Studenti se v knihovně naučí, jak pracovat s pamětí a nenaletět dezinformacím

  14:46
Krajská knihovna v Karlových Varech letos připravila nové programy pro středoškoláky. Zaměří se na jejich dovednosti a znalosti v oblasti citační etiky, efektivního učení a také mediální gramotnosti a rychločtení. „Reagujeme na nové trendy ve společnosti a zároveň se snažíme naplnit potřeby středních škol v oblasti neformálního vzdělávání studentů,“ řekl ředitel knihovny Vratislav Emler.

Základy citační etiky využijí studenti při psaní odborných textů, jako jsou ročníkové, bakalářské či vědecké práce. Efektivní učení se zaměřuje na techniky, které studentům pomohou k lepšímu zapamatování informací. Seznámí se způsoby, jak si zapamatovat velké množství údajů, paměťové asociační techniky a Parisův kód pro čísla a letopočty.

Lekce mediální gramotnosti Staň se novinářem – Unikni fake news, nech se nekrmit, poskytne studentům nástroje k rozlišování mezi důvěryhodným zpravodajstvím a manipulativní komunikací v masmédiích. „Lektorka klade důraz na kreativitu a správné vyhodnocení informací. Studenti si vyzkouší i roli novináře ve hře Nekrm kachnu, v níž mají porazit dezinformační Deník Kachna,“ dodal Emler.

Rychločtení a racionální čtení je široce pojatý kurz rozvoje osobnosti. Cílem je zvýšit rychlost čtení, objem zapamatovaných informací a schopnost pracovat s texty. Studenti se budou účastnit úvodního měření čtenářského výkonu, osvojí si rovněž správné čtenářské návyky a nacvičí také rychločtenářské techniky a metody rychlostudia.

24. listopadu 2023

Autor: