Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Stopka ve čtvrtfinále. Krejčíková prohrála se Sabalenkovou, v deblu slaví Macháč

Zklamaná Barbora Krejčíková ve čtvrtfinále Australian Open foto: Reuters

Barbora Krejčíková skončila na tenisovém Australian Open ve čtvrtfinále, se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou prohrála jasně 2:6, 3:6. Naopak semifinále mužské čtyřhry si zajistil Tomáš Macháč, který s Čang Č’-čenem udolal 6:3, 6:1 duo Adam Pavlásek, Ariel Behar. Postup slaví také obhájce titulu Novak Djokovič, Jannik Sinner a Coco Gauffová.
  7:26aktualizováno  15:22

Ani druhou kariérní účast ve čtvrtfinále dvouhry Australian Open nepřetavila Krejčíková v postup, na agresivně hrající světovou dvojku a obhájkyni titulu Sabalenkovou nestačila a po hodině a 14 minutách prohrála 2:6 a 3:6.

Krejčíková vs. Sabalenková

Reportáž z utkání

Českou tenistku srážel především nevýrazný výkon na servisu, vždyť během něj získala v prvním setu pouhých devět z 23 fiftýnů. A když do druhého dějství vstoupila dvojchybou, jen si z čela otřela pot.

Proti útočně hrající sokyni se často statečně bránila, ale kolísavou úspěšnost prvního podání houževnatostí nevykompenzovala.

Rytmus Krejčíková marně hledala i na příjmu. Bělorusku sice jednou v úvodní sadě o servis připravila, ale snížení na 2:4 představovalo jen kosmetickou úpravu skóre. V přestřelkách od základní čáry měla navrch Sabalenková a k síti, kde občas zachybovala, ji Češka dostávala jen sporadicky.

Stejně jako v úvodním dějství i ve druhém setu znamenal pro českou hráčku třetí game ztrátu podání. Sabalenková se opět hnala do trháku a do soupeřky nepřestávala bušit. Krejčíková za stavu 1:4 zabojovala a snížila na 3:4, pak už stačila získat jen dvě výměny a prohrála 2:6 a 3:6.

„Hrála jsem opravdu dobře, doufám, že budu v podobných výkonech pokračovat, nebo se ještě zlepším,“ libovala si Sabalenková během rozhovoru na dvorci.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

V semifinále se utká se čtvrtou nasazenou Američankou Coco Gauffovou, která přes tři hodiny zápolila s Ukrajinkou Martou Kosťukovou. Vítězka loňského US Open nakonec slavila výhru 7:6 (8:6), 6:7 (3:7) a 6:2, přestože si v zápase připsala jen 17 vítězných míčů, kdežto soupeřka jich nasbírala celkem 39.

O zbylých semifinalistkách se rozhodne ve středu: Linda Nosková se od 2:00 SEČ utká s Ukrajinkou Dajanou Jastremskou, Číňanka Čeng Čchin-wen vyzve Rusku Annu Kalinskou.

Souboj Macháče a Pavláska ve čtyřhře

Macháč po vylepšení kariérního maxima na grandslamech ve dvouhře pokračuje ve skvělých výkonech i v deblu. S Číňanem Čang Č’-čenem si ve čtvrtfinále poradili 6:3, 6:1 s dvojicí Pavlásek, Behar za 61 minut.

Číňan Čang Č’-čen a Tomáš Macháč během čtyřhry na Australian Open.

Česko-čínský pár těžil především z jistého servisu a také 32 vítězných míčů. Macháč a Čang Č’-čen společnými silami odvrátili čtyři brejkboly, při podání soupeřů pak stejný počet zužitkovali.

Mezi nejlepšími čtyřmi páry si zahrají buď s druhou nasazenou dvojicí Matthew Ebden z Austrálie, Rohan Bopanna z Indie, nebo s argentinským párem Máximo González, Andrés Molteni.

Djokovič se radoval po bitvě

Postup do semifinále si zajistil obhájce titulu Srb Novak Djokovič, v Areně Roda Lavera urval ve čtyřech setech 7:6, 4:6, 6:2, 6:3 zápas s Američanem Taylorem Fritzem. Na kurtu tenisté strávili tři hodiny a 48 minut, přetahovali se především v prvních dvou dějstvích, pak už Fritz jen marně hledal způsob jak světovou jedničku zastavit.

Djokovič si v zápase připsal 52 vítězných míčů, z nichž 20 získal díky esům. Velké potíže měl ovšem s proměňováním brejkbolů, využil pouze čtyři z 21 a všechny až v závěrečných dvou sadách.

Srbský tenista Novak Djokovič se natahuje na forhend ve čtvrtfinále Australian...
Taylor Fritz (vlevo) a Novak Djokovič si podávají ruce po vzájemném zápase ve...

„Taylor má jeden z nejlepších servisů, přesto byla moje hra během brejkbolů špatná. Naštěstí jsem je proměňoval v důležitých chvílích,“ hodnotil Djokovič, který na tvrdých kurtech v Melbourne zvítězil ve dvouhře už ve 33 zápasech v řadě a vyrovnal rekordní sérii Moniky Selešové v takzvané Open éře.

Ve druhém čtvrtfinálovém zápase mužské části si vybojoval pokračování Ital Jannik Sinner. Proti Rusovi Andreji Rubljovovi nastoupil kvůli průtahům předchozích zápasů krátce před 23. hodinou místního času a na kurtu strávil necelé tři hodiny. I proto byla jeho oslava vítězství 6:4, 7:6 (7:5), 6:3 velmi vlažná. V semifinále Sinner vyzve Srba Djokoviče.

Tenisové Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (1-Srb.) - Fritz (12-USA) 7:6 (7:3), 4:6, 6:2, 6:3
Sinner (4-It.) - Rubljov (5-Rus.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:3

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čang Č’-čen, Macháč (Čína/ČR) - Behar, Pavlásek (Urug./ČR) 6:3, 6:1

Junioři
Dvouhra - 2. kolo:
Brunclík (11-ČR) - Gusic Wan (Brit.) 6:4, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo:
Brunclík, Frydrych (5-ČR/Brit.) - Hahn, Host (Austr.) 6:7 (3:7), 6:1, 10:8
Budkov Kjaer, Kumstát (8-Nor./ČR) - Faurel, Papamalamis (Fr.) 4:6, 6:3, 10:5
Forbes, Stenzer (USA/Něm.) - Berkieta, Mrva (2-Pol./ČR) 6:0, 7:5.

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sabalenková (2-Běl.) - Krejčíková (9-ČR) 6:2, 6:3
Gauffová (4-USA) - Kosťuková (Ukr.) 7:6 (8:6), 6:7 (3:7), 6:2

Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
Valdmannová (ČR) - Perpapechinová (Běl.) 6:4, 6:0
Nilssonová (Švéd.) - Kovačková (7-ČR) 6:4, 1:6, 6:4
Grantová (9-USA) - Paštiková (ČR) 3:6, 6:2, 6:3

Čtyřhra - 2. kolo:
Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) - Carneirová, Brunkelová (Braz./Dán.) 6:3, 6:2
Nijkampová, Valdmannová (Niz./ČR) - Cudžiokaová, Jamamotová (Jap.) 7:6 (7:5), 6:4

Autor: