Vrchní soud vrátil na začátek daňovou kauzu kolem podnikatele Zadeha

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Případ pěti obžalovaných, kteří nepravomocně dostali několikaleté tresty vězení, vrátil na začátek. Nařídil i výměnu soudního senátu. Obvinění se údajně podíleli na miliardových daňových únicích při dovozu pohonných hmot, vinu odmítají.

Případ je jednou z větví kauzy kolem podnikatele Shahrama Zadeha, který čelil původně s třinácti lidmi obžalobě z daňových úniků při dovozu pohonných hmot. Škoda měla dosáhnout až 2,5 miliardy korun. Někteří obžalovaní včetně Zadeha se přiznali a uzavřeli se žalobcem dohodu, sám podnikatel byl po odpykání 6,5 z devíti let podmíněně propuštěn na svobodu.

Další lidé ale vinu odmítli, včetně čtyř mužů a jedné ženy, které brněnský krajský soud potrestal na podzim 2021. Pětice byla podle státního zástupce napojená na firmy na špici řetězce 85 společností, které si údajně v letech 2012 až 2013 kvůli krácení daní vzájemně přeprodávaly pohonné hmoty.

Systém měl řídit Daniel Rudzan, kterému soud uložil jedenáctiletý trest a pokutu deset milionů korun. Petr Dokládal a Eliška Opatrná dostali osmileté tresty a milionové pokuty, Petr Moštěk si vyslechl devítileté vězení a peněžitý trest pět milionů korun. Poslední obžalovaný Radovan Chaloupka měl za mřížemi strávit šest let.

Všech pět obžalovaných se proti rozsudku odvolalo, stejně jako žalobce, který požadoval mírnější trest pro Daniela Rudzana. Vrchní soud v Olomouci však verdikt loni v prosinci v neveřejném zasedání kvůli podstatným vadám zrušil a vrátil případ zpět do Brna. Zároveň nařídil, aby kauzu projednal jiný soudní senát. „Věc byla na základě rozvrhu práce přidělena do senátu Jaroslavy Bartošové. Termíny konání hlavního líčení zatím nejsou stanoveny,“ řekla ČT mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Hlavní organizátor už je na svobodě

Zrušený verdikt vynesl v říjnu 2021 soudní senát předsedy Aleše Novotného. Případ dostal na stůl v březnu 2015, hlavní líčení začalo o rok později. Jen výslech některých z obžalovaných si vyžádal několik jednacích dní, zmíněný podnikatel Zadeh asi tři jednací dny za sebou četl námitku na podjatost. Podle soudce ale právě dlouhotrvající proces poskytl policii čas na shánění důkazů a výpovědi, k čemuž přispělo i to, že se někteří obžalovaní přiznali a dohodli se žalobcem na trestech.

Gang dovážející pohonné hmoty z Německa a Slovinska řídil podle obžaloby právě íránsko-český obchodník s ropou Shahram Zadeh. Původně vinu popíral, pak se ale s žalobcem dohodl na devítiletém trestu a pokutě 17,5 milionu korun. Vzhledem k času, který strávil ve vazbě, si následně zažádal o podmíněné propuštění a od listopadu 2021 je na svobodě.

Na základě důkazů provedených u soudu začali policisté stíhat i další lidi. Loni v září tak brněnský soud schválil dohody o vině a trestu, které uzavřela trojice mužů původně vystupujících v roli svědků. Podle státního zástupce Aleše Sosíka čelí obvinění ještě osm lidí, u části z nich předpokládá, že s ním dohodu také uzavřou.