Filozofická fakulta Univerzity Karlovy částečně otevřela hlavní budovu. Od tragédie uplynul měsíc

Události: Od střelby na filozofické fakultě uplynul měsíc, lidé uctili památku obětí (zdroj: ČT24)

Univerzita Karlova uctívá památku obětí prosincové střelby na filozofické fakultě. Pro studující a učitele se zároveň částečně a jen na několik hodin v neděli otevřela hlavní budova fakulty, kde se tragédie před měsícem stala. Studenti a dobrovolníci ze svíček z pietních míst tvoří dočasnou voskovou skulpturu. Student v prosinci na fakultě zastřelil čtrnáct lidí a poté i sebe, dalších pětadvacet lidí zranil.

„Potřebujeme, aby se ta budova už pootevřela, máme potřebu se do ní vrátit a nechceme na to být sami. Takže dnes se tam vrátíme společně, aby na to nikdo nebyl sám,“ prohlásila pro ČT místopředsedkyně Akademického senátu FF UK Martina Vaníková. „Uvědomujeme si, že otevíráme dnes (v neděli) jenom na část dne, jenom část vyvýšeného přízemí, ale je to pro nás obrovský krok k uzdravování,“ řekla děkanka fakulty Eva Lehečková. „Těší mě, že studenti jsou (...) hybnou silou v celém tom procesu uzdravování,“ dodala rektorka univerzity Milena Králíčková. Částečné otevření fakulty vyšlo z doporučení psychologů, podle nichž je návrat na místo střelby důležitou součástí tohoto procesu.

„Návrat může být obtížný, může být bolestivý, ale je nutný,“ řekl psychoterapeut Tibor Brečka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze. Pokud by k návratu nedošlo, dalo by se mluvit o vyhýbavém chování, tedy odmítání konfrontovat obtížné situace. „Pokud to trvá příliš dlouho, může to být známka neúspěšného zvládání té situace.“ Obecné určení hranice, kdy už vyhýbání trvá příliš dlouho, je těžké, dodal, ale nemělo by člověku zasahovat do kvality života. Také řekl, že se hodí dát lidem, které tragédie psychicky ovlivnila, prostor, ale také je dobré nabídnout jim si o věci promluvit, až si tak budou sami přát.

Pietní setkání k připomínce a uctění památky obětí začalo v 11:00 kolem pietního ohně, který na náměstí Jana Palacha hoří od prvního lednového týdne. Program skončil o pět hodin později.

Speciál ČT24: Měsíc od tragické střelby na FF UK | 1 (zdroj: ČT24)

V budově fakulty byly pro studenty a vyučující připravené přednášky kolegů i hudební vystoupení. Zároveň si mezi sebou mohli vyměňovat knihy. Všechny zájemce o navštívení sídla fakulty poprosili organizátoři o dobrovolnou a nezávaznou registraci, aby se usnadnilo plánování akce. Přes dobrovolný formulář se podle proděkana pro projektové řízení Martina Pehala registrovalo přes tři sta studentů, výsledný počet návštěvníků bude ale zřejmě vyšší. Budova se zájemcům částečně otevřela v 11:30.

Program probíhal i na náměstí Jana Palacha a v budově Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM). V prostorách UMPRUM se zájemci mohli zapojit do zpracování vosku ze svíček, které lidé zanechali na pietních místech u sídla FF UK i před pražským Karolinem. Na pietní místa lidé za poslední týdny nanosili tisíce svíček a dalších předmětů. Schody a okolí sídla fakulty uklidili dobrovolníci v pondělí, v pátek 5. ledna studenti sesbírali svíčky u Karolina.

Proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání FF UK Michaela Slussareff už dříve řekla, že vznikla pracovní skupina ze zaměstnanců a studentů UMPRUM i FF UK, která měla za úkol vytvořit harmonogram toho, co se udělá se svíčkami, jaký typ objektu se vytvoří. U ohniště na náměstí se tak lidé měli možnost zapojit do společné tvorby dočasné pietní voskové skulptury pod vedením studentů z UMPRUM. Jeden z nich, Rudolf Minka, řekl, že z tohoto vosku se vytvoří skulptura s názvem Společná krajina. Dodal, že akt byl předem konzultován s psychology.

Podle Minky chtěla FF vytvořit ze svíček umělecké dílo, ale nebylo jasné, jaký finální tvar by měl vzniknout. Studenti proto zvolili cestu symbolického aktu, při kterém se během dne každý může do tvorby zapojit. „Vosk se zdál jako symbolický materiál, ze kterého jde udělat nějakou proměnu, a nakonec z toho vzniknou takové kaskády,“ přiblížil.

Události: Policisté popsali, jak ošetřovali zraněné na fakultě (zdroj: ČT24)

Vzniklé dílo bude dle Minky stejně jako pietní oheň na náměstí do konce ledna a následně jej UMPRUM uskladní pro případné využití při budoucích vzpomínkových akcích.

Slussareff po skončení akce řekla, že program splnil očekávání a vzbudil mezi studenty zájem. „Pro spoustu lidí bylo důležité překročit práh té budovy,“ zdůraznila proděkanka. 

Další fungování fakulty

Na náměstí vznikly provizorní mobilní místnosti. V jedné z nich studenti a akademici fakulty mohou získat podrobné informace o aktuálních opatřeních, která se týkají studia, fungování děkanátu nebo formách výuky. Králíčková řekla, že je fakulta připravená prodloužit dobu studia studentům FF UK o šest měsíců, pokud to budou potřebovat.

Výuka v letním semestru má i v hlavní budově FF UK začít 19. února. Lehečková uvedla, že čtvrté patro budovy, kde vrah útočil převážně, bude po celý letní semestr ve zvláštním režimu. Výuka, která se tam obvykle koná, se má přesunout do náhradních budov a místností. Podle Pehala bylo na fakultě rozbito 137 dveří, které je nutné opravit. To by mělo stát několik milionů korun.

Dveře byly poničeny při zásahu policie, protože lidé zamčení v místnostech často nechtěli otevřít a policisté tak museli dveře vylomit. „Když vám někdo říká ‚vyjděte ven, policie‘, tak netušíte, kdo to říká,“ doplnil proděkan. Dodal, že fakulta má povinnost všechny dveře opravit. „Je to památkově chráněná zóna, takže nemůžeme zajet do hobbymarketu a nakoupit, to se nedá,“ řekl.

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Součástí měsíční iniciativy je i udržování pietního ohně na náměstí, který má hořet celý leden a o který se starají studenti fakulty. Měsíční iniciativu ukončí 30. ledna koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.