Orel odnesl kotě, které pak z výšky spadlo na led. Mohl si s ním jen hrát

  14:40
Nezvyklou scénu pozorovali lidé u Dolních Věstonic na Břeclavsku. Orel mořský zde uchopil do pařátů kotě, které následně spadlo na zamrzlou Novomlýnskou nádrž. Z hrůzného zážitku si zřejmě neodnese trvalé následky, utrpělo však otřes mozku.

Svědci v sobotu dopoledne spatřili orla letícího s neobvyklou kořistí v podobě kotěte. To dravec pustil, nebo se mu vysmeklo, na zamrzlou plochu jedné z Novomlýnských nádraží.

K orlovi se poté přidali další dva druhové a společně na ledě pozorovali zraněné kotě, jak se zmateně motá v kruhu. Tuto scénu natočila jedna z obyvatelek Dolních Věstonic. Zatímco vyrušení orli odletěli, kotě přinesli na břeh přivolaní hasiči.

U Lednice našli ochránci otráveného orla mořského. Je to již druhý případ

„Bylo ve zbídačeném stavu. Převezli jsme jej na veterinu ve Velkých Pavlovicích, kde zůstalo na pozorování. Prý nemá žádnou zlomeninu ani vnitřní zranění, ale utrpělo otřes mozku,“ přibližuje starostka Dolních Věstonic Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek). „Orel totiž nejdřív omráčí kořist pařátem, pak ji vezme a shodí z velké výšky na zem. Ale ukázalo se, že kočka má sedm životů, když to přežila,“ podotkla s úsměvem.

Kde přesně se orel kotěte zmocnil, není jasné. „Asi ho nemohl nést příliš velkou vzdálenost, takže kotě musí být někde z blízkého okolí. Ale zatím se mi žádný majitel neozval. Buď se nám ho podaří najít, nebo si to kotě nechám,“ oznamuje Rajchlová.

Orel často zabije už svým stiskem

Podle experta na dravé ptáky Jaroslava Sedláčka nejde o žádnou šokující událost. „Nepovažoval bych kotě za nějaký přehnaně velký úlovek. V zimě mají dravci větší nouzi o potravu než v létě a kotě je jako jakékoliv jiné zvíře. Pro orla to mohla být příležitost. Ale zároveň to pro něj mohla být jen hra,“ sděluje vedoucí záchranné stanice pro dravé ptáky v Rajhradě na Brněnsku.

Orel mořský, který kotě chytil, je vázaný na potravu vyskytující se ve vodě nebo její blízkosti. „Loví hlavně ryby nebo vodní ptáky. Přes zimu se k tomu přidává potrava v podobě uhynulých zvířat,“ zmiňuje Sedláček.

Hodně nerovný souboj. Neuvěřitelný snímek orla, který ulovil jelena

Zároveň upozorňuje, že lidé často zaměňují termíny „unést“ a „ulovit“. Orel vážící šest až osm kilogramů totiž neunese kořist vážící víc než čtyři kilogramy. „Orel může ulovit i poměrně velké zvíře jako vlka nebo srnku, ale nedokáže se s nimi vznést,“ říká Sedláček.

Usmrcení kořisti pádem z výšky dle jeho slov využívá spíš orel skalní, a to i v případě větších zvířat. Ty se v horách snaží nahnat ke strži a zastrašit je natolik, až se zřítí. „Orel mořský, který se vyskytuje po celém Česku, často usmrtí kořist už jen samotným stiskem svých osmi drápů, protože ji propíchne naskrz,“ sděluje expert.

Pokud se kotě nacházelo ve volné přírodě, jde podle něj o lidskou nezodpovědnost. „Kočky domácí nemají v přírodě co dělat, protože loví zvířata a pak je nosí ke dveřím. Pokud vycházíme ze znění zákona, tak domácí zvířata mají být pod permanentním dohledem a kontrolou, což se u toulavých koček absolutně neděje,“ podotýká Sedláček.

Autor: