Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na jih Evropy dorazily nečekaně letní teploty!

20. 1. 2024 | Poslední aktualizace: 08:27 20. 1. 2024 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Šlo o překonání rekordů pro leden. Na jih Evropy dorazily nečekaně letní teploty! Zdroj fotografie: 123rf.com

Zima je na svém vrcholu, což třeba v Česku docela pociťujeme. Na severu Evropy mají velice studený leden, kdy po většinu měsíce teploty zůstávají velmi hluboko pod nulou, teploty okolo -20 °C jsou zda standardem a pokles teplot pod -30 °C není na severu Švédska a Finska žádnou výjimkou. Zdaleka ne v celé Evropě ale panuje zimní počasí...

Nikoho asi nepřekvapí, že na jihu Evropy ve Středomoří je pochopitelně výrazně tepleji. Ale v tomto týdnu se teploty dostávaly na lednové poměry opravdu mimořádně vysoko. V úterý a ve středu padaly teplotní rekordy ve Španělsku (včetně Mallorky) s denními maximy až přes letních 25 °C! Dělo se tak v oblasti Alicante. Ve čtvrtek se teploty kolem 25 °C objevily na jihu Itálie (zejména na Sicílii) nebo na Maltě.  V pátek zaznamenali teploty výrazně nad 20 °C v Řecku - už však nebyly přece jen letní.

Ve zmíněných středomořských oblastech šlo o překonání lednových rekordů. Pro média není výskyt teplot kolem 25 °C na jihu Evropy příliš zajímavou zprávou, takže novinové titulky nebyly tímto zaplněny, ale z meteorologického hlediska jde v lednu (!) o naprostý extrém, který je svou výjimečností podobný, jako byl výskyt extrémních veder v minulém létě. V lednu zkrátka bývají i v těchto lokalitách teploty podstatně nižší, kolem 15 °C.

Ukazuje se, že i vlivem oteplování klimatu se jižní Evropa stává stále příjemnější destinací v zimním období, než v létě v době extrémních veder. Samozřejmě je to ale i otázka štěstí, mimořádně vysoké teploty z tohoto týdne se jen tak opakovat nebudou. Letní hodnoty v lednu zůstanou i ve Španělsku a Itálii ještě dlouho zcela výjimečnou záležitostí.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024