Hlavní obsah
Názory a úvahy

Milosrdná vysvědčení bez zraňujících známek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com/jdv

Od časů Marie Terezie, která má na svědomí povinnou školní docházku, učitelé si při psaní vysvědčení vystačili s jedinou stránkou. Teď však vědci z Masarykovy university připravili mustr pro vysvědčení šestinásobného rozsahu.

Článek

Ano, na šesti stránkách budou učitelé slovně hodnotit každého žáka. Je to prý proto, aby děti nebyly zbytečně stresované.

Třeba když jeden žák jen tak tak „proleze“ v počtech na čtyřku a druhý dostane jedničku, může se stát, že jedničkář se bude před čtyřkařem naparovat a tím mu způsobí psychickou újmu.

Ostatně v mnoha školách verbální hodnocení existuje už dnes. Je mnohem ohleduplnější, než bývalo brutální hodnocení žáka na třídní schůze rodičů před pár desítkami let, kdy se od učitele dozvěděli, že žák je sice nadaný, ale je to lajdák a vyrušuje.

Je možné si představit – s jistou mírou nadsázky – situaci, že když si rodič přečte šestistránkové vysvědčení, zbrunátní a „pozve“ děcko na „pohovor.“

Začne bez obalu: „Jak to máš s matikou? Vždyť jsem ti všechno vysvětloval, zkoušel jsem tě, a teď čtu, že tvoje znalosti neodpovídají požadavkům. Jak je to možné?“

„Ale já počítat umím,“ brání se kluk,“ písemku jsem měl dobrou. Asi si na mě prďola zasedl!“

„Kdože?“

„To je jeho přezdívka.“

Otec chtěl mít jasno. Doufal, že „Prďolu“ druhý den ve škole ještě zastihne.

„Pane učiteli, já jsem kluka v matice cepoval celý půlrok, aby se od pololetí zlepšil. A jako stavební inženýr dokážu posoudit, jak na tom je! A vy tady píšete něco úplně jiného. No podívejte se…“

Učitel nahlédl do vysvědčení. Po chvíli přikývl. „Máte pravdu. Opsal jsem to pololetní hodnocení, kdy na tom byl, ehm, z matematiky bídně.

Tak já to opravím. V té větě, že znalosti neodpovídají požadavkům škrtnu to ne, a požadavkům odpovídat bude.“

Poté, co učitel kosmetickou korekci provedl, si posteskl. „Víte, kolik je toho teď za psaní? To, aby člověk začal psát červnové vysvědčení už od března, aby to do konce školního roku stihl.“

Takhle to snad v realitě nedopadne.

Na změnu byl ovšem nejvyšší čas. Známkování je v EU už ponižující raritou. Hodnotit se má teplým slovem, ne chladným číslem.

Také by se mohlo skoncovat s hvězdičkovým označováním hotelů. V bedekrech by mohlo být například místo jedné hvězdičky napsáno, že hotel je na spadnutí, personál drzý, kuchyň příšerná. A nebo naopak u toho pětihvězdičkového, že jde o luxusní zařízení, kde splní klientům téměř každé přání.

Ano, pryč se známkami i hvězdičkami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám