Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V muzeu připomenou letos tramping v Jizerských horách i Karla Hubáčka

V letošním roce se v libereckém Severočeském muzeu zaměří v rámci výstav hned na dva fenomény regionu. Oslavit chtějí stoleté výročí narození architekta Karla Hubáčka a dále přiblížit lidem tramping v Jizerských horách.

„Jizerské hory budou letos jedním z velkých výstavních témat Severočeského muzea v Liberci. Vloni jsme zaznamenali velký zájem o osobnost Miloslava Nevrlého, který je s naším muzeem spjat a velkou návštěvnost akcí, které souvisely s jeho životním jubileem. Na to chceme letos plynule navázat,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Naváže na to proto téma dvou výstav. Jedním z nich bude Kniha o Jizerských horách, právě z pera Miloslava Nevrlého. V muzeu chtějí uvést ke knize artovou výstavu, jejímž smyslem bude přilákat mladší návštěvníky. „Snažíme se cílit tímto způsobem na nejmladší spektrum návštěvníků. Výstavou chceme oslovit středoškoláky a vysokoškoláky,“ objasnil Křížek s tím, že právě tato skupina, na rozdíl od rodin s dětmi či seniorů, patří k těm, co nejméně do muzea přichází.

Druhým souvisejícím tématem bude tramping v Jizerských horách, což je podle ředitele fenomén, ale zatím historicky zpracován nebyl. Letos je navíc výročí vzniku první trampské osady v Jizerských horách, která je historicky zdokumentovaná.

Věnovat se v libereckém muzeu budou tento rok i regionálním osobnostem, jmenovitě například osobnosti Karla Hubáčka. Výstava 100 let od narození Karla Hubáčka, které připadá na 23. února, bude jakýsi otvírák celého vzpomínání. V muzeu by rádi představili lidem i dům Karla Hubáčka, který vloni koupil Liberecký kraj. „Dům, ovšem vzhledem ke své velikosti a s ohledem na zachování toho, co je uvnitř, nemůže být běžně zpřístupněn masám návštěvníků, a tak uvažujeme o virtuálních či komentovaných prohlídkách,“ vysvětlil Křížek.

Třetí neméně zajímavou výstavou, již v muzeu připravují, je expozice související s festivalem Anifilm. Kromě projekce snímků, které se v muzeu již tradičně konají, lidé uvidí velkou výstavu o českém loutkářství. Nese název Za hranice animace a má představit fenomén loutkového českého filmu v minulosti i současnosti. „Půjde o organizačně i finančně náročnou výstavu, kdy očekáváme i velkou návštěvu zahraničních diváků festivalu, kteří přijíždí,“ dodal ředitel.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky výstavy, Jizerské hory, Miloslav nevrlý, Karel Hubáček, Anifilm, Severočeské muzeum, Liberec

V muzeu připomenou letos tramping v Jizerských horách i Karla Hubáčka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.