Europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová jde do nadcházejících evropských voleb s vlivným členem týmu. S komunikací na sociálních sítích jí pomáhá marketér Šimon Ehrlich, na sociální síti X schovaný pod populárním profilem Jie Ťien-ming.

Účet, pojmenovaný pro někdejším čínském poradci prezidenta Miloše Zemana, sleduje na X téměř 73 tisíc lidí. Ehrlichovo glosování české politiky dříve často přebírala i mainstreamová média. Mimo okruh ODS méně známá Veronika Vrecionová, která je dvojkou na kandidátce Spolu do červnových eurovoleb, má necelých 3,5 tisíce sledujících. 

Marketéra Ehrlicha uvádí profil političky na stránkách europarlamentu mezi oficiálními „service providers“, tedy poskytovateli služeb. Znamená to, že Ehrlichovu práci pro Vrecionovou v rámci jejího evropského mandátu platí rozpočet parlamentu.

„Pracuje pro mě. Dělá mi návrhy obsahu příspěvků na X, upozorňuje, co bych měla komentovat, dává mi fotky na sítě,“ popsala europoslankyně HN.

Také Ehrlich potvrdil HN, že političce dává „doporučení ohledně sociálních sítí“, dělá monitoring médií a píše jí „projevy na plénum europarlamentu“.

Někteří uživatelé na X před časem upozornili na to, že se styl komunikace političky změnil. Dříve většinou jen upozornila na hlasování v europarlamentu, teď se častěji opře do domácí opozice nebo i koaličních partnerů. 

Nedávno například do pirátského europoslance Mikuláše Peksy. Ten sdílel příspěvek anonymního uživatele, který označil ODS za odnož Okamurovy SPD. 

„Nic přitom není dál od pravdy. Za zmínku stojí, že sám (Peksa) sedí ve frakci, ve které se najde pár přátel Putinova Ruska,“ reagovala europoslankyně na Peksu, který je členem levicové skupiny Zelených v europarlamentu. Vrecionová působí ve frakci evropských konzervativců a reformistů.

Podle Vrecionové ale nejsou její ostřejší komentáře výsledkem spolupráce s Ehrlichem. „To s tím nesouvisí, Šimon pro mě pracuje od podzimu 2022,“ řekla poslankyně. „Jde spíš o to, že se blíží volby, a tak je člověk na sítích aktivnější a možná takový přímější.“ 

Ehrlich si na X pod přezdívkou Jie Ťien-ming nejčastěji bere na mušku členy opozičního hnutí ANO. V minulosti pracoval pro politiky ODS, jak dříve upozornil novinář Jakub Zelenka ve svém newsletteru. Od předloňska oficiálně spolupracuje jako externista s Úřadem vlády pod vedením ODS. Jeho profil na X to neuvádí.

U Vrecionové působil v minulosti jako asistent europoslankyně Jakub Kajzler, který je nyní šéfem poradců premiéra Petra Fialy (oba ODS) na Úřadu vlády. Právě Kajzler zmínil jméno zkušeného marketéra před Vrecionovou. „Když Jakub odcházel do Prahy, hledala jsem někoho s citem pro sítě. Doporučil mi Šimona Ehrlicha,“ vzpomíná europoslankyně.

Přes registrované poskytovatele služeb si europoslanci běžně „nakupují“ služby spojené s výkonem mandátu, které jim europarlament nezajistí, ale proplatí je. Typicky jde právě o poradenství spojené s veřejnou komunikací nebo třeba právní služby. 

Každý europoslanec má na své spolupracovníky vyčleněno okolo 28 tisíc eur měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 700 tisíc korun, které mu poskytuje rozpočet parlamentu. Dodavatelům služeb platí nejčastěji jednotky tisíc eur měsíčně, přesná částka je na nich. Šimon Ehrlich dostává za práci pro Vrecionovou okolo 1200 eur měsíčně, potvrdil HN.

Se sázkou na zkušené marketéry není politička ODS jediná. Na stejný kontrakt jako Šimon Ehrlich dlouhodobě pracuje pro europoslankyni Ditu Charanzovou (nez., dříve ANO) bývalá mluvčí Babišova hnutí Lucie Kubovičová. Nově u ní působí také influencerka a někdejší finalistka Miss ČR Sarah Horáková. Také jejich práci platí rozpočet parlamentu EU.

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.