Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Coufal byl vyloučen nezaslouženě, rozhodčí zápas ovlivnili. Hladký potvrdil výbornou formu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hektický závěr, v němž West Ham v anglické fotbalové Premier League ztratil výhru na Sheffieldu United a remizoval 2:2. Vyloučen v něm byl přísně i český obránce Vladimír Coufal. Návrat útočníka Brentfordu Ivana Toneyho, zranění Mohameda Salaha na africkém šampionátu i výborné představení českého brankáře Václava Hladkého z Ipswiche ve druhé lize proti Leicesteru (1:1) glosuje v pravidelném komentáři pro Sport.cz bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil. Ten strávil sedm let kariéry v Anglii, kde nyní i žije.

Foto: Profimedia.cz

Gólman Ipswiche Václav Hladký

Článek

„Konec zápasu mezi Sheffieldem United a West Hamem byl hodně divoký. Kdyby Danny Ings za stavu 2:1 proměnil šanci, kterou mu připravil Vláďa Coufal, zvyšoval by na 3:1 a nebylo by co řešit. Takhle co řešit je. (sestřih zápasu zde).

Ještě předtím přišla červená karta pro domácího Rhiana Brewstera za faul na Emersona. Podle mě byla jasná. Ten skluz byl nesmyslný a v obrovské intenzitě. I kdyby se dotkl balonu, šlo by o jasnou červenou. Vždyť to bylo o zlomení nohy! Tohle rozhodčí musí vidět hned, ne že dá nejdřív žlutou kartu a až po kontrole u videa červenou.

Samozřejmě ten ostrý zákrok vyvolal menší strkanici, po které pak dostal jako jediný žlutou kartu Vláďa Coufal, což nechápu. Nevím, proč ji dostal jen on. Buď mělo dostat kartu víc hráčů z obou týmů, nebo nikdo. Cuf byl pak chviličku poté vyloučen po druhé žluté kartě za takový faul, u kterého taky nevím, jestli byl na žlutou. Každopádně byl podle mě vyloučen nezaslouženě, měl dostat maximálně jednu žlutou.

Nevím, jestli chtěl rozhodčí Michael Salisbury něco kompenzovat, když předtím nařídil penaltu pro West Ham a vyloučil hráče Sheffieldu, ale závěr zápasu nezvládl. Udělal z toho bramboračku. Pak totiž odpískal penaltu pro Sheffield. Co k tomu mám říct? Kdyby se šel podívat na video, musel by vidět, že to penalta není. Vždyť domácí útočník Oliver McBurnie rozsekl brankáři Alphonsi Areolovi ret, dal mu loktem. On takhle tvrdě hraje, tohle penalta nebyla.

Rozhodčí zápas absolutně ovlivnili. Je to chyba hlavního i jeho kolegů u VAR. Ten přece musí v takové situaci zasáhnout. Vím, že má zasahovat případě zjevného pochybení, ale tady se v osmé minutě nastavení rozhoduje o výhře jednoho týmu, nebo remíze. Podle mě by měl VAR hlavního zavolat, ať se podívá a rozhodne si to sám. Ještě když vidí, že brankáři teče krev. Všem přece musí dojít, že se něco stalo. Hlavní by se podíval na opakované záběry a rozhodl by podle sebe.

Ano, rozhodčí jsou samozřejmě pod tlakem, ale to hráči taky. A ti už nemůžou svou chybu napravit, nemůžou nic vrátit zpět. Sudí má možnost podívat se na celou situaci a opravit se. Když ji posoudí správně, nikdo jim nic neřekne. Ten tlak na ně by neměl být takový, jako když VAR nebyl. VAR by jim měl pomoct, ale přijde mi, že z deseti situací je sedm posouzených špatně.

Brentfordu se vrátil po odpykání osmiměsíčního trestu útočník Ivan Toney. Hned tým vedl jako kapitán a proti Nottinghamu i gólem pomohl k důležité výhře 3:2. Všichni v klubu se na něj těšili. Během té pauzy byl důsledný, udržoval se v kondici, dobře trénoval, nastupoval za rezervu, kde dával góly. Je to samozřejmě něco jiného než Premier League, ale alespoň nějakou herní praxi si udržoval, aby byl připravený.

Gól dal z trestňáku, když si předtím míč posunul o kousek vedle včetně pěny, kterou rozhodčí místo označil. Je to jeho chytrost, je mazaný. Osobně nechápu, že několik hráčů ve zdi vidí, že si ten balon posouvá, a nezareaguje. Kdokoliv z nich může jít za Toneyem, upozornit rozhodčího nebo gólmana, aby si přerovnal zeď. Přímák je na písknutí, nemusí se bát. Ten gól padl kvůli hráčům Nottinghamu, byla to jejich obrovská chyba. Tím, že si posunul balon, udělal si dobrý úhel na obstřel. A trefil to výborně. Ale hráči bránícího týmu musejí v takové situaci něco udělat. I kdyby se třeba sami posunuli ve zdi, tak by mu ten obstřel znemožnili.

Útočník Mohamed Salah se zranil na africkém šampionátu a vrátil se do Liverpoolu. Tohle přesně nechcete, aby se vám stalo. Trenér Jürgen Klopp a ostatní mu určitě přáli úspěch, byť třeba v nadsázce říkali i něco jiného. Ale hlavně chtěli, aby se vrátil zdravý. Ono kdyby se Egypt dostal do finále, tak by v Liverpoolu stejně měsíc nebyl. Počítali s jeho absencí. Teď budou všichni pracovat na tom, aby byl co nejdříve fit. Nevím, jestli je reálné, aby se za Egyptem případně ještě vrátil třeba na finále. Liverpool čekají důležité měsíce, kdy bude bojovat o titul, a Salaha nutně potřebuje zdravého a ve formě.

Český brankář Václav Hladký pokračuje v dobrých výkonech v dresu Ipswiche v Championship. V pondělí při remíze 1:1 v Leicesteru prožil skvělý zápas. Chytil se prvním dobrým zákrokem a držel Ipswich nad vodou. Inkasoval jeden gól, který mu asi nikdo nemůže vyčítat. Ale zápas mu jinak vyšel, poradil si v několika složitých momentech a potvrdil, že má výbornou formu. Hlavně díky němu Ipswich získal bod. Je to dobře pro něj i celý český fotbal. Bylo by skvělé, kdyby se dostal s Ipswichem do Premier League. (sestřih zápasu zde).

Boj o postup v Championship je strašně vyrovnaný a bude probíhat až do úplného konce. Myslím, že se nehraje jen o druhé postupové místo, ale i o první, Leicester nemá nic jistého. Championship je záludná a extrémně vyrovnaná. Stačí jeden špatný týden a náskok se může rozplynout. Southampton teď šlape, nahoře je ještě Leeds. Je dobře, že je na co se koukat. Podle mě je to nejtěžší soutěž na světě, má kvalitu i kouzlo, láká lidi na stadiony i dobré hráče, kteří do ní chodí.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články