Ranní check: V cenách bytů nás čeká stagnace. České dráhy si jdou pro miliardy

Dobré ráno! Je 23. den roku, svátek má Zdeněk. V tento den v roce 1996 byla publikována první verze programovacího jazyku Java.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ České dráhy si jdou pro miliardy. Načerpají nové úvěry a zřejmě vydají tučné dluhopisy

Zatímco mezi lety 2011 a 2021 nakoupily České dráhy „jen“ 170 nových vozidel, předloni, loni a letos jich nasazují hned 180. Aby mohly cestujícím skutečně dopřát avizovanou „revoluci na kolejích“, tak si zhruba v polovině letošního roku půjdou na evropský trh pro velké peníze. Budou to střední stovky milionů eur, řekl v exkluzivním rozhovoru pro e15 generální ředitel a předseda představenstva drah Michal Krapinec. Letošek se tak zařadí k těm rokům, kdy se vlakový dopravce nejvíce zadlužil.

 Jak se budou vyvíjet ceny bytů a nájmů? Čeká nás zřejmě ještě stagnace a pak mírný růst

Máme za sebou dekádu dynamického růstu cen nemovitostí, kdy například v Praze čtvereční metr bytu zdražil o 2,4násobek. To bylo podpořeno postupně zotavující se ekonomikou po recesi v roce 2008, pozitivními očekáváními napříč trhem, růstem reálných mezd, nízkou inflací, nízkými úrokovými sazbami přejícími investičním rozhodnutím a také pomalým povolováním nové výstavby.

 Inflace nejvíc dopadla na lidi, ale my za to nemůžeme, říká akviziční šéf Agrofertu

Agrofert je v posledních pár měsících na trhu fúzí a akvizic mimořádně aktivní. Nedávno dokončil svůj historicky největší nákup, když převzal divizi hnojiv od skupiny Borealis, a nyní finalizuje prodej chemičky Synthesia a vydavatelství Mafra. U všech těchto transakcí řídí vyjednávání na straně Agrofertu Libor Němeček, který je i členem představenstva skupiny. Němeček se v rozhovoru pro e15 vyjadřuje nejen k těmto obchodům, ale i k současným cenám v potravinářství: „Pokud se některým firmám po dlouhé době podařilo zvýšit marže v potravinářství, bylo to jen tím, že se v krizové době ukázalo, jak je to významný obor pro celou ekonomiku.“

✅ Microsoft v Česku výrazně zvýšil tržby, většinu z nich už dělá cloud. Firma očekává nástup OpenAI

Česká pobočka americké technologické společnosti Microsoft už má většinu obratu z prodeje cloudových služeb a nikoliv stálých softwarových licencí, jako tomu bylo v minulosti. Ve finančním roce 2023, který skončil 30. června loňského roku, se cloud na lokálních tržbách podílel 70 procenty. Firma očekává, že do dalšího vývoje promluví také umělá inteligence podpořená investicemi do organizace OpenAI.

Stane se dnes: 

  • Národní konference Efektivní energetika. Hlavními tématy budou transformace české energetiky a energetická bezpečnost ČR. 
  • Pokračování mimořádné schůze Sněmovny svolané z podnětu koalice ke spornému uzákonění možnosti poštovního hlasování pro Čechy v cizině.
  • Večer zasedá Rada bezpečnosti OSN, která bude jednat o válce v Pásmu Gazy a vývoji na Blízkém východě; zúčastní se též ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov či šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné, jehož země v lednu RB OSN předsedá.