Julii nebo cynického filozofa Henryho v Obrazu Doriana Graye. Plzeňští diváci si jej oblíbili jako Fadinarda ve Slaměném klobouku, vodníka Michala v Lucerně, Čičikova v Mrtvých duších, Ondřeje Třasořitkau ve Večeru tříkrálovém nebo jako patrona Fortunata v Poprasku na laguně. Jeho poslední rolí v DJKT byla postava Host v inscenaci Lorcovy Krvavé svatby v režii Jana Burian (premiéra 30. 11. 1997, derniéra 18. 12. 1998). Jako host si zahrál i na dalších scénách včetně Národního divadla.

    Foto archiv DJKT

    Jeho jevištní invence vždy sloužila stylu komedie. Mistrně ovládal umění zkratky. Jeho herectví přecházelo z jemné groteskní komiky k vážnějším rovinám charakterů postav.

    Bohatá byla také jeho rozhlasová práce, vystupoval i ve filmu (Vražda před večeří, Zrozen bez porodu, Hlídač č. 47) a v několika televizních seriálech (Vetřelci a lovci, Cirkus Bukowsky, Zločiny Velké Prahy…). /Více zde./

    Plakát k výstavě jeho aktů, která byla připravená v Plzni k jeho osmdesátinám (2017). Repro archiv /zde/

    Jeden z Šolcových aktů prezentovaných na retrospektivní výstavě v roce 2017. Repro archiv /zde/

    Kromě herectví byl mužem mnoha talentů. Exceloval v tenise, byl vynikajícím gymnastou a atletem. Své sportovní nadání často úročil i na jevišti. Jeho celoživotní vášní byla ale výtvarná tvorba. Věnoval se především portrétu a aktu. Zabýval se ale i fotografií a básnickou tvorbou./Více zde./

    Foto rodinný archiv

    Za svou uměleckou činnost obdržel řadu ocenění. Tím posledním byla v roce 2021 Senior Prix od Nadace Život umělce za celoživotní herecké mistrovství.

    V dubnu 2018 s ním připravil Vilém Faltýnek pro Divadelní ústav v Praze rozhovor v rámci projektu Orální historie českého divadla /zde/.

    Tomáš byl poslední z velké činoherní generace, kteří tu byli, když jsem v roce 1965 nastupoval, vzpomíná herec DJKT Pavel Pavlovský. Žil zdravě, neflámoval a měl rád ženský. Monika Švábová k tomu dodává: Tomáš byl tzv. herec od Pánaboha. Veliký komediální talent a profesionál, kterého jsem si vážila. Čest jeho památce…

    Měl dceru Moniku a syna Petra. Odešel pokojně a v kruhu svých dětí v Praze na Břevnově. Poslední rozloučení se bude konat v kruhu rodinném.

    O jeho úmrtí Divadelní noviny informovala tisková mluvčí DJKT v Plzni Martina Drbušková /zde/.

    /Pro iDN zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 19. ledna 2024

    Komentáře k článku: Zemřel Tomáš Šolc

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,