Jakub Hrůša natočil s Královským orchestrem Concertgebouw nový klavírní koncert Jeleny Firsovové

EP s klavírním koncertem ruské skladatelky žijící v Británii vyšlo 1. prosince 2023. Sólistou je Yefim Bronfman, žák Rudolfa Firkušného.

Nizozemský Královský koncertní orchestr Concertgebouw vydal v prosinci nové EP album, na němž se podílel i český dirigent Jakub Hrůša. Pod jeho taktovkou na nahrávce zní nový Klavírní koncert, který vznikl na objednávku orchestru a který složila Jelena Firsovová - význačná ruská skladatelka, už přes 30 let žijící ve Velké Británii.

Sólistou je izraelsko-americký pianista Yefim Bronfman, také narozený v Sovětském svazu, jemuž je skladba věnována a který ji v loňském roce prováděl po celém světě. Mezi jeho učitele klavíru mimochodem patřil kromě jiných i světoznámý Čech Rudolf Firkušný.

Jelena Firsovová se narodila roku 1950 v Leningradu. Spolu se svým manželem, v roce 2020 zesnulým Denisem Smirnovem, a pěti dalšími ruskými skladateli byla koncem 70. let veřejně odsouzena komunistickým režimem. Po jeho pádu odešla žít do Spojeného království. Těžištěm díla Eleny Firsovové je především zhudebněná poezie ruských i anglických básníků.

Ve svém novém klavírním koncertu se podle vlastních slov zabývá existenciálními otázkami. Inspirací jí byly zejména Beethovenovy smyčcové kvartety, řada míst koncertu nicméně asociuje také skladby Dmitrije Šostakoviče.

197338261934.jpg

Foto: Jelena Firsovová (©Milagro Elstak)

Podcast