Městští policisté ze Zlína mají novou chlupatou pomocnici

foto: MP Zlín
ZLÍN – Zlínští strážníci se pochlubili novou čtyřnohou posilou. Je jí fenka německého ovčáka Fany. Už teď pomáhá při preventivních programech, kdy se svým kynologem objíždí školky a školy.

Strážníci Městské policie Zlín se pochlubili novou čtyřnohou pomocnicí. Je jí fenka německého ovčáka jménem Fleur z Dianinej záhrady, policisté jí ale říkají zkráceně Fany nebo Fanynka. Už teď pod vedením zkušeného kynologa Romana Fojtíka pomáhá při prevenci kriminality. A je taky vůbec prvním čtyřnohým pomocníkem vycvičeným pro přímý kontakt s dětmi. Jejím úkolem je tak navštěvovat děti přímo ve školkách a školách a pomáhat při vzdělávacích programech.

První z nich, který je určený pro mateřské školy a ve kterém Fany figuruje, nese název Bezpečí pro naše nejmenší. Jeho cílem je seznámit předškoláky s pravidly bezpečného chování a pohybu na veřejných místech.

Děti se na besedách dozví, jak se bezpečně chovat v silničním provozu, jaká základní pravidla dodržovat při kontaktu s neznámými lidmi, co udělat při nálezu infekčního materiálu a samozřejmě také jak si počínat při kontaktu s cizím psem i dalšími zvířaty,“ přibližuje zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Kromě programu pro školky si strážníci připravili taky jeden pro žáky 5. ročníků základních škol. Je jím beseda s názvem Pes není hračka a specializuje se přímo na kontakt se psy. Městští policisté tak reagují na stále se opakující incidenty nejen z naší republiky, ale i ze světa, kdy pes napadl dítě. Upozorňují taky na fakt, že ne vždy se jednalo o pokousání cizím psem. V mnoha případech totiž dítě napadlo zvíře, které vlastnila přímo daná rodina nebo jejich známí.

„K některým útokům by nemuselo vůbec dojít, pokud by rodiče dítěti vysvětlili, jak se k psům správně chovat. Cílem programu je proto seznámit děti s pravidly bezpečného chování při kontaktu s cizími psy a zvířaty. Protože řada dětí chodí své domácí miláčky venčit a často netuší, jaké jsou jejich povinnosti, je součástí programu také osvěta z oblasti platných předpisů, které upravují pravidla chovu psů ve Zlíně,“ říká Janík.

Důležitost pořádaných besed zdůrazňuje taky ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček. „Prevenci kriminality a úspěšnou realizaci jednotlivých programů považuji za velmi důležitou pro bezpečnost obyvatel našeho města. Věřím proto, že především našim nejmenším pomůže Fanynka poznat, že pes skutečně není hračka a jen vychovaný pes je bezpečný jak pro jeho chovatele, tak i pro jeho okolí,“ uvedl.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x