Hlavní obsah
Lidé a společnost

Seriálový principál z Cirkusu Humberto přežil transplantaci ledviny. V Thajsku ho zabila tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Německý herec Werner Possardt se podruhé narodil, když jeho tělo úspěšně přijalo transplantovanou ledvinu. Před Vánoci 2004 odletěl na líbánky do známého thajského letoviska Phuket a těšil se na nový začátek. Z ostrova se však jeho žena vrátila sama.

Článek

Petr Berwitz v legendárním Cirkusu Humberto

Jméno Werner Possardt u nás není moc známé, přesto si tvář jeho nositele většina z nás vybaví díky televiznímu seriálu Cirkus Humberto, ve kterém tento německý herec ztvárnil jednu z hlavních rolí, principála Petra Berwitze. Pro české diváky ho nadaboval Petr Štěpánek. Realizace jednoho z našich nejvýpravnějších seriálů byla natolik finančně nákladná, že Československá televize musela přizvat ke koprodukci i západoněmeckou společnost TV 2000, která si vymínila, že se před kamerou musí objevit kromě českých herců i ti zahraniční. Úspěšný román z roku 1941 z pera spisovatele Eduarda Basse převedl do televizní podoby režisér František Filip a natáčení natolik náročného projektu se neobešlo bez zádrhelů. Kromě herců a cirkusáků v seriálu vystupovala také zvířata, která filmaře občas uměla potrápit. Jednou jim třeba u obce Řitka do polí utekl splašený slon. Všech dvanáct dílů Cirkusu Humberto se podařilo za dva roky zdárně natočit a naši diváci mohli seriál poprvé shlédnout při jeho premiéře mezi lety 1988 a 1989 v Československé televizi.

Zahrál si i v jiném úspěšném česko-německém seriálu

Cirkusák Petr Berwitz však nebyl jedinou rolí, ve které se Werner Possardt představil českým divákům. Zahrál si také v jednom díle oblíbeného seriálu Dobrodružství kriminalistiky, kde se objevil jako prokurátor Lederer v epizodě Tým. V té době už šlo o zkušeného herce, který poprvé stanul před televizní kamerou už v roce 1977. Werner Possardt pocházel z dnešní spolkové země Bavorsko, kde se 12. dubna 1951 narodil v obci Schwabmünchen. Životy lidí v jeho rodném městě zásadně ovlivnila druhá světová válka. V roce 1945 zničily masivní nálety celou jednu čtvrtinu města a zbytek budov značně poškodily. Po skončení války sem mířili vysídlení Němci, což zvedlo počet obyvatel Schwabmünchenu téměř o polovinu.

Režíroval první německou sci-fi komedii

Werner Possardt vystudoval divadelní obor na herecké škole v německé Bochumi a začal se objevovat na scénách několika městských divadel. Jeho filmový debut se odehrál na konci sedmdesátých let v dokumentárním snímku s názvem Německo na podzim. Místo herectví se však brzy začal věnovat spíše režii a produkci a v roce 1979 založil v Kolíně nad Rýnem svou vlastní produkční společnost. Jako režisér se Werner Possardt proslavil především kultovním snímkem Xaver a jeho mimozemský přítel. Vůbec první německou sci-fi komedii Werner natočil v roce 1985 poblíž svého rodiště v Bavorsku a filmové postavy dokonce mluví bavorsko-švábským dialektem. Děj dnes už kultovního snímku se odehrává v jedné bavorské vesnici a točí se kolem místního idiota Xavera, který v lese potká mimozemšťana, kterému se porouchala jeho vesmírná loď.

Zbankrotoval

Werner Possardt se v devadesátých letech prosadil jako úspěšný režisér a producent, který dodával filmy a populární seriály několika německým televizním stanicím, mimo jiné například RTL nebo ZDF. Na herectví však nezanevřel a také on si v jednom oblíbeném seriálu zahrál. Mezi lety 1989-1993 ho diváci vídali v nekonečném německém dramatickém seriálu Lindenstrasse, který sledoval každodenní životy obyvatel jedné fiktivní mnichovské ulice. I Wernera Possardta se bohužel dotkla mediální krize a v roce 2000 vyhlásila jeho producentská společnost bankrot.

Přežil dva dny pod troskami, zemřel až v nemocnici

Potíže v práci však byly zanedbatelné ve srovnání s těmi zdravotními. Oblíbený herec totiž kvůli těžké nemoci musel podstoupit náročnou a riskantní transplantaci ledviny. Operace se zdařila a zdálo se, že Wernerův život se zas začne ubírat dobrým směrem. Měl dvě děti a manželku Brit, se kterou se před Vánoci roku 2004 rozhodl odletět na líbánky do Thajska, kde spolu chtěli strávit svátky i Nový rok. Za cíl své dovolené si vybrali největší thajský ostrov Phuket, který byl 26. prosince téhož roku zničen drtivou vlnou tsunami. Při jednom z nejsilnějších zemětřesení v historii se z oceánu vyvalila vlna, která v některých místech dosahovala až 33 metrů. Vlna tsunami na pobřeží Indického oceánu stála život více než 230 000 lidí. Mezi oběťmi byl i Werner Possardt. Ničivou vlnu přežil a celé dva dny ležel zavalený pod troskami. V nemocnici se jeho stav dokonce stabilizoval, ale nepřežil následnou operaci a 31. prosince 2004 zemřel. Jeho manželka Brit Possardt katastrofu přežila a vrátila se zpátky do Německa, kde působí ve své producentské společnosti a stejně jako kdysi její muž produkuje filmy a seriály soukromým i veřejnoprávním televizním stanicím. V roce 2020 si v lázeňském městečku Gemünd nedaleko Kolína nad Rýnem otevřela obchod, kde prodává rekvizity z filmů, které produkovala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz