Nadávky na předsedu Světového ekonomického fóra jsou satira

Na sociálních sítích se šíří video z výročního zasedání Světového ekonomického fóra, ve kterém údajný řečník na pódiu vulgárně zaútočil na zakladatele a výkonného předsedu Světového ekonomického fóra Klause Schwaba. Ve skutečnosti k ničemu takovému nedošlo –⁠⁠⁠ jedná se o uměle vytvořené satirické video Damona Imaniho, který na zasedání pochopitelně nevystupoval.

Meta fact-check 20. ledna 2024

Zdroj: Facebook

Na facebooku je v různých verzích uživateli sdíleno video, ve kterém údajný účastník výročního zasedání Světového ekonomického fóra 2024 v Davosu řekl Klausi Schwabovi, zakladateli a výkonnému předsedovi Světového ekonomického fóra (WEF), ať jde „do p*dele.“ Barvitě se muž vyjádřil i k údajnému Novému světovému řádu, „globalistickým přátelům“ a publiku v sále. Jedná se ovšem o upravené video a k takovému incidentu nikdy nedošlo.

Autor upraveného videa použil skutečné záběry z výročního zasedání Světového ekonomického fóra 2024, které probíhalo od 15. do 19. ledna 2024. Přesněji použil záběry z uvítacího proslovu Klause Schwaba z 16. ledna 2024. Vedle Klause Schwaba sedí švýcarská prezidentka Viola Amherd. Místo údajného řečníka u mikrofonu ve skutečnosti stojí současný prezident Světového ekonomického fóra Børge Brende (video, čas 6:25).

Autorem upraveného videa je Damon Imani, jež sám ve videu vystupuje. Imani sám sebe popisuje jako producenta, který svá videa publikuje na platformě Rumble. Upravené video Imani původně sdílel na sociální síti Twitter (nově X) s popiskem: „MIMOŘÁDNĚ: Nový účastník SEF udělal na setkání v Davosu 2024 nemyslitelné.“ 

K Imaniho příspěvku byl uživateli sociální sítě později doplněn kontext s vysvětlením, že se jedná o satiru, která je předkládaná jako skutečné zpravodajství. Sám Imani video ihned po jeho zveřejnění jako satiru popsal. Z jeho pozdějších příspěvků je ale zjevné, že si za svými slovy stojí. Podobná satirická videa navíc Imani zveřejňuje opakovaně. Dodejme, že nyní sdílené video získalo přes 16 milionů zhlédnutí.

Imani s největší pravděpodobností využil zeleného plátna, které posléze nahradil záběry z původního videa. Ve svém upraveném videu používá na sebe nenavazující záběry ze skutečného videa: záběr na sedící Violu Amherd a Klause Schwaba (video, čas 7:00); samostatný záběr na Violu Amherd (video, čas 16:47); moment, kdy Klaus Schwab vstával k přednesení svého projevu (video, čas 8:32); a záběr, kdy oba mluvčí odchází z pódia (video, čas 27:09).

Autor videa ve svém vymyšleném projevu naráží i na tzv. Nový světový řád (zkratka NWO z anglického New World Order). Jedná se o konspirační teorii, jejíž zastánci věří, že malá elitní skupina ovlivňuje a ovládá světová média, trh, vlády a občanskou společnost. Cílem spiknutí má být vytvoření jednotné světové totalitní vlády. Právě Světové ekonomické fórum, jehož správní radu tvoří politická a podnikatelská elita, je s konspirační teorií často spojováno. Samotný Klaus Schwab byl v minulosti nepravdivě spojován s nacistickým Německem, snahou o zprivatizování a dávkování přístupu k vodě, nebo s údajným prohlášením, že Světové ekonomické fórum „má všechny v kapse. Politiky, média, a především odborníky a vědce.“ Všechny tyto informace jsou ale smyšlené a v minulosti byly vyvráceny.

Nutno dodat, že Světové ekonomické fórum je mezinárodní nezisková organizace se sídlem v Ženevě, která má za cíl „utváření globálních, regionálních a průmyslových agend.“ Samotné Fórum je řízeno správní radou, která je složena z businessmanů, politiků, akademiků a členů občanské společnosti. Mezi současné členy patří např. prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová, CEO společnosti Nestlé Mark Schneider, bývalý americký viceprezident Al Gore nebo výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva.

Závěr

Video, které se na sociálních sítích šíří, bylo tedy vytvořeno jako satira a k zobrazenému incidentu na pódiu Světového ekonomického fóra nikdy nedošlo. Ačkoliv autor upraveného videa přiznal, že se jedná o satiru, video v samostatném příspěvku publikoval jako skutečné zpravodajství, a tak se také šíří na českém Facebooku. V rámci naší spolupráce se sociální sítí Facebook jsme proto příspěvky, které video sdílí jinak než jako satiru, označili jako nepravdivé.