Řetěz ze svíček připomíná odkaz Jana Palacha. Řadí se k nejdelším v zemi

  18:10
Desítky lidí dnes přišly na devátý ročník happeningu, který uspořádalo kulturní a kreativní centrum Živý Zlín spolu s výtvarníkem Petrem Dosoudilem. Zapálením svíček si město připomíná 55 let od úmrtí studenta Jana Palacha. Světelný řetěz je dlouhý 700 metrů.

Bílé svíčky začali lidé postupně rozsvěcet po 16. hodině na Gahurově prospektu mezi náměstím T.G.Masaryka a Památníkem Tomáše Bati nedaleko lavičky Václava Havla. Zájemci si mohli přinést svoje svíčky nebo využít nabídky organizátorů.

„Hodnoty, které Jan Palach prosazoval, si potřebujeme připomínat i dnes, s ohledem na světové dění i náladu ve společnosti. Máme pocit, že je nutné vnášet do veřejné diskuze témata jako je tolerance, solidarita nebo ohleduplnost a apelovat na to, abychom nebyli lhostejní ani k sobě navzájem,“ poznamenala za Živý Zlín ředitelka Jana Kubáčová.

Světelný řetěz ve Zlíně připomíná odkaz studenta Jana Palacha, který zemřel před 55 lety. (leden 2024)

Právě dnes uplynulo 55 let ode dne, kdy dvacetiletý student Jan Palach zemřel na následky svých zranění. Tři dny před tím se na Václavském náměstí na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy polil hořlavinou a zapálil.

„Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ vysvětlil vznik streetartového happeningu jeho autor, zlínský výtvarník Petr Dosoudil.

Autor: