Hlavní obsah

Pražská filozofická fakulta se pootevírá životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomenutí a uctění památky zesnulých, ale také částečné navrácení studentů a vyučujících do prostor budovy uspořádala v neděli Filozofická fakulta UK v Praze. Akce se konala přesně měsíc po hrůzném útoku z 21. prosince. V budově probíhaly přednášky a hudební vystoupení, po celou dobu byl také udržován pietní oheň. Bylo možné se zúčastnit i lití vosku do pietního díla.

Pietní setkání k připomínce a uctění památkyVideo: Novinky

 
Článek

Zahájení setkání proběhlo kolem pietního ohně na náměstí Jana Palacha v 11 hodin, poté byl pro studenty a vyučující umožněn vstup do budovy. Program nabídl hudební vystoupení, krátké pětadvacetiminutové přednášky a i tzv. „swap“ (výměnu) knih.

„Je to proto, že chceme umožnit studujícím, zaměstnancům a administrativním pracovníkům, kteří za ten poslední měsíc v budově ještě nebyli, aby se symbolicky vrátili aspoň na jeden den a zažili tam něco, co znají,“ přiblížila Novinkám děkanka školy Eva Lehečková.

Na místo se v neděli přišla podívat třeba studentka FF UK Ashley. „S jakými pocity sem přicházím? Je to hlavně nervozita, úzkost, nejsou to vůbec příjemné pocity. Ale vím, že je potřeba tomu čelit. Ta budova tu bude, vrátí se do ní život a musíme se měnit spolu s ní, je potřeba to překonat,“ myslí si.

Foto: Novinky

Pietní setkání k připomínce a uctění památky obětí z 21. prosince

Podle děkanky směřuje fakulta k tomu, aby mohla zahájit od 19. února letní semestr. „Fakulta je měsíc poměrně tichá. Hrozně se těšíme, že dnes bude alespoň v části budovy obvyklý bzukot,“ řekla Lehečková. Zaregistrovalo se asi 300 lidí.

Rektorka univerzity Milena Králíčková děkovala studentům a pedagogům, kteří se zapojují „do fáze uzdravování“. Představitelé univerzity dříve mluvili o zraněné, nikoli zlomené fakultě. V ní mohli studenti v neděli získat od svých kolegů z psychologie, kteří se sdružili do skupiny Peerko, odbornou pomoc.

FOTO: Studenti uctili oběti střelby na filozofické fakultě

Domácí

Využito bude také svíček, které lidé nanosili na pietní místa k budově fakulty a ke Karolinu. Ve vedlejší UMPRUM budou tamní studenti pomáhat se zpracováním vosku ze svíček, u ohniště pak bude probíhat společná tvorba dočasné pietní voskové skulptury.

Aby fakulta mohla obnovit výuku, je třeba opravit na 140 dveří, které policie při zásahu 21. prosince vypáčila. Podle Martina Pehala z kolegia děkanky se na dveře, zpravidla dvoukřídlé, vztahuje památková ochrana a nelze je nahradit jen tak ledajakými. Zda se oprava podaří do 19. února, není jasné. „Směřujeme k tomu datu, ale netušíme, zkoumají je restaurátoři,“ řekl Pehal.

Foto: Novinky

Lití vosku

Podle Lehečkové by chtěla fakulta pro letní semestr zpřístupnit přízemí až třetí patro pro standardní provoz. „Ve zvláštním režimu bude určitě čtvrté patro po celý letní semestr. Výuku tam rozvrhovanou přesouváme do náhradních budov,“ doplnila děkanka. Tragédie z 21. prosince se odehrála zejména ve čtvrtém patře.

Postupně otevírat fakultu doporučili odborníci z Německa, Norska, Izraele, USA. Iniciativu Měsíc pro fakultu ukončí 30. ledna koncert v Rudolfinu. Česka filharmonie s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem přednese třetí symfonii Gustava Mahlera zejména pro aktéry událostí z 21. prosince včetně záchranářů.

V neděli uplynul měsíc od tragické události na Filozofické fakultě v Praze, kdy aktivní střelec a student fakulty zaútočil v prostorách budovy. Jeho útok si vyžádal 14 obětí a přes dvě desítky zraněných. Střelec spáchal sebevraždu.

FOTO: Sbírání svíček z piety za oběti střelby na fakultě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám