Hlavní obsah

Poprvé od tragédie se otevřela fakulta. Přišli i studenti, kteří zažili střelbu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Novináři měli možnost po měsíci od tragédie navštívit budovu Filozofické fakulty UK v Praze.

Reklama

„Je to rozloučení se s tím celým, nechání to za sebou a posunutí se dál,“ popsal své pocity jeden ze studentů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na budově filozofické fakulty stále vlaje černá vlajka, na schodech do budovy je zaschlý vosk ze svíček. To, že je budova po měsíci od tragické události otevřená, připomíná hned u vchodu přítomnost ochranky.

V 10 hodin je umožněn vstup do přízemí budovy novinářům. Chodba v přízemí zeje prázdnotou, jen u schodiště jsou přípravné mikrofony na tiskovou konferenci. Některá místa jsou zahalena černými závěsy, které vymezují prostor, kde je možné se pohybovat.

Kromě chodby v přízemí je možné nahlédnout do některých učeben v přízemí. Jinam se nesmí. Na dveřích místností je vyvěšený rozvrh pro zimní semestr a na velké nástěnce na chodbě jsou žlutým zvýrazňovačem přeškrtnuté informace ohledně zimního semestru. Poslední informace je k 8. prosinci, kdy byla nahlášena změna výuky.

Student: Snažil jsem se s tím srovnat

Od jedenácti hodin byli do budovy vpuštěni studenti a vyučující.

„Je to rozloučení se s tím celým, nechání to za sebou a posunutí se dál. V den střelby jsem byl uvnitř,“ říká student prvního ročníku fakulty Jakub, který přišel v doprovodu kamaráda.

Student reportérovi Seznam Zpráv také popsal, jak se s tragickou události poslední týdny vyrovnával. „Byl jsem doma, snažil jsme se odpočívat. Dal jsem si oddych, snažil jsem se s tím srovnat. Informace jsem přijímal jen od učitelů a z fakulty, média jsem nesledoval. Nepřišlo mi, že by na moji psychiku bylo dobré sledovat každý novinový článek,“ dodává s tím, že se plánuje v letním semestru vrátit zpět k výuce.

Vedoucí krizového štábu univerzity Otomar Sláma vysvětluje, že v prostorách v přízemí, které byly po měsíci zpřístupněné, se v prosinci nestřílelo.

„Rozčleňujeme zpřístupňování budovy. Dnes je to přízemí, v budoucích měsících by to mělo být druhé i třetí patro a někdy na podzim zvažujeme, že by se otevíralo i čtvrté patro, ve kterém byla situace nejhorší,“ řekl Sláma v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podívejte se, jak to vypadá v budově filozofické fakulty a okolí:

+11

Součástí akce nazvané Pootevření fakulty, na kterou se předem registrovalo přes tři stovky studentů, jsou minipřednášky, výměna knih nebo hudební vystoupení. Zástupci fakulty a univerzity před otevřením budovy novinářům řekli, že cílem akce je pomoci vrátit se po tragédii k akademickému životu a společně se vyrovnat s tím, co se před Vánoci v budově stalo.

Děkanka: Opravy probíhají

„Měsíc od tragické události otevřeme část přízemí filozofické fakulty našim studujícím, zaměstnancům, vyučujícím a administrativním pracovníkům, kteří se chtějí podívat do budovy. Opravy probíhají, zejména dveří. Více než 140 dveří je poškozeno nebo zničeno. Je to nafázovano tak, abychom 19. února mohli otevřít přízemí až třetí patro,“ popisuje děkanka filozofické fakulty Eva Lehečková.

Uvedla také, že v budově a okolí jsou pracovníci Českého červeného kříže. „Jsou to všechno psychologičtí interventi. Někteří návštěvníci sem dnes půjdou poprvé, po konzultaci s odborníky tady máme dostatek psychologických interventů,“ dodává děkanka.

Proděkan filozofické fakulty a koordinátor týmu Měsíc pro fakultu Martin Pehal popsal, jaký je program na náměstí Jana Palacha.

V 11 hodin začalo zpívání kolem pietního ohně a vytváření kolektivního uměleckého díla Společná krajina. „Spočívá v tom, že vosk ze svíček bude vydlabán z plastových obalů, ve speciálních tavných nádobách se roztaví a každý, kdo bude chtít, může participovat na vzniku,“ uvedl Pehal.

Proděkan také na tiskové konferenci uvedl, že částečné otevření fakulty vychází z doporučení psychologů, podle nichž návrat na místo střelby je důležitou součástí uzdravování.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zájemci se mohou zapojit na náměstí Jana Palacha do zpracování vosku z několika tisíc svíček, které lidé zanechali na pietních místech u sídla fakulty i před Karolinem.

Část hlavní budovy fakulty bude v neděli otevřená od 11:30 do 16:00, fotoreportéři ani novináři v tuto dobu nemají dovoleno do budovy vstupovat.

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Součástí měsíční iniciativy je i udržování pietního ohně na náměstí, který má hořet celý leden. Měsíční iniciativu ukončí 30. ledna koncert ve Dvořákově síni Rudolfina.

Reklama

Doporučované