Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Nacházíte se zde: Hlavní stránka > Ostatní     

Skryté evropské skvosty pro milovníky jachtingu

Plavba na soukromé lodi se v posledních letech stala oblíbenou formou trávení dovolené. Je to skvělá příležitost pro všechny, kteří už netouží jen po hotelových resortech nebo celý den vylehávat na pláži.

 

Ať už si pro svou plavbu vyberete pohodlný katamarán, nebo dobrodružnou jachtu, jachting vám umožní doplavit se mimo hlavní turistická centra, nebo vidět jinak hojně navštěvované oblasti také v době, kdy už jsou všichni pryč. Pokud už plánujete svou další dovolenou na lodi, máme pro vás tip na místa, která možná zatím unikla vaší pozornosti.

1. Kotorská zátoka, Černá Hora

Boka Kotor je nádherná rozlehlá zátoka obklopená vysokými zelenými kopci. Za vidění stojí také jedinečné historické město Kotor, které si prohlédněte spíše v ranních či večerních hodinách, kdy tu není velký nával turistů. Díky tomu, že tu můžete strávit noc na lodi, to nebude problém.

 

Na začátku zátoky se také nachází menší městečko Porast, které nabízí spoustu historických památek. Některé z nich jsou dokonce umístěné na ostrůvcích v blízkosti vesnice.

 

Zdroj: pexels.com

 

Zátoka Kotor je vhodná pro začínající námořníky, kteří se zde můžou v klidu učit manévrovat s lodí a parkovat. Problémem ale můžou být velké lodě a trajekty, které sem přes den přivážejí turisty podívat se na historické centrum Kotoru. Nenechte se ale odradit. Nádherná azurová voda je skvělá například také pro nadšence do potápění.

2. Zátoka Navagio na Zakyntu, Řecko

Obrázek pláže Navagio jste už určitě někdy viděli na propagačních letácích na dovolenou na jónském ostrově Zakynthos. Charakteristická je především díky bílé písčité pláži s vrakem lodi.

 

Zdroj: unsplash.com

 

Je obklopena vysokými útesy, a proto je dostupná pouze lodí. Bohužel sem každý den proudí davy turistů na výletních lodích, takže doporučujeme zátoku navštívit ráno nebo večer a užít si tu ničím nerušené chvíle. Ostrov Zakynthos ale nabízí spoustu dalších odlehlých míst, proto si před jeho návštěvou nastudujte, kam všude a kdy se můžete se svou lodí vydat, abyste se vyhnuli turistům.

3. Jeskyně Melissani na Kefalonii, Řecko

Nejen Zakynthos, ale také další jónské ostrovy, jsou na objevování skrytých zákoutí jako stvořené. Další skvost najde na Kefalonii v podobě jeskyně Melissani, která se nachází mezi městy Efimia a Sami.

 

Zdroj: pixabay.com

 

Jeskyně Melissani je pojmenovaná po nymfě Melissany a podzemní jezero s průzračně modrou vodou obklopené vysokými skalami opravdu vypadá, jako by tu víly kdysi dávno žily. Nejkrásnější je ráno, kdy se třpytí odlesky slunečních paprsků.

 

Nenechte se odradit tím, že se do jeskyně dostanete pouze s místními lodníky. Celý výlet za to stojí a vy zatím můžete zakotvit například v městečku Sami a strávit tu noc.

4. Zátoka Porto Katsiki na Lefkádě, Řecko

A ještě jeden jónský ostrov, tedy vlastně část pevniny podobající se ostrovu, nemůžeme vynechat. Lefkada je maličká, ale plná různých zátok, plážiček a bílého vápencového písku. Čeká tu na vás divoká příroda, vysoké skály, zapomenuté vesnice, tradiční kultura i gastronomie.

 

Zdroj: unsplash.com

 

Jedna z nejkrásnějších pláží se nachází v zátoce Porto Katsiki. Je to příjemná písčitá pláž obklopená vysokými útesy, která nabízí úchvatné výhledy na moře. Navštivte zátoku v pozdních odpoledních hodinách. Zapadající slunce v tu dobu vytváří jedinečné červánky na obloze. Přes den tu můžete narazit na hodně turistů.

5. Zátoka Cala Luna na Sardinii, Itálie

Do našeho výběru se dostala také jedna z nejkrásnějších pláží ve Středozemním moři – Cala Luna na Sardinii v Tyrhénském moři. Celá zátoka poskytuje klidné a tiché prostředí pro odpočinek jachtařů. Samotná pláž je obklopena vysokými skalami s tajemnými jeskynními útvary, které mají v lásce především rodiny s dětmi. Milovníci potápění zas můžou objevovat četné podmořské jeskyně.

 

Zdroj: unsplash.com

 

A pokud by se vám zachtělo ještě nějaké jeskyní nádhery, jen 3 kilometry od pláže Cala Luna se nachází velká jeskyně Bue Marino. Ta je jednou z největších sardinských atrakcí. Celý jeskyní komplex má přes sto kilometrů a je proslulý velkými prostory a jeskynními útvary, jako jsou stalaktity, stalagmity a stalagnáty.

 

Ať už se vydáte kamkoli, plavbu si dopředu pečlivě naplánujte, ať máte vše připraveno a vytěžíte ze své cesty maximum.

 

 


Vložil/a: Daniel Česák 22.01.2024


Článek je zařazen v těchto kategoriích:
Abyste mohli články z těchto kategorií odebírat, musíte být přihlášen/a.

Tipy na levné lyžařské zájezdy


Další lyžařské zájezdy »

Hledat hotely

Destinace

Datum příjezdu

Datum odjezdu

Prohlédněte si chaty a chalupy na pronájem v krásném prostředí Česka a Slovenska. Tipy na výlety a noclehy najdete u nás v sekci ubytování. Dovolenou u vody Vám nabízí ubytování Lipno ubytování Lipno.