Český pianista Robert Bílý vyhrál prestižní klavírní soutěž v New Yorku

Vítězem letošní Alexis Gregory Vendome Prize je český klavírista Robert Bílý. Vyhrál 30 000 dolarů a sérii vystoupení ve Spojených státech i v Evropě.

Český klavírista Robert Bílý (*1997), rodák z Ústí nad Labem, má už na svém kontě celou řadu soutěžních úspěchů - účastnil se například finále Eurovision Young Musicians, stal se laureátem Sommerakademie Mozarteum v Salcburku, vítězem Mezinárodní klavírní soutěže Johanna Nepomuka Hummela nebo soutěže Rising Stars v roce 2016 v Berlíně, kde získal 1. místo v kategorii do 35 let.

Nyní si připsal na konto další soutěžní úspěch: před pár dny v New Yorku vyhrál prestižní klavírní soutěž Alexis Gregory Vendome Prize, kterou pořádala manhattanská hudební konzervatoř Mannes School of Music. Informoval o tom web Violin Channel. Mezi minulými vítězi této soutěže byli například Denis Kožuchin a Boris Giltburg, z ještě mladší generace George Li, Maxim Lando a další výrazní klavíristé současnosti.

Robert Bílý vyhrál 30 000 dolarů a sérii vystoupení v Evropě i ve Spojených státech. Jeho soupeři ve finále byli Anthony Ratinov z USA a Ido Zeev z Izraele, kteří oba získali po 5000 dolarech. Do soutěže, která se poprvé konala v roce 2000, se nelze volně přihlásit; účast se zakládá výhradně na doporučení pětačtyřicetičlenného poradního sboru.

„Jsem nadšen, že jsme v Robertovi Bílém našli jednoho z našich nejsilnějších vítězů vůbec,“ komentoval výsledek umělecký ředitel soutěže Matei Varga. „Už když jsem ho před několika lety slyšel poprvé, poznal jsem v něm výjimečně zralého a zajímavého mladého umělce.“ Šestadvacetiletý Bílý uvedl, že si vítězství váží a považuje ho za výsledek svého nadšení a vášně pro hudbu.

Foto: Robert Bílý (©The Vendome Prize for Piano)

Podcast